Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Május első vasárnapjára már sokhelyütt kapható friss, hazai eper. Igaz, hogy az ára még meglehetősen magas, de egészen kis mennyiségből is látványos és igencsak finom desszertek kerülhetnek az anyák-napi asztalra.

Ezúttal kétféle finomságot készítettem, mindegyikre igaz, hogy viszonylag kis konyhai gyakorlattal is garantált a siker.

Összesen 25 dkg friss eper szükséges csupán a könnyű és krémes desszertmeglepetésekhez.

Az első eperszemek – május első vasárnapjára
Az első eperszemek – május első vasárnapjára

Az eper és tejszínhab klasszikus párosa ihlette fánkok valójában ennek az egyszerű és sok szempontból utolérhetetlen kombinációnak a süteménybe foglalt variációi. A zamatos eperszeletekhez vaníliával gazdagított kemény habbá vert tejszín csatlakozik:

Tejszínhabos eperfánkok

Eper és tejszínhab – új köntösben
Eper és tejszínhab – új köntösben

Hozzávalók 9 darab 6 cm átmérőjű fánkhoz:
Az égetett tésztához:
7 ½ dkg finomliszt
5 dkg vaj
¾ dl hideg víz
¾ dl hideg tej
2 db nagyobb méretű tojás

A töltelékhez:
10 dkg friss eper
2 dl alaposan lehűtött habtejszín
1 rúd vanília kikapart belseje
4 dkg porcukor

Elkészítés: Az égetett tésztához a vajat felkockázom, a tejjel és vízzel felforralom, a tűzről levéve hozzáadom a lisztet. Addig keverem, míg a fényes tészta egyetlen gömbben elválik az edény falától. A tojásokat kis tálban felverem. A kissé kihűlt tésztához adom a tojások 1/3-át, alaposan elkeverem, majd a maradék felét, és végül az utolsó harmaddal is fényes tésztává keverem.

A tepsit sütőpapírral bélelem, a sütőt 180 fokra előmelegítem.

A tésztából kb. 4-4 ½ cm átmérőjű gömböket formálok hideg vízbe mártott kanál segítségével, jókora helyet hagyva közöttük, hogy szépen megnőjenek. 25-28 perc alatt ropogósra sütöm a fánkokat. Rácson hűlni hagyom.

Közben a jéghideg habtejszínt a cukorral és a vaníliával kemény habbá verem. Az eperszemeket felszeletelem.

A már kihűlt fánkokat félbevágom, ha a nagyobbacska fánkok belsejében maradt nem kellően átsült tészta, egy teáskanál segítségével eltávolítom. Az üreget habzsák segítségével megtöltöm a tejszínhabbal, eperszeletekkel díszítem.

Ellenállhatatlan falatok…
Ellenállhatatlan falatok…

Tálalásig hűtőszekrényben tárolom. Amilyen egyszerűen elkészül, olyan csodálatosan ízletes – semmi extra alapanyag, csupán az eper és a tejszínhab könnyű ízei érvényesülnek a ropogós fánkokban.

Gyakran előfordul, hogy mire az ember hazaér a piacról, zöldségestől, az egymásra pakolt eperszemek súlyától az alsó rétegek vesztenek üdeségükből. Ezeket a gyümölcsöket legjobb vagy azonnal elfogyasztani, vagy krémmé alakítani. Az eperkrémes roládhoz tökéletesek.

Eperkrémes rolád

Puha tészta – könnyű krém
Puha tészta – könnyű krém

Hozzávalók:
A tésztához:
3 db közepes méretű egész tojás
7 ½ dkg rétesliszt
2 ½ dkg kukoricakeményítő
2 dkg cukrozatlan kakaópor
2 evőkanál hideg víz
10 dkg porcukor

A töltelékhez:
25 dkg mascarpone
1 dl jéghideg habtejszín
10 dkg porcukor
1 teáskanál narancslikőr (elhagyható)
15 dkg eper

Elkészítés: A tésztához a tojásokat szétválasztom. A fehérjét kemény habbá verem. Egy másik keverőtálban a tojások sárgáját a cukorral habosra keverem, hozzáadom a 2 evőkanál hideg vizet, továbbkeverem, óvatosan hozzászitálom a lisztet, majd a kakaóport. Hablapáttal beleforgatom a tojáshabot.

A sütőt 170 fokra előmelegítem, egy közepes méretű gáztepsit (28 X 28 cm) sütőpapírral bélelek.

Az előkészített tepsiben egyenletesen elosztom a tésztát, 10-12 perc alatt megsütöm. Akkor készült el, ha a teteje fényes és rugalmas, a tűpróba során nem marad tészta a beleszúrt eszközön.

Rácsra borítok egy ív sütőpapírt, egyetlen határozott mozdulattal ráborítom a tepsi tartalmát. Az így felülre került eredeti sütőpapírt óvatosan eltávolítom, a tésztát az alul található sütőpapír segítségével feltekerem, tiszta konyharuhába csomagolom, hűlni hagyom.
A töltelékhez az epret 3 dkg porcukorral és a narancslikőrrel botmixerrel pürésítem. A hideg tejszínt habbá verem. A szobahőmérsékletű mascarponét a porcukorral habosra keverem, óvatosan beleforgatom a tejszínhabot, majd az eperpüré 2/3-át. Hűtőszekrényben kb. 10-15 percig hűtöm.

A már kihűlt roládot óvatosan kiterítem, megkenem a krém felével, visszatekerem, tálra helyezem. A félretett krém nagy részével bevonom. Egy kevés krémet habzsákba töltök, különböző formákkal díszítem a roládot, végül az eperpürével meglocsolom. Legalább 1 ½ - 2 órára hűtőszekrénybe helyezem. Az eper pektintartalma igen magas, így hűtés során a püré megszilárdul.

1– ½ cm vastag szeletekben tálalom.

Egyszerű, mégis elegáns finomság
Egyszerű, mégis elegáns finomság

A légiesen könnyű tészta a gazdag, de nem túlságosan édes eperkrémmel igazi ünnepi desszert!

Epres receptek a Mindmegettén >>>


A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.