Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mákos guba  recept
Mákos guba
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
A hónap második felének vitathatatlan sztárjai a tányérnyi hófehér, illatos és aromás bodzavirágok erdők szélén, kertek alján, valamint az egyre bővülő eperkínálat a piacokon. Egyik finomabb, mint a másik, és mindkettő nagyon sokrétűen hasznosítható a konyhában.

Egy hosszú ünnepi hétvégén valahogy mindig kerekedik lehetőség arra, hogy kicsit időigényesebb finomságok is kikerüljenek a konyhából.

A meleg tavaszi napsütésnek köszönhetően a szokásosnál talán korábban borultak virágba a bodzabokrok, így hát, akinek csak lehetősége van rá, hogy a szennyezett városi levegőtől távol begyűjtsön belőle kisebb-nagyobb mennyiséget, biztosan megteszi!

Az illatos bodzavirágból nem csak szörp készülhetí: süteménybe is kerülhet
Az illatos bodzavirágból nem csak szörp készülhetí: süteménybe is kerülhet

A fekete bodza (Sambucus nigra) hófehér virágaiból gyakran készül szörp, limonádé, de palacsintatésztába mártva, bő, forró olajban megsütve is remek csemege. A csodásan aromás virágok azonban másként is hasznosíthatók – remekül harmonizálnak ízei a piros eperrel, és mivel ehető virágról van szó, érdemes frissen is megkóstolni.

Erre a hétvégére olyan könnyű tavaszi torta készült a konyhában, amely egyszerre aromás, illatos, a domináns színei a bodzavirágnak, valamint az epernek köszönhetően a fehér és a piros.

A bodzavirágból készült friss szirup gazdagítja a tésztát, valamint az eperrel és a virágokkal együtt a tölteléket
A bodzavirágból készült friss szirup gazdagítja a tésztát, valamint az eperrel és a virágokkal együtt a tölteléket

Mivel nagy rajongója vagyok a bodzavirágnak, a tésztába is került belőle, sőt a díszítésnél is felhasználtam egy keveset ebből a rövid ideig szedhető, valóban csodás virágból.

A torta érdekességét egyfelől az adja, hogy a tésztájához kizárólag tojásfehérjét használtam – ez remek módja a felgyülemlett tojásfehérje hasznosításának, másfelől pedig, hogy a krém ízharmóniája messze felülmúlta képzeletemet! Mikor a recept kikísérletezése során azon töprengtem, hogyan is lehetne az eper és a bodzavirág legjobb tulajdonságait előcsalogatni, magam sem hittem volna, hogy ennyire remek párost alkotnak. A kész desszert tejszínhabborítást is kapott, de aki a tejes összetevőket mellőzné, ezt el is hagyhatja!

Bodzavirágos epertorta – ünnepi köntösben

Könnyű és ínycsiklandóan aromás különlegesség, tejszínhabborítással
Könnyű és ínycsiklandóan aromás különlegesség, tejszínhabborítással

Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű tortaformához:
A bodzasziruphoz:
3 közepes méretű bodzavirág
1 ½ dl kristálycukor
3 dl víz
1 cirom frissen préselt leve
A tésztához:
4 közepes méretű tojásfehérje
10 dkg olvasztott, kissé lehűtött vaj
12 dkg porcukor
15 dkg süteményliszt
1 csipet só
½ csomag sütőpor
1 dl bodzaszirup
A töltelékhez:
50 dkg eper
2 ½ dl bodzaszirup
3 csapott evőkanál porcukor
2 csomag zselatin
A díszítéshez:
2 dl habtejszín
friss eper, bodzavirág – ízlés szerint

Elkészítés: Először a szirupot készítettem el. A bodzavirágokat óvatosan eltávolítottam a vastagabb szárról. Egy lábosban forralni kezdtem a vizet a cukorral, majd beledobtam a virágokat. Egyet forraltam rajta, félrehúztam a tűzhelyről. Belefacsartam a citrom levét (így nem illant el belőle az értékes C-vitamin), hűlni hagytam. Mikor már elérte a konyhai hőmérsékletet, leszűrtem.

A tésztához a tojásfehérjéket a cukorral habosra kevertem, hozzáadtam az olvasztott és kissé lehűtött vajat, majd 1 dl bodzaszirupot, végül folyamatos keverés mellett az előzetesen elkevert sütőporos lisztet, valamint a csipet sót.

A sütőt 175 fokra előmelegítettem, egy kapcsos tortaforma alját sütőpapírral fedtem.

Az előkészített tortaformába kanalaztam a tésztát. 20-25 perc alatt rugalmasra sütöttem. Tűpróbával érdemes ellenőrizni, hogy a közepe is átsült-e.

Amíg a tészta sült, elkészítettem az eperkrémet. Az eperszemeket alaposan megmostam, lábosba szórtam. Hozzáadtam a cukrot, a bodzaszirupot, és forralni kezdtem. Közben a 2 csomag zselatint 1 dl hideg vízzel csomómentesre kevertem, a forrásban lévő eperhez adtam. Félrehúztam a tűzhelyről, botmixerrrel pürésítettem, hűlni hagytam.

A megsült tortaalapról lepattintottam a peremet, hűlni hagytam. Mikor konyhai hőmérsékletű lett, a torta oldalára akkora sütőpapírcsíkokat illesztettem, amelyek elérték a peremet. Gyakorlatilag körben bevontam vele a tortát, amelyre visszapattintottam a peremet. Ez azért fontos, mert a krém a hűtőszekrényben szilárdul majd tökéletesre, és a sütőpapír könnyedény eltávolítható a tortáról.

A már kihűlt, de még nem szilárd krémet ráhalmoztam a tészta tetejére. 1 éjszakára hűtőszekrénybe tettem. A krém ennyi idő alatt tökéletesen megszilárdul, de nem lesz belőle kocsonya, kellemesen szilárd, mégis krémes állagot ölt.

A bodzás eperkrém egy éjszakát pihent a hűtőben – már csak díszíteni kell!
A bodzás eperkrém egy éjszakát pihent a hűtőben – már csak díszíteni kell!

Másnap lepattintottam a tortaforma peremét, a papírokat eltávolítottam, a süteményt tálra helyeztem.

2 dl tejszínből kemény habot vertem, vékony, lapos csőrrel ellátott habzsákba töltöttem, és feldíszítettem a torta oldalát és tetejét. A közepére friss eperszemet helyeztem, egy maréknyi hófehér bodzavirággal megszórtam. Tálalásig hűtőszekrényben tartottam.

Itt a virág, itt a gyümölcs!
Itt a virág, itt a gyümölcs!

A bodzavirág és az eper aromái tökéletesen kiegészítették egymást – könnyű, krémes, mégsem nehéz torta lett a végeredmény.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.