Puncstorta  recept
Puncstorta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Praktikus

Neked is összeragad a tarhonya? Ha így készíted, akkor lesz tökéletes

Tarhonya
Shutterstock
Egy jó tarhonya a magyaros ételek, de leginkább a pörköltek klasszikus velejárója. Legyen szó csirkéről vagy marháról, ez a zseniálisan egyszerű reszelt száraztésztaként is emlegetett hungarikum tényleg megunhatatlan. Ha te is szereted ezt a köretet, de valami oknál fogva mindig összeragad a végén, akkor jó helyen jársz, már mutatjuk is a megoldást erre a problémára.

Kevesen tudják, hogy ez a klasszikus magyar köret bizony perzsa gyökerekkel bír, és a törököknek köszönhetjük, hogy Magyarországra is eljutott valamikor a 17. század környékén. Neve a perzsa eredetű oszmán-török "tarchana" szóból ered, ami búzalisztből aludttej hozzáadásával készült tésztát jelent. Hazánkban először az Alföldön terjedt el igazán a tarhonya ma ismert változata, de nem kellett neki sok idő, hogy az egész országot meghódítsa.

A tarhonyát nem csak a magyarok, hanem a németek is magukénak tekintik /Fotó: Shutterstock
A tarhonyát nem csak a magyarok, hanem a németek is magukénak tekintik /Fotó: Shutterstock

Na, de mi a helyzet az elkészítésével? Azon túl, hogy megfőzzük némi só hozzáadásával, nem árt, ha előtte egy kevés olajon megpirítjuk. Az sem baj, ha egy picit erősebb színt is kap. A vizet csak ezután adjuk hozzá, ami még véletlenül se legyen forró. Ezután jöhet a só, majd nincs más dolgunk, mint fedő alatt puhára főzni. Akkor jó, ha a tarhonyaszemek már magukba szívták a vizet. Miután elzártuk a gázt, nem árt, ha néhány percig még hagyjuk pihenni a fedő alatt. Így tuti, hogy a visszamaradt nedvesség is eltűnik, és persze nem ragacsos, hanem pergős lesz a tarhonya.

Tudtad? Németország délnyugati területén a sváb, bádeni, pfalzi tájegységek lakói is magukénak tekintik, ott is honos a tarhonya, mégpedig riebele, vagyis „dörzsölt” néven. Nevét arról kapta, hogy készítésekor a tésztát az asszonyok a kezük között sodorgatták, illetve tésztareszelőn dörzsölték át.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.