Egy hosszú ünnepi hétvégén valahogy mindig kerekedik lehetőség arra, hogy kicsit időigényesebb finomságok is kikerüljenek a konyhából.
A meleg tavaszi napsütésnek köszönhetően a szokásosnál talán korábban borultak virágba a bodzabokrok, így hát, akinek csak lehetősége van rá, hogy a szennyezett városi levegőtől távol begyűjtsön belőle kisebb-nagyobb mennyiséget, biztosan megteszi!
A fekete bodza (Sambucus nigra) hófehér virágaiból gyakran készül szörp, limonádé, de palacsintatésztába mártva, bő, forró olajban megsütve is remek csemege. A csodásan aromás virágok azonban másként is hasznosíthatók – remekül harmonizálnak ízei a piros eperrel, és mivel ehető virágról van szó, érdemes frissen is megkóstolni.
Erre a hétvégére olyan könnyű tavaszi torta készült a konyhában, amely egyszerre aromás, illatos, a domináns színei a bodzavirágnak, valamint az epernek köszönhetően a fehér és a piros.
Mivel nagy rajongója vagyok a bodzavirágnak, a tésztába is került belőle, sőt a díszítésnél is felhasználtam egy keveset ebből a rövid ideig szedhető, valóban csodás virágból.
A torta érdekességét egyfelől az adja, hogy a tésztájához kizárólag tojásfehérjét használtam – ez remek módja a felgyülemlett tojásfehérje hasznosításának, másfelől pedig, hogy a krém ízharmóniája messze felülmúlta képzeletemet! Mikor a recept kikísérletezése során azon töprengtem, hogyan is lehetne az eper és a bodzavirág legjobb tulajdonságait előcsalogatni, magam sem hittem volna, hogy ennyire remek párost alkotnak. A kész desszert tejszínhabborítást is kapott, de aki a tejes összetevőket mellőzné, ezt el is hagyhatja!
Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű tortaformához:
A bodzasziruphoz:
3 közepes méretű bodzavirág
1 ½ dl kristálycukor
3 dl víz
1 cirom frissen préselt leve
A tésztához:
4 közepes méretű tojásfehérje
10 dkg olvasztott, kissé lehűtött vaj
12 dkg porcukor
15 dkg süteményliszt
1 csipet só
½ csomag sütőpor
1 dl bodzaszirup
A töltelékhez:
50 dkg eper
2 ½ dl bodzaszirup
3 csapott evőkanál porcukor
2 csomag zselatin
A díszítéshez:
2 dl habtejszín
friss eper, bodzavirág – ízlés szerint
Elkészítés: Először a szirupot készítettem el. A bodzavirágokat óvatosan eltávolítottam a vastagabb szárról. Egy lábosban forralni kezdtem a vizet a cukorral, majd beledobtam a virágokat. Egyet forraltam rajta, félrehúztam a tűzhelyről. Belefacsartam a citrom levét (így nem illant el belőle az értékes C-vitamin), hűlni hagytam. Mikor már elérte a konyhai hőmérsékletet, leszűrtem.
A tésztához a tojásfehérjéket a cukorral habosra kevertem, hozzáadtam az olvasztott és kissé lehűtött vajat, majd 1 dl bodzaszirupot, végül folyamatos keverés mellett az előzetesen elkevert sütőporos lisztet, valamint a csipet sót.
A sütőt 175 fokra előmelegítettem, egy kapcsos tortaforma alját sütőpapírral fedtem.
Az előkészített tortaformába kanalaztam a tésztát. 20-25 perc alatt rugalmasra sütöttem. Tűpróbával érdemes ellenőrizni, hogy a közepe is átsült-e.
Amíg a tészta sült, elkészítettem az eperkrémet. Az eperszemeket alaposan megmostam, lábosba szórtam. Hozzáadtam a cukrot, a bodzaszirupot, és forralni kezdtem. Közben a 2 csomag zselatint 1 dl hideg vízzel csomómentesre kevertem, a forrásban lévő eperhez adtam. Félrehúztam a tűzhelyről, botmixerrrel pürésítettem, hűlni hagytam.
A megsült tortaalapról lepattintottam a peremet, hűlni hagytam. Mikor konyhai hőmérsékletű lett, a torta oldalára akkora sütőpapírcsíkokat illesztettem, amelyek elérték a peremet. Gyakorlatilag körben bevontam vele a tortát, amelyre visszapattintottam a peremet. Ez azért fontos, mert a krém a hűtőszekrényben szilárdul majd tökéletesre, és a sütőpapír könnyedény eltávolítható a tortáról.
A már kihűlt, de még nem szilárd krémet ráhalmoztam a tészta tetejére. 1 éjszakára hűtőszekrénybe tettem. A krém ennyi idő alatt tökéletesen megszilárdul, de nem lesz belőle kocsonya, kellemesen szilárd, mégis krémes állagot ölt.
Másnap lepattintottam a tortaforma peremét, a papírokat eltávolítottam, a süteményt tálra helyeztem.
2 dl tejszínből kemény habot vertem, vékony, lapos csőrrel ellátott habzsákba töltöttem, és feldíszítettem a torta oldalát és tetejét. A közepére friss eperszemet helyeztem, egy maréknyi hófehér bodzavirággal megszórtam. Tálalásig hűtőszekrényben tartottam.
A bodzavirág és az eper aromái tökéletesen kiegészítették egymást – könnyű, krémes, mégsem nehéz torta lett a végeredmény.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.