Így aztán klasszikus alapanyagokból egy nem mindennapi levest találtam ki és tálaltam fel.
Szeretem a piacot télen-nyáron, de ősszel különösképp. A pirosra érett paprikák csábító kínálatának sok esetben akkor sem tudok ellenállni, ha épp nem terveztem semmi paprikával készítendő fogást.
A nem szabályos alakú, de annál aromásabb kápiák igencsak jól tűrik a tárolást, és sokféleképp felhasználhatók. Ezúttal megsütöttem, majd levesbe küldtem – társult hozzá még lucullus paradicsom, némi napon szárítottal elegyítve, valamint finom fűszerek is.
Az eredmény pedig egy fantasztikusan zamatos, selymesen krémes leves lett, amely azonnal felkerült a házi étlapra!
Nagyon egyszerű az elkészítése, de a tökéletes eredményhez ezt a levest mindenképp érdemes átpasszírozni. Igazán nem kell sok időt ráfordítani, és megéri a fáradságot!
Annak ellenére, hogy a tejszín kivételével jórészt ezekből az alapanyagokból készül a lecsó is, a fűszerezésnek is köszönhetően ez a leves nem emlékeztet a lecsóra, egy kifinomult étterem különleges leveskínálatára annál inkább. Mivel nagy barátja vagyok az izgalmas és szezonális leveseknek, ebből biztosan készül még, amíg kitart a kápia és a paradicsom!
Hozzávalók:
50 dkg kápia paprika
50 dkg lucullus paradicsom
1 db kisebb vöröshagyma (vagy 1 db nagyobb fele)
1 karcsú gerezd fokhagyma
3-4 db napon szárított paradicsom
1 evőkanál olívaolaj
7,5 dl zöldségleves
1 dl tejszín
1 mokkáskanál porrá őrölt szárított rozmaring
1 teáskanál szárított tárkony
½ mokkáskanál cayenne-i bors (vagy chili)
ízlés szerint tengeri só
Elkészítés: A paprikát alapos mosást követően 200 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megsütöttem, majd nejlonzacskóba rakosgattam. Közben a paradicsomokat 2 percre forró vízbe dobtam, meghámoztam, felkockáztam. A vöröshagymát és a napon szárított paradicsomot felaprítottam, a fokhagymát fokhagymanyomón átpréseltem.
A paprikát, mikor kissé kihűlt, meghámoztam, kicsumáztam, a paprika húsát kisebb kockákra vágtam.
Egy közepes méretű fazékban a vöröshagymát és a szárított paradicsomot kissé megpirítottam, majd hozzáadtam az átpréselt fokhagymát. Folyamatos keverés mellett hozzáadtam a paprika- és paradicsomkockákat. Az egészet fedő nélkül 4-5 percig főztem, majd fűszereztem, felöntöttem a zöldséglevessel, és a forrástól számítva nagyjából 5 percig főztem, majd hozzáadtam a tejszínt, és mikor újra forrni kezdett, elzártam a tűzhelyt.
A levest botmixerrel pürésítettem, majd egy nagyobb szűrőn több részletben átpasszíroztam, hogy a paradicsom magjai ne kerüljenek a kész levesbe.
A sült paprika, a paradicsom a fűszerekkel és a selymes tejszínnel egyszerűen tökéletes harmóniát alkot. Az enyhén édes, pikáns ízek remekül egyensúlyba kerülnek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.