Ezúttal kétféle finomságot készítettem, mindegyikre igaz, hogy viszonylag kis konyhai gyakorlattal is garantált a siker.
Összesen 25 dkg friss eper szükséges csupán a könnyű és krémes desszertmeglepetésekhez.
Az eper és tejszínhab klasszikus párosa ihlette fánkok valójában ennek az egyszerű és sok szempontból utolérhetetlen kombinációnak a süteménybe foglalt variációi. A zamatos eperszeletekhez vaníliával gazdagított kemény habbá vert tejszín csatlakozik:
Hozzávalók 9 darab 6 cm átmérőjű fánkhoz:
Az égetett tésztához:
7 ½ dkg finomliszt
5 dkg vaj
¾ dl hideg víz
¾ dl hideg tej
2 db nagyobb méretű tojás
A töltelékhez:
10 dkg friss eper
2 dl alaposan lehűtött habtejszín
1 rúd vanília kikapart belseje
4 dkg porcukor
Elkészítés: Az égetett tésztához a vajat felkockázom, a tejjel és vízzel felforralom, a tűzről levéve hozzáadom a lisztet. Addig keverem, míg a fényes tészta egyetlen gömbben elválik az edény falától. A tojásokat kis tálban felverem. A kissé kihűlt tésztához adom a tojások 1/3-át, alaposan elkeverem, majd a maradék felét, és végül az utolsó harmaddal is fényes tésztává keverem.
A tepsit sütőpapírral bélelem, a sütőt 180 fokra előmelegítem.
A tésztából kb. 4-4 ½ cm átmérőjű gömböket formálok hideg vízbe mártott kanál segítségével, jókora helyet hagyva közöttük, hogy szépen megnőjenek. 25-28 perc alatt ropogósra sütöm a fánkokat. Rácson hűlni hagyom.
Közben a jéghideg habtejszínt a cukorral és a vaníliával kemény habbá verem. Az eperszemeket felszeletelem.
A már kihűlt fánkokat félbevágom, ha a nagyobbacska fánkok belsejében maradt nem kellően átsült tészta, egy teáskanál segítségével eltávolítom. Az üreget habzsák segítségével megtöltöm a tejszínhabbal, eperszeletekkel díszítem.
Tálalásig hűtőszekrényben tárolom. Amilyen egyszerűen elkészül, olyan csodálatosan ízletes – semmi extra alapanyag, csupán az eper és a tejszínhab könnyű ízei érvényesülnek a ropogós fánkokban.
Gyakran előfordul, hogy mire az ember hazaér a piacról, zöldségestől, az egymásra pakolt eperszemek súlyától az alsó rétegek vesztenek üdeségükből. Ezeket a gyümölcsöket legjobb vagy azonnal elfogyasztani, vagy krémmé alakítani. Az eperkrémes roládhoz tökéletesek.
Hozzávalók:
A tésztához:
3 db közepes méretű egész tojás
7 ½ dkg rétesliszt
2 ½ dkg kukoricakeményítő
2 dkg cukrozatlan kakaópor
2 evőkanál hideg víz
10 dkg porcukor
A töltelékhez:
25 dkg mascarpone
1 dl jéghideg habtejszín
10 dkg porcukor
1 teáskanál narancslikőr (elhagyható)
15 dkg eper
Elkészítés: A tésztához a tojásokat szétválasztom. A fehérjét kemény habbá verem. Egy másik keverőtálban a tojások sárgáját a cukorral habosra keverem, hozzáadom a 2 evőkanál hideg vizet, továbbkeverem, óvatosan hozzászitálom a lisztet, majd a kakaóport. Hablapáttal beleforgatom a tojáshabot.
A sütőt 170 fokra előmelegítem, egy közepes méretű gáztepsit (28 X 28 cm) sütőpapírral bélelek.
Az előkészített tepsiben egyenletesen elosztom a tésztát, 10-12 perc alatt megsütöm. Akkor készült el, ha a teteje fényes és rugalmas, a tűpróba során nem marad tészta a beleszúrt eszközön.
Rácsra borítok egy ív sütőpapírt, egyetlen határozott mozdulattal ráborítom a tepsi tartalmát. Az így felülre került eredeti sütőpapírt óvatosan eltávolítom, a tésztát az alul található sütőpapír segítségével feltekerem, tiszta konyharuhába csomagolom, hűlni hagyom.
A töltelékhez az epret 3 dkg porcukorral és a narancslikőrrel botmixerrel pürésítem. A hideg tejszínt habbá verem. A szobahőmérsékletű mascarponét a porcukorral habosra keverem, óvatosan beleforgatom a tejszínhabot, majd az eperpüré 2/3-át. Hűtőszekrényben kb. 10-15 percig hűtöm.
A már kihűlt roládot óvatosan kiterítem, megkenem a krém felével, visszatekerem, tálra helyezem. A félretett krém nagy részével bevonom. Egy kevés krémet habzsákba töltök, különböző formákkal díszítem a roládot, végül az eperpürével meglocsolom. Legalább 1 ½ - 2 órára hűtőszekrénybe helyezem. Az eper pektintartalma igen magas, így hűtés során a püré megszilárdul.
1– ½ cm vastag szeletekben tálalom.
A légiesen könnyű tészta a gazdag, de nem túlságosan édes eperkrémmel igazi ünnepi desszert!
Epres receptek a Mindmegettén >>>
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.