Az ünnepi ebéd vagy vacsora fénypontja többnyire a desszert, a hagyományos bejglinek pedig nincs párja. Nem is érdemes variálni a receptet, még a kísérletező kedvűek is a jól bevált családi leírásra esküsznek.
Nem múlthat el a karácsony az örök klasszikus, vagyis bejgli nélkül. A családi összejöveteleken a desszertversenyt persze mindig a nagyiféle változat nyeri, ami utánozhatatlanul finom. Most eláruljuk, mi a titka!
A bejglikészítésnek megvannak a maga trükkjei, amitől márványos és ropogós lesz kívül, vagy amitől nem reped ki, nem folyik ki a töltelék és így tovább. A hagyományos, nagyiféle receptben pedig egy titkos összetevő garantálja, hogy omlós és puha lesz a tészta. Maradékmentő ötletre biztosan nem lesz szükség…
Bejgli, ahogy a nagyi készíti
Hozzávalók (3 rúdhoz):
A tésztához:
40 dkg liszt
12 dkg fagyos vaj
8 dkg fagyos zsír
2 db kicsi vagy 1 db nagy tojássárgája
1 csipet só
3 dkg porcukor
1,5 dkg élesztő
kb. 1 dl tejszín (amennyit felvesz a tészta)
1 db tojás a kenéshez
A töltelékekhez:
A mákoshoz:
20 dkg darált mák
15 dkg porcukor
1 csipet reszelt citromhéj
kb. ½ dl tej
A dióshoz:
25 dkg dió
15 dkg porcukor
1 csipet reszelt narancshéj
kb. ½ dl tej
A gesztenyéshez:
25 dkg gesztenyemassza
1-2 ek. rum
pár szem aszalt áfonya (vagy mazsola)
Elkészítése:
Összemorzsásítjuk a lisztet a fagyos vajjal és zsírral. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a csipet sót, a porcukrot, hozzámorzsoljuk az élesztőt. Beleöntjük a tejszínt is, és összegyúrjuk, szép simára kidolgozzuk. Három cipót formázunk belőle. Egyesével átlátszó fóliába csomagoljuk, és hűtőszekrénybe tesszük legalább egy éjszakára.
Érdemes még előző nap a töltelékeket is elkészíteni, mert azoknak is jó hidegnek kell lenniük a bejgli összeállításánál. A darált mákot összekeverjük a porcukorral és a citromhéjjal, lábasba öntjük, adunk hozzá egy kis tejet, és felfőzzük. Annyi tejet adunk hozzá, hogy a végeredmény egy sűrű, éppen csak kenhető massza legyen. Ugyanígy járunk el a diós töltelékkel is, ehhez valószínűleg kevesebb folyadék kell. A gesztenyemasszát kikeverjük egy kevés rummal, beleforgatjuk az áfonyát (vagy a mazsolát).
A sütés napján enyhén lisztezett deszkán egyesével téglalap alakúra nyújtjuk a tésztacipókat. Egyet megkenünk a mákos töltelékkel úgy, hogy körben egy-egy centi üres maradjon. A két végét felhajtjuk, majd a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Ugyanígy megtöltjük diós és a gesztenyés bejglinket is. Sütés közben nőni fognak, nem szabad túl közel rakni egymáshoz a rudakat.
A villával fellazított tojássárgájával lekenjük a tetejüket, és hűtőszekrényben fél óráig pihentetjük. Utána elővesszük, rákenjük a villával felvert fehérjét, és most már a konyhapulton, szobahőmérsékleten hagyjuk állni ismét fél órát. Végül villával megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük, körülbelül fél óra alatt.
+1 Tipp
A friss bejgli tésztája még törik. Ám ha hagyjuk teljesen kihűlni, majd alufóliába csomagoljuk, és így is hagyjuk állni pár napot, utána már könnyen tudunk szép, egyenletes szeleteket vágni belőle.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.