Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Mákos guba  recept
Mákos guba
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Az év utolsó napját sokféleképp lehet ünnepelni. Akár kisebb, akár nagyobb társaság töltjük együtt az estét, egy dolog biztos: a jó falatok nem hiányozhatnak az asztalokról!

A szendvicsektől a hideg sülteken át a sós és édes ropogtatnivalókig igen széles a skála – a büféasztallá avanzsáló konyhaasztalokon pedig majd’ mindenütt helyet talál magának egy vagy több salátástál különféle finomságokkal megrakva.

Az egyik (egyes vélemények szerint „a”) legnagyszerűbb, nagy valószínűséggel a komoly múltú Waldorf-saláta, melynek születése az 1893-96 közötti évekre tehető.

Hotel Waldorf, New York az 1890-es évek végén
Hotel Waldorf, New York az 1890-es évek végén

Az elegáns New York-i Hotel Waldorf éttermének munkatársa volt Oscar Tschirky. Hozzá köthető a friss zellerből és almából, majonézzel készült saláta, melyet nagy valószínűséggel 1896-ban tálalt fel először a szálloda vendégeinek – a dió (mely a tengerentúlon gyakran pekándió) csak később került az összetevők közé, bár a klasszikusként számon tartott recept alapvetően ezen hozzávalókat tartalmazza. Egy 1928-ban kiadott szakácskönyvben közzétett leírás azonban már mindhárom alapanyagot említi.

Friss almából, zellerből és az ízek fokozására: enyhén pirított dióból készül a Waldorf-saláta
Friss almából, zellerből és az ízek fokozására: enyhén pirított dióból készül a Waldorf-saláta

A saláta a világ máig egyik legpatinásabb szállodájának (ma a Hotel Waldorf-Astoria nevet viseli) konyhájából indulva gyors karriert futott be világszerte társasági és családi eseményeken – közkedveltségét pedig mi sem mutatja jobban, mint hogy számos filmben, regényben, sőt dalban is szerepet kapott az elmúlt évtizedek alatt.

A Hotel Waldorf-Astoria elegáns étterme
A Hotel Waldorf-Astoria elegáns étterme

Sokféle variációban tálalják és kínálják világszerte, friss és szárított gyümölcsök, zöld kiegészítők egyaránt gazdagíthatják, és a nehéz majonézmártást is lehet könnyedebbé tenni.

A kellemesen savanykás alma, az aromás zeller és a nálam enyhén pirított dió hármasságát a visszafogott fűszerezésű joghurtos öntet teszi teljessé – a szezonális alapanyagok remek ízharmóniája kellemesen alacsony hőmérsékletre hűtve érvényesül igazán.

Hidegen hmmm…
Hidegen hmmm…

A könnyedén összeállítható, előételként vagy köretként is tálalható saláta sikere néhány apró részletben rejlik, melyekre érdemes figyelmet fordítani. Így nem csupán az évbúcsúztató mulatságok asztalainak fényét emelheti a látvány, de az ízélmény is „csúcssalátává” avatja a kombinációt.

Waldorf-saláta – kis rafinériával
Gránátalmával fokozható a szín- és ízélmény!
Gránátalmával fokozható a szín- és ízélmény!

Hozzávalók 4 személyre:
2-3 db kemény húsú, savanykás alma (kb. 30 dkg)
1 db közepes zellergumó (kb. 30 dkg)
8-10 dkg enyhén pirított dióbél
½ citrom frissen facsart leve
1 csapott evőkanál zsírszegény tejföl
175 gr natúr joghurt
2 teáskanál dijoni mustár
1 kis csokor finomra aprított petrezselyemzöld
Ízlés szerint: kevés só, frissen őrölt fehérbors
A díszítéshez ¼ gránátalma magjai (elhagyható)

Elkészítés: A zellert hámozást követően ½ cm széles, 1½ cm hosszú csíkokra darabolom. Egy kisebb lábosban vizet forralok, amelybe kevés sót szórok. A forrásban lévő vízbe dobom a zellercsíkokat, 2 perc múlva szűrőkanállal kiemelem, jeges vízbe teszem, leszűröm.

Az öntethez a tejfölt, a joghurtot és a mustárt alaposan összekeverem, a petrezselyemzöldet finomra vágom, a sóval és fehérborssal együtt a joghurtos mártáshoz keverem, ha szükséges, a fűszerezésen finomítok. Felhasználásig hűtőszekrényben tárolom.

Az almákat, ha egészséges, feszes a héjuk, hámozás nélkül a zellerhez hasonló méretűre darabolom, kevés citromlével meglocsolom.

A diót zsiradék nélküli serpenyőben enyhén megpirítom. Néhány szép darabot félreteszek a tálaláshoz, a többit gorombára vágom.

A diót, a zellert és az almát egy salátástálban óvatosan összeforgatom az öntettel, diófelekkel díszítem – néhány gránátalmamaggal is színesíthető – tálalás előtt legalább ½ órára hűtőszekrénybe helyezem.

A saláta kínálható akár üvegpoharakban is, de nagy tálban is asztalra kerülhet. A rendkívül egyszerűen kivitelezhető, remek alapanyagokból összeállított, mégis rafinált ínyencség a szilveszteri mulatság vendégseregét biztosan leveszi a lábukról.

Személyes porciók?
Személyes porciók?

Nem érdektelen felidézni ez alkalomból Cole Portert sem, aki már 1934-ben úgy vélte: „a Waldorf-saláta a csúcs”. Az utolérhetetlen Ella Fitzgerald tolmácsolásában ezzel a dallal is kívánok mindenkinek vidám Szilveszter-estét és sikerekben, örömökben egyaránt gazdag nagyon boldog új évet!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.