Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Érdekességek

Így főzd meg a krumplit, hogy igazán krémes püré legyen belőle

A krumplipüré a magyar konyha egyik legnépszerűbb körete, szinte minden héten az asztalra kerül. Akkor jó, ha selymes és krémes, ami nem feltétlenül a recepten múlik. A püré elkészítésének technikája még sokkal fontosabb, kezdve rögtön a krumpli megfőzésének módjával.

A krumplipüré elkészítéséhez aligha találunk egységes alapreceptet. Van, aki tejjel, mások tejszínnel vagy tejföllel készítik. Sokan darabosan szeretik, mások botmixerrel törik krémesre. Néhányan különleges fűszerezéssel vagy extra hozzávalókkal teszik különlegessé a köretet. Egy dolog biztos: a püréhez krumpli kell, és nem mindegy milyen elkészítési mód alapján főzzük meg. 

A héjában főtt krumpli a tökéletes püré alapanyaga 
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Héjában főtt krumpli, a tökéletes püré feltétele

A krémes krumplipüréhez keményítőben gazdag burgonyát érdemes használni. Az azonban fontos kritérium, hogy megfelelőképpen bánjunk vele. Ez a fajta burgonya ugyanis könnyebben felszívja a vizet, ami miatt ragacsossá válhat a püré. Ráadásul sokkal kevésbé szívja majd fel a vajat és a tejet vagy tejszínt, így az íze sem lesz az igazi. 

Hogy mindezt elkerüljük, a krumplit héjában kell megfőzni. A héj tulajdonképpen egy védőpajzsként működik a krumplin: megakadályozza, hogy a püréalapanyag túl sok vizet szívjon magába.  

Lehet ezt még extrázni

Ha a krumplipüréhez héjában főtt burgonyát használunk, akkor az első lépést megtettük a tökéletes, krémes, selymes püré érdekében. De hogy még különlegesebb legyen a végeredmény, az alapreceptet feldobhatjuk sült fokhagymagerezdekkel, vagy akár mustárt is keverhetünk a pürébe. A tetejére pedig mehet sült hagymakarika vagy pirított bacon. 

Egy kevés zöldborsó, cékla vagy sárgarépa hozzáadásával pedig megszínesíthetjük a pürét, de szezonálisan kerülhet bele medvehagyma és friss zöldfűszerek is. 

A tálalást is feldobhatjuk néhány trükkel: ha például habzsákba töltjük a pürét, és úgy nyomunk a tányérra kis krumplihalmokat. 

A tökéletes páros

A hibátlan krumplipüré persze mit sem ér, ha nincs mellette egy ízletes főfogás. A vasárnapi ebéd elképzelhetetlen lenne a krumplipüré és rántott hús párosa nélkül. Nézd meg videónkat, melyben megmutatjuk, hogyan készül a klasszikus párizsi szelet. 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.