A sokféle zöldség közül a spárga az a szezonális ínyencség, amit egyszerűen nem lehet megunni. Készítem klasszikus hollandi mártással, főzök belőle levest, sütök lepényt vagy rétest. Van, hogy egyszerűen csak megsütöm, grillezem, és sajtmