Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
Mákos guba  recept
Mákos guba
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Érdekességek

Így főzd meg a krumplit, hogy igazán krémes püré legyen belőle

A krumplipüré a magyar konyha egyik legnépszerűbb körete, szinte minden héten az asztalra kerül. Akkor jó, ha selymes és krémes, ami nem feltétlenül a recepten múlik. A püré elkészítésének technikája még sokkal fontosabb, kezdve rögtön a krumpli megfőzésének módjával.

A krumplipüré elkészítéséhez aligha találunk egységes alapreceptet. Van, aki tejjel, mások tejszínnel vagy tejföllel készítik. Sokan darabosan szeretik, mások botmixerrel törik krémesre. Néhányan különleges fűszerezéssel vagy extra hozzávalókkal teszik különlegessé a köretet. Egy dolog biztos: a püréhez krumpli kell, és nem mindegy milyen elkészítési mód alapján főzzük meg. 

A héjában főtt krumpli a tökéletes püré alapanyaga 
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Héjában főtt krumpli, a tökéletes püré feltétele

A krémes krumplipüréhez keményítőben gazdag burgonyát érdemes használni. Az azonban fontos kritérium, hogy megfelelőképpen bánjunk vele. Ez a fajta burgonya ugyanis könnyebben felszívja a vizet, ami miatt ragacsossá válhat a püré. Ráadásul sokkal kevésbé szívja majd fel a vajat és a tejet vagy tejszínt, így az íze sem lesz az igazi. 

Hogy mindezt elkerüljük, a krumplit héjában kell megfőzni. A héj tulajdonképpen egy védőpajzsként működik a krumplin: megakadályozza, hogy a püréalapanyag túl sok vizet szívjon magába.  

Lehet ezt még extrázni

Ha a krumplipüréhez héjában főtt burgonyát használunk, akkor az első lépést megtettük a tökéletes, krémes, selymes püré érdekében. De hogy még különlegesebb legyen a végeredmény, az alapreceptet feldobhatjuk sült fokhagymagerezdekkel, vagy akár mustárt is keverhetünk a pürébe. A tetejére pedig mehet sült hagymakarika vagy pirított bacon. 

Egy kevés zöldborsó, cékla vagy sárgarépa hozzáadásával pedig megszínesíthetjük a pürét, de szezonálisan kerülhet bele medvehagyma és friss zöldfűszerek is. 

A tálalást is feldobhatjuk néhány trükkel: ha például habzsákba töltjük a pürét, és úgy nyomunk a tányérra kis krumplihalmokat. 

A tökéletes páros

A hibátlan krumplipüré persze mit sem ér, ha nincs mellette egy ízletes főfogás. A vasárnapi ebéd elképzelhetetlen lenne a krumplipüré és rántott hús párosa nélkül. Nézd meg videónkat, melyben megmutatjuk, hogyan készül a klasszikus párizsi szelet. 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.