Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Puncstorta  recept
Puncstorta
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Május közepétől június első feléig tart nálunk a legízletesebb spárgák szezonja. Fehér és zöld fajták kelletik magukat mostanában szép számmal a zöldséges standokon, minél zsengébbek, annál ízletesebbek!

A vadon termő spárgáról először kb. Kr. e. 5000 környékéről maradtak adatok Kínából, ahol hurutos megbetegedések gyógyírjaként fogyasztották. Szinte közhely, hogy már az ókori egyiptomiak, görögök is ismerték, és gyógyhatásait nagyon hamar felismerve igen nagy becsben tartották. A számos jó tulajdonsággal rendelkező spárga annak ellenére merült feledésbe évszázadokra Európában, hogy római légiósok az Alpoktól északra is eljuttatták. A 16. században termesztésének elterjedése irányította ismét a figyelmet a spárgára – ekkoriban az egyik legdrágább gyógyhatású delikát növénynek számított.

A fehér és zöld spárga egyaránt csodás tavaszi vitaminbomba!
A fehér és zöld spárga egyaránt csodás tavaszi vitaminbomba!

Napjainkban nemesített, termesztett fajtáit világszerte kedvelik, legnagyobb népszerűségnek Németországban örvend, ahol a szezon zárását a népi megfigyelés frappáns összegzése is jelzi: „Kirschen rot, Spargel tot” (mikor érik a cseresznye, már vége a spárgának – hivatalosan ez június 24-hez, János napjához kötődik). Nálunk sajnos sokkal rövidebb ideig tart – érdemes hát minél több spárgalakomát beiktatni a következő hetekben!

Zsenge spárgák hámozást követően
Zsenge spárgák hámozást követően

Az alacsony kalóriatartalmú, gazdag ízvilágú spárga ásványi anyagokban és vitaminokban egyaránt igen gazdag (A-, B-, C- és E-vitaminok, kálium, kalcium, magnézium, foszfor és vas is található benne), vértisztító és enyhe vízhajtó tulajdonságokkal is rendelkezik. Tisztító hatásának köszönhetően: a bőrnek, a májnak és az epének egyaránt jót tesz, egyes vélemények a rák megelőzésében is hatékonynak tartják. Már ezért is érdemes gyakran fogyasztani – főzve, grillezve egyaránt igazi ínyencfogás. Lehet előétel, köret, saláta, de lepények, lasagne alkotója is, sőt merészebbek desszertként, eperrel kombinálva is kipróbálhatják.

Piacon célszerű alaposan körülnézni, és a lédús, roppanós, valóban kicsattanóan friss példányokat hazavinni. Hűtőszekrényben néhány napig tárolhatók, de legjobb azonnal felhasználni.

A fehér spárgából kitűnő leves készülhet!
A fehér spárgából kitűnő leves készülhet!

A fehér spárgából készített krémleves számos étterem kínálatában szerepel ilyentájt – az egyik klasszikus spárgafogás. Jobbára liszttel, tejszínnel sűrítik. A zsenge spárga ízeit azonban a friss tavaszi zöldségek még harmonikusabbá tehetik.

Habliliom Könnyed Konyhájában a spárgakrémlevesbe nem kerül lisztes sűrítés!

Fehérspárga-krémleves könnyedén

Illatos tavaszi krémleves – szerecsendióval fűszerezve
Illatos tavaszi krémleves – szerecsendióval fűszerezve

Hozzávalók:
50 dkg zsenge fehér spárga
4 szál újhagyma
20 dkg újkrumpli
1 szűk evőkanál olívaolaj
1 liter zöldségalaplé
kb. 1 mokkáskanál cukor
½ del tej
néhány csepp frissen facsart citromlé
ízlés szerint: frissen őrölt bors, szerecsendió

Elkészítés: A spárgák végeit letöröm – ahol törik, ott ér véget a fás, erősen rostos rész –, vékonyan meghámozom, nagyjából 3-4 cm-es darabokra vágom. Az újhagymát tisztítást követően felkarikázom, az újkrumplit megsikálom, nagyjából 1,5 cm-esre kockázom. A hagymakarikákat a krumplival kevés olajon kissé megfuttatom, majd felöntöm annyi alaplével, amennyi ellepi, borsozom. Nagyjából 6-8 perc elteltével hozzáadom a cukrot, majd a spárgákat.

A hámozott, darabolt spárgák mehetnek a levesbe!
A hámozott, darabolt spárgák mehetnek a levesbe!

Kb. 12-15 perc alatt a maradék zöldséglevessel felöntve, fedő alatt puhára főzöm. Az utolsó néhány percben hozzáöntöm a tejet, forralás után leveszem a tűzről. Ekkor adom hozzá a citromlevet, belereszelek kb. ¼ szerecsendiót – ha szükséges sózom, borsozom, botmixerrel pürésítem.

A sós, édes és enyhén savanykás, kissé borsos ízek tökéletes egyensúlya érvényesül a meleg levesben!

