Klasszikus stíriai metélt
Tárkonyos csirkeraguleves
Dödölle - az eredeti recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus kuglóf
Klasszikus grízgaluska leves
Rakott zöldbab darált hússal
Vadas marha
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kapros tökfőzelék virslivel
Mákos guba
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Kínai szezámmagos csirke
Káposztás tészta egyszerűen
Babgulyás
Zsemlegombóc
Tojásos nokedli fejes salátával
Alapételek

Libatöpörtyűs pogácsa: a legfinomabb sós vendégváró, nem csak Márton-napra

A libasült, libaleves és ludaskása mellett a sós falatokba is csempészhetünk egy kis Márton-napi hangulatot. A libatöpörtyűs pogácsa az újbor legjobb kísérője lesz. Mutatjuk a receptet!

Márton napján újbort szokás inni, ami mellé jár valami sós vendégváró. A pogácsa a legtöbb alkalomra tökéletes, hiszen egyszerű elkészíteni, viszonylag rövid idő alatt nagy mennyiséget tudunk belőle előállítani, és mindenki szereti. Ez alkalommal libatöpörtyűs változatban készítettük el, amitől igazi Márton-napi ínyencség lett a pogácsából, de természetesen más alkalmakra is tökéletes vendégváró! Érdemes mindjárt dupla tepsivel készíteni, íme a recept!

Libatöpörtyűs pogácsa /Fotó: Vidék íze magazin

Így készül a libatöpörtyűs pogácsa

Hozzávalók (2 nagy tepsihez):

  • 2,5 dl tej
  • 2 tk. kristálycukor
  • 5 dkg friss élesztő  
  • 30 dkg libatepertő
  • 2 mk. só
  • 1 csipet őrölt bors
  • 60 dkg liszt
  • 1 db tojás + a kenéshez
  • 2 ek. tejföl
  • 3 dkg olvasztott vaj

Elkészítés: 

  1. Meglangyosítjuk a tejet. Elkeverjük benne a cukrot, hozzáadjuk az elmorzsolt élesztőt, és hagyjuk felfutni. 
  2. Közben a tepertőt ledaráljuk. Hozzákeverjük a sót, a borsot. 
  3. Egy tálba szitáljuk a lisztet, rátesszük a darált töpörtyűt, a felhabosodott élesztőt, az egész tojást, a két evőkanál tejfölt, és összegyúrjuk. A kész tésztát gombóccá formázzuk, letakarjuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük. 
  4. Ha kész, akkor lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk. Megkenjük az olvasztott vajjal. Mindkét oldalról behajtjuk a tésztát középre. Az így kapott csíkot pedig szorosan felcsavarjuk (mint a bejglit). 
  5. A tésztarúd két végét behajtjuk középre, így is kinyújtjuk a tésztát, és szimplán meghajtogatjuk. Letakarva hagyjuk kelni negyedórát a pulton. Ezt az utolsó műveletet még egyszer vagy kétszer megismételjük. Végül ujjnyi vastagra kinyújtjuk. 
  6. A tészta tetejét éles késsel bevagdaljuk. Kis-közepes méretű szaggatóval kivágjuk. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk. A pogácsák tetejét lekenjük felvert tojással, és 170 fokra előmelegített sütőben 20-22 perc alatt megsütjük. 

Előkészítés: 1 óra 

Pihentetés: 1,5 óra 

Sütés: 20 perc 

1 adag: 280 kcal

(Kép és recept: Vidék íze magazin)

Ha pedig nem kapsz libatöpörtyűt, akkor készíts hagyományos tepertős pogácsát, erre is van egy remek receptünk! 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.