Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Szeretem a gyümölcsös desszerteket – készíteni is, ajándékozni is. Mindegyiknek megvan a maga évszakhoz és alkalomhoz kötődő jellegzetessége, sőt története is.

A körte meséje is igen messzire nyúlik, és hosszú históriája során sokféle kalandos epizóddal gazdagodott. Homérosz már megénekelte, az ősi Babilonban pedig fáját szentként tisztelték. Ismerték és kedvelték gyümölcsét az antik görgök éppúgy, mint a rómaiak. A termesztett körtefajták sokaságában az igazi áttörést a 17. századi francia nemesítők hoztak, ebben az időszakban már mintegy 300 fajtájáról maradtak írásos emlékek. Két évszázaddal később, mikor Európa számos országában elterjedtek a körtefák, már 1000-nél is több fajt számlált a rózsafélék családjához tartozó gyümölcs. Ma pedig már világszerte 5000 körülinél tart a fajták száma.

A körte és a csokoládé tökéletes párost alkot a desszertekben
A körte és a csokoládé tökéletes párost alkot a desszertekben

Szép Heléna körtéje vagy a népmesék vackora egyaránt a kultúra részei, miként a körtés desszertek sokasága, amelyekben a szépségnek valahogy mindig szerepe van. Ha pedig a rózsafélékről van szó, ez nem is csoda! Talán kevésbé közismert, hogy a fényforrásként használt izzók is a nemzetség (Pyrus) görög jelentésének köszönhetik nevüket. A görög πύρ szó ugyanis tüzet jelent – a tüzes körtepálinka pedig (bár etimológiailag nehéz lenne kimutatni) nem csak a hideg őszi napokon melegíti át híveit.

Az őszi desszertek ízei mélyek, melengetők és a bennük koncentrálódó ízek mindig a termés dicséretéről is szólnak. Nincs ez másként egy zamatos körtével készített finomságnál sem.

Virágba borult körtepite – félig készen
Virágba borult körtepite – félig készen

Ez a csokoládéalapra helyezett körtepite, amelyet egészen apró szilvakockák tesznek még kívánatosabbá, az őszi érettség színét-virágát hordozza – kevésbé poétikusan: olyan jó kis könnyen elkészíthető hétvégi finomság, amely biztos sikerre számíthat minden desszertes tányéron.

Jó minőségű csokoládét, vajat és érett, de kemény vilmoskörtét használtam hozzá, amelyek zamatai tökéletesen harmonizálnak egymással. A japán szilvaként is ismert édes, sötét húsú ringló apró kockái pedig első pillantásra olyannak tűnnek, mintha sztracsatella-kompozíció díszítené a pitét.

Rózsás körtepite

Apró szilvakockákkal díszítve – virággal a közepén
Apró szilvakockákkal díszítve – virággal a közepén

Hozzávalók (26 cm átmérőjű piteformához):
A tésztához:
10 dkg jó minőségű csokoládé (min. 60 %-os kakaótartalommal)
1 vaníliarúd kikapart belseje
12 dkg porcukor
8½ dkg rétesliszt
2½ dkg kukoricakeményítő
10 dkg jó minőségű vaj
2 db közepes méretű egész tojás
1 dl narancslé
késhegyni sütőpor
csipetnyi só
A tetejére:
70 dkg friss körte (kemény, de érett, aromás gyümölcs)
1 db sötét húsú ringló
½ citrom leve
2 lapzselatin
5 dkg cukor
½ l víz a körtéhez
½ dl a körte főzővizéből

Elkészítés: A körtéket meghámoztam, félbevágtam, a magházukat karalábévájóval eltávolítottam. Egy közepes méretű edényben ½ l vizet 5 dkg cukorral felforraltam, ebbe tettem a félbevágott körtéket, és közepes tűzön 6-8 percig főztem, majd leszűrtem, citromlével meglocsoltam, hűlni hagytam. A körte főzővizéből ½ dl-t leszűrtem, félretettem.
A sütőt 175 fokra előmelegítettem, a piteforma aljára sütőpapírt tettem. A lisztet, a keményítőt, valamint a sütőport és a sót kisebb tálban alaposan elkevertem.

Készül a csokoládés tésztaalap
Készül a csokoládés tésztaalap

A tésztához a vajat és a csokoládét kis edénybe raktam, vízfürdőn felolvasztottam. A két egész tojást a cukorral és a vaníliamagokkal egy nagy keverőtálban elektromos habverővel fehéredésig (cca. 6-7 perc) kevertem. Fokozatosan hozzáadtam előbb a narancslevet, majd folyamatos keverés mellett óvatosan a csokoládét, végül a lisztes keveréket.
A kész illatos tésztát az előkészített formába kanalaztam. 15 perc alatt megsütöttem. Akkor készült el, ha a teteje rugalmas, de a tűpróba során már nem ragad az eszközre a tészta.
Kissé hűlni hagytam. Közben a körtéket keresztben 3 mm vastagon felszeleteltem, a szilvát magozás után 3 mm-es kockákra vágtam.
A csokoládés alapot körben, a rózsa szirmaihoz hasonlóan kívülről befelé haladva, tetőcserépszerűen kiraktam az enyhén párolt körteszeletekkel, majd megszórtam a szilvakockákkal.

Frissen, fényes réteg nélkül is tálalható!
Frissen, fényes réteg nélkül is tálalható!

A zselatinlapokat hideg vízben felpuhítottam, kinyomkodtam, és a félretett szirupban felmelegítettem, amíg feloldódott.
Kenőecset segítségével vékonyan bevontam a gyümölcsöket.
Fogyasztás előtt ½ órát hűtőszekrényben pihentettem.

Könnyű, kellemes őszi pite.


A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.