Sok rajongója van a zöldspárgának, mely színét a klorofillnak köszönheti. Ízei lágyabbak, mint a fehéré, párolva, grillezve egyaránt kitűnő, de izgalmas, színes saláta is készülhet belőle – kis fantáziával és néhány színes összetevő hozzáadásával sokakat levesz a lábáról!

Zöldspárga saláta mediterrán hangulatban

Igazi színkavalkád a salátástálban!
Igazi színkavalkád a salátástálban!

Hozzávalók:

A salátához:
50 dkg zöldspárga
2 db sárga vagy narancsszínű kaliforniai paprika
3-4 db kisebb, zamatos paradicsom
1 kisebb fejes saláta apró szeletekre tépkedve
10-12 db fekete olívabogyó

A spárga főzéséhez:
¾ l víz
1 teáskanál só
½ teáskanál cukor

Az öntethez:
1 evőkanál fehérborecet
1 teáskanál dijoni mustár
1 evőkanál olívaolaj
kevés só

Elkészítés: A paprikákat 190 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütöm. Akkor készültek el, ha héjuk foltokban feketére sült. A paprikákat nylonzacskóba dobom, és kb. 10 perc elteltével meghámozom, kicsumázom, 1 cm-es kockákra vágom.

Amíg a paprikák sülnek, meghámozom, majd sós-cukros vízben nagyjából 6-8 perc alatt roppanósra főzöm. Gyorsan jeges vízbe dobom a kész spárgasípokat, így megőrzik szép zöld színüket. Nagyjából 3-4 cm-es darabokra vágom, a legértékesebb csúcsokat félreteszem.

A paradicsomokat forró vízbe dobva meghámozom, kis gerezdekre szeletelem, ha nagyobbak a paradicsomok, érdemes felkockázni. Az olívákat felkarikázom, a salátaleveleket finomra tépkedem.

A salátaleveleket a paprikakockákkal és az olíva nagy részével összeforgatom, a paradicsomszeleteket és a spárgacsúcsokat elrendezem a saláta tetején, néhány karika olívával díszítem. Frissen tartó fóliával lefedve 10-15 percre beteszem a frizsiderbe, hogy minden összetevő azonos hőmérsékletűre hűljön. Az öntet hozzávalóit csavaros tetejű üvegbe töltöm, alaposan összerázom, csak tálaláskor locsolom a salátára.

Már csak az öntet hiányzik…
Már csak az öntet hiányzik…

Előételként, könnyű vacsorafogásként, de grillezett húsok köreteként is kiváló!

A visszafogott, mégis különleges ízek kedvelőit is megnyeri az a gyakran készített meleg előétel, melyben zöld és fehér spárgák karcsú kötegbe rendeződnek. Különlegességét a kissé sós edámi sajtszeletek és az enyhén pirított mandula, valamint bors együttes ízhatása adja.

Spárgakötegek pirított mandulával

A zöld és fehér spárgákat nagyszerű aromákkal egészíti ki a pirított mandula!
A zöld és fehér spárgákat nagyszerű aromákkal egészíti ki a pirított mandula!

Hozzávalók:
25 dkg fehér spárga
25 dkg zöldspárga
4 vékony szelet edámi sajt (ementálival, trappistával is helyettesíthető)
4 dkg hámozott, szeletelt mandula
ízlés szerint: frissen őrölt bors

A spárga főzéséhez:
kb. ¾ l víz
1 teáskanál só
¾ teáskanál cukor
½ citrom leve

Elkészítés: A spárgák végeit letöröm, meghámozom. A vizet a sóval, cukorral, citromlével felforralom. Előbb a fehér spárgákat kb. 12-15 perc alatt, majd a zöldeket kb. 6-8 perc alatt roppanósra főzöm. Ha vastagabbak a spárgák, a főzési idő néhány perccel megnő.
A jeges vízbe mártott spárgákat tálra szedem.

A spárgák előfőzve
A spárgák előfőzve

A vékony sajtszeletekből 1,5 cm hosszú csíkokat vágok. A mandulaszeleteket zsiradék nélküli serpenyőben enyhén megpirítom.

A spárgák vastagságától függően 1 fehéret és 1 zöldet, vagy 1 fehéret 2 zölddel kötegekbe rendezek, a sajtcsíkokkal spirálisan átkötöm. A spárga főzővizéből egy evőkanálnyit a sütőtálba merek (a többiből remek leves készülhet!), erre helyezem a kötegeket. A tetejüket befedem a pirított mandulalapokkal, frissen őrölt borssal alaposan megszórom.

Irány a sütő!
Irány a sütő!

Forró sütőben néhány perc alatt megolvasztom a sajtot – aki pirultabban szereti, tovább is sütheti. A tál aljára mert főzőlé megakadályozza a sajtok letapadását. Frissen a legízletesebb!

A zöldségek királyaként, de a királyok zöldségeként is gyakran említett spárga biztosan az évszak egyik legnagyobb zöldségajándéka – néhány új spárgafogás mindig örömet szerez rajongóinak, vagy segít megkedveltetni a bizalmatlanokkal.


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.