Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mákos guba  recept
Mákos guba
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Végre itt vannak az igazi, zamatos paradicsomok! Nálam a nyári konyha olyan alapdarabja, ami valamilyen formában mindig részét képezi az étkezéseknek.

A paradicsomban tényleg az a nagyszerű, hogy akár magában, akár salátában, mártásban, lepényre vagy tésztára halmozva – mindenféle formában nagyon finom. Ráadásul számos fűszerrel és egyéb hozzávalóval kombinálható. Vannak azonban olyan klasszikusnak tekinthető párosítások, amelyek a maguk egyszerűségéből adódóan - feltételezve a minőségi alapanyagokat - gyakorlatilag megfellebbezhetetlenek. Ha például valamilyen módon sütőbe kerül a paradicsom, nálam szinte mindig tartozik hozzá sajt is. Sajt, paradicsom, fűszerek, némi olívabogyó – ebből készült most is valami egyszerű, de annál ízletesebb harapnivaló.

Apróra kockázott paradicsomokkal rakott tésztakosárkák színekkel és ízekkel gazdagítva
Apróra kockázott paradicsomokkal rakott tésztakosárkák színekkel és ízekkel gazdagítva

Ezúttal fontos szempont volt, hogy olyasmit készítsek, ami szállítható, és akár langyosan is tökéletes. Nyáron persze az ember, ha csak lehet, nem tölt órákat a sütő mellett, így igyekeztem nem csupán gyorsan megsüthető, de kézzel falatozható snacket kieszelni, ami akár előétel, akár borozgatás mellé kísérő is lehet.

Jóllehet a paradicsom és sajt (ezúttal jóféle edámi) adott volt, nem is szándékoztam most semmiféle szósszal kombinálni, de azt is szerettem volna, ha a paradicsom leve nem áztatja el a tésztát, pontosabban a tésztakosárkát. Ezért aztán mielőtt az apróra kockázott paradicsomok a tésztakosarakba kerültek volna, némi sajttal megalapoztam nekik. A többi már csak rakosgatás és sütés kérdése.

Reszelt sajttal bélelve és koronázva indulnak a kosárkák a sütőbe
Reszelt sajttal bélelve és koronázva indulnak a kosárkák a sütőbe

Valóban szeretek kísérletezni, új ízek kombinálásával játszadozni, de néha magukkal ragadnak a legegyszerűbb hozzávalók és az a remek érzés, hogy ezekből is lehet ínycsiklandó és nagyon látványos finomságokat készíteni! Még a tészta gyúrásával sem foglalkoztam most, előkaptam a frizsiderből egy leveles tésztát – így aztán az egész megvolt sütéssel együtt nagyjából 45 perc alatt. Igazi nyári íz és színpompa – egyszerűen, gyorsan.

Paradicsomos kosárkák

Langyosan a legízletesebb!
Langyosan a legízletesebb!

Hozzávalók 16 db 5 cm átmérőjű kosárkához:
1 csomag leveles tészta (friss, 275 gr-os kiszerelés)
2-3 db zamatos paradicsom (kb. 30 dkg)
6-6 db zöld, valamint fekete olívabogyó
15 dkg frissen reszelt edámi sajt
2 dkg parmezán típusú sajt reszelve (nálam most Grana padano)
szárított oregánó, kevés pirospaprika, rozmaring, só, bors – vegyesen, ízlés szerint

Elkészítés: A paradicsomokat ½ percre forró vízbe mártottam, héjukat lehúztam, és egészen apróra, úgy ½ cm-esre kockáztam. Az olívákat kimagoztam, és felaprítottam.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A sajtokat lereszeltem, összekevertem. A fűszereket egy kis tálban összekevertem – összesen nagyjából 2 teáskanálnyira van szükség.
Egy aprósüteményes tepsi mélyedéseit muffinpapírral kibéleltem. A leveles tésztát kissé kinyújtottam. Nagy fánkszaggatóval 16 körlapot szúrtam ki belőle. Kibéleltem a mélyedéseket, villával kissé megszurkáltam, hogy még véletlenül se emelkedjenek fel sütés közben.
Minden kosárkába nagyjából ½ teáskanál sajtkeveréket kanalaztam. Erre pakoltam 1 teáskanál paradicsomot. Meghintetem kevés fűszerkeverékkel, majd mindegyik kosárkára tettem egy keveset az olívából. A maradék reszelt sajttal koronáztam, végül egy kevés színes borsot őröltem rá.
15-18 perc alatt aranyszínűre sütöttem.

Rácsra rakosgatva pillanatok alatt hűl
Rácsra rakosgatva pillanatok alatt hűl

Langyosan az igazi, de sütőben pár perc alatt újramelegíthető, ha épp előre elkészítenénk vendégek érkezését várva. Nem csupán hideg rozéhoz falatozható, de így valami fenséges!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.