A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mákos guba  recept
Mákos guba
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
A konyhából kikerülő, csinos csomagolásban igazi ajándékká átlényegülő finomságokban koncentrálódó figyelem és szeretet nem csupán karácsony közeledtével fontos, de az ünnepek közeledtével különös jelentőséget nyer. Jó érzés saját készítésű meglepetésekkel foglalatoskodni, és nem árt időben hozzáfogni az előkészületekhez.

A késő ősszel szüretelt birsalmák hűvös helyen tárolva ilyenkorra gyönyörűen megérnek – bár ez a különleges gyümölcs frissen nem fogyasztható, a birsalmasajt, kompót vagy lekvár sokak kedvence.

Birsalmák feldolgozás előtt
Birsalmák feldolgozás előtt
Birs és virága egy régi botanikai rajzon
Birs és virága egy régi botanikai rajzon

A rózsafélék családjához tartozó birs (Cydonia oblonga) tudományos nevét az egykori krétai görög városról Küdóniáról (ma: Chania) kapta, de őshazája a Kaukázus keleti részén található, ahol kb. 4000 évvel ezelőtti nyomait is megtalálták kutatók. Görögországban pedig már Kr. e. 600-ban már ismerték, Közép-Európába azonban csak a Kr. u. 9. század folyamán jutott el. Ezt a rostokban, C-vitaminban és ásványi anyagokban (többek között káliumban és vasban) egyaránt gazdag gyümölcsöt már Hippokratész ajánlotta láz és gyomorbántalmak kezelésére – természetesen feldolgozást követően!

A birskompót, birsalmasajt, lekvár vagy leves, mártás számos konyhában igen népszerű. Kiben ne idéznének kedves gyerekkori emlékeket a kamrából elővarázsolt dióval, mandulával gazdagított birsalmasajtok? Hosszú időre mégis mintha sokan elfeledkeztek volna a birsalmáról, talán a feldolgozás bonyodalmai miatt, pedig nem csupán finom csemege alapja, de az emésztésre gyakorolt jótékony hatása sem elhanyagolható.

A hagyományos birsalmasajt önmagában is nagyszerű csemege, de gyümölcskenyerek kitűnő ízesítője is lehet. Sőt, remek ajándék készülhet a birsalmasajthoz hasonló módszerrel előállított csemegéből karácsonyra! Némi türelmet igényel ugyan, de a végeredmény megéri a várakozást

Birskonfekt mandulával és narancshéjjal
Csokoládéval is bevonhatók a kis konfektek
Csokoládéval is bevonhatók a kis konfektek

Hozzávalók:
2-3 db birsalma (összesen kb. 60 dkg)
20 dkg kristálycukor
5 dkg hámozott, szeletelt mandula
5 dkg kandírozott narancshéj

A csokoládé bevonathoz:
5 dkg jó minőségű csokoládé (min. 60 % kakaótartalommal)
1 dkg vaj

Elkészítés: A birsalmákat alapos mosás után negyedekre vágom, magházukat eltávolítom, majd a negyedeket kisebb kockákra aprítom. Héjastól annyi vízben kezdem főzni, amennyi épp ellepi. Ez a mennyiség kb. 35-40 perc alatt megpuhul – ha a héja szép világos volt, héjjal együtt használom, mely a főzés hatására a gyümölcshússal együtt tökéletesen puha lesz.

A főtt birsalmakockákat leszűröm. Egy nagy lábosban 3 dl vizet forralok, amelyben feloldom a 20 dkg cukrot. Ebben a szirupban forralom újra a birskockákat. Botmixerrel pürésítem, majd hozzáadom az előkészített mandulát és narancshéjat. Alaposan elkeverem.

Sütőpapírral bélelek egy lapos négyszögletes tálat vagy tepsit, nagyjából 1-½ vastagon terítem el benne a világos birsalapot.

1 napig hagyom száradni, majd másnap sütőpapírral fedett konyhai rácsra borítom, hogy az eddig tepsiben szilárduló felét is érje a levegő. A forgatást 3 napon keresztül ismétlem. A 4. napon a már kellően kiszáradt narancsos-mandulás alapot éles késsel 1-1 ½ cm-es kockákra vágom. A csokoládét vízfürdőn felolvasztom, kevés vajat adok hozzá a végén. Ebbe mártom a kis konfektek egy részét (aki egy félét szeretne, akár a teljes mennyiséget is megmárthatja). Rácson, konyhai hőmérsékleten hagyom szilárdulni, majd az aromás kis konfekteket celofánba csomagolom. Hűvös helyen hetekig tárolhatók – és nagyszerű ajándékok!

Készülnek a kis birscsomagok…
Készülnek a kis birscsomagok…

Bár a december nem a befőzések szezonja, vannak olyan dzsemek és lekvárok, melyeket ilyenkor a legjobb készíteni. A sült birsből és körtéből készült dzsem ezek egyike.

Tepsiben várják a forró sütőt
Tepsiben várják a forró sütőt

A sült birsdzsem ötletét az adta, hogy bizony komoly fizikai erőt és elszántságot követel a kemény húsú gyümölcs hámozása, ráadásul a hámozás során meglehetősen nagy az anyagveszteség is. Ha azonban egészben megsütöm, majd ezt követően hámozom, játszi könnyedséggel megoldható a feladat, az aromák a gyümölcsből nem illannak el, és a dzsem főzési ideje is jelentősen lerövidül. Körtével gazdagítva pedig pompás ízkombinációt alkot!

Sült birsdzsem körtével
Illatos, jótékony rostokban gazdag dzsem
Illatos, jótékony rostokban gazdag dzsem

Hozzávalók:
1 kg birsalma
½ kg zamatos, érett körte
25 dkg kristálycukor

Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítem, a birsalmákat alaposan megmosom. Alufóliával bélelt tepsire rakosgatom a gyümölcsöket, 40-45 perc alatt puhára sütöm.

Sült birs – sajnálom, hogy illatokat nem tudok csatolni…
Sült birs – sajnálom, hogy illatokat nem tudok csatolni…

Kissé hűlni hagyom, majd meghámozom, eltávolítom a magjait, kisebb kockákra vágom. Egy méretes lábosba halmozom, annyi vizet öntök rá, hogy épp ellepje a gyümölcsöket. Közepes tűzön főzni kezdem. Közben meghámozom és felaprítom a körtéket is. Ha a víz forrni kezd, a körtéket is a birshez adom. 10-15 perc elteltével hozzáadom a cukrot, további 15-20 percet főzöm.

Ha kellően besűrűsödött, üvegekbe töltöm. Tartósítás tekintetében magam a nedves dunszt híve vagyok, de száraz dunsztban is befejezhető a művelet. A nedves dunszt lényege, hogy a lezárt üvegeket forrásban lévő vízzel ¾-ig töltött fazékba állítom, egy éjszakán hagyom lassan hűlni.

A már kihűlt üvegekre kis papírfedőt készítek – indulhatnak a polcra, aztán pedig több nyár óta őrzött dzsemmel és lekvárral ajándékba.

Nagyon jó készülődést kívánok mindenkinek!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.