A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Karácsony

Így lesz tökéletes a bejgli: a nagyi titkos hozzávalója kell hozzá

Az ünnepi ebéd vagy vacsora fénypontja többnyire a desszert, a hagyományos bejglinek pedig nincs párja. Nem is érdemes variálni a receptet, még a kísérletező kedvűek is a jól bevált családi leírásra esküsznek.

Nem múlthat el a karácsony az örök klasszikus, vagyis bejgli nélkül. A családi összejöveteleken a desszertversenyt persze mindig a nagyiféle változat nyeri, ami utánozhatatlanul finom. Most eláruljuk, mi a titka!

Karácsonykor a bejgli nem hiányozhat az ünnepi asztalról (Fotó és recept: Vidék íze magazin)
Karácsonykor a bejgli nem hiányozhat az ünnepi asztalról (Fotó és recept: Vidék íze magazin)

A bejglikészítésnek megvannak a maga trükkjei, amitől márványos és ropogós lesz kívül, vagy amitől nem reped ki, nem folyik ki a töltelék és így tovább. A hagyományos, nagyiféle receptben pedig egy titkos összetevő garantálja, hogy omlós és puha lesz a tészta. Maradékmentő ötletre biztosan nem lesz szükség…

Bejgli, ahogy a nagyi készíti


Hozzávalók (3 rúdhoz):

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 12 dkg fagyos vaj
  • 8 dkg fagyos zsír
  • 2 db kicsi vagy 1 db nagy tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 3 dkg porcukor
  • 1,5 dkg élesztő
  • kb. 1 dl tejszín (amennyit felvesz a tészta)
  • 1 db tojás a kenéshez

A töltelékekhez:

A mákoshoz:

  • 20 dkg darált mák
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csipet reszelt citromhéj
  • kb. ½ dl tej

A dióshoz:

  • 25 dkg dió
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csipet reszelt narancshéj
  • kb. ½ dl tej

A gesztenyéshez:

  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 1-2 ek. rum
  • pár szem aszalt áfonya (vagy mazsola)

Elkészítése:

  1. Összemorzsásítjuk a lisztet a fagyos vajjal és zsírral. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a csipet sót, a porcukrot, hozzámorzsoljuk az élesztőt. Beleöntjük a tejszínt is, és összegyúrjuk, szép simára kidolgozzuk. Három cipót formázunk belőle. Egyesével átlátszó fóliába csomagoljuk, és hűtőszekrénybe tesszük legalább egy éjszakára.
  2. Érdemes még előző nap a töltelékeket is elkészíteni, mert azoknak is jó hidegnek kell lenniük a bejgli összeállításánál. A darált mákot összekeverjük a porcukorral és a citromhéjjal, lábasba öntjük, adunk hozzá egy kis tejet, és felfőzzük. Annyi tejet adunk hozzá, hogy a végeredmény egy sűrű, éppen csak kenhető massza legyen. Ugyanígy járunk el a diós töltelékkel is, ehhez valószínűleg kevesebb folyadék kell. A gesztenyemasszát kikeverjük egy kevés rummal, beleforgatjuk az áfonyát (vagy a mazsolát).
  3. A sütés napján enyhén lisztezett deszkán egyesével téglalap alakúra nyújtjuk a tésztacipókat. Egyet megkenünk a mákos töltelékkel úgy, hogy körben egy-egy centi üres maradjon. A két végét felhajtjuk, majd a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Ugyanígy megtöltjük diós és a gesztenyés bejglinket is. Sütés közben nőni fognak, nem szabad túl közel rakni egymáshoz a rudakat.
  4. A villával fellazított tojássárgájával lekenjük a tetejüket, és hűtőszekrényben fél óráig pihentetjük. Utána elővesszük, rákenjük a villával felvert fehérjét, és most már a konyhapulton, szobahőmérsékleten hagyjuk állni ismét fél órát. Végül villával megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük, körülbelül fél óra alatt.

+1 Tipp

A friss bejgli tésztája még törik. Ám ha hagyjuk teljesen kihűlni, majd alufóliába csomagoljuk, és így is hagyjuk állni pár napot, utána már könnyen tudunk szép, egyenletes szeleteket vágni belőle.

(Borítókép: Vidék íze magazin)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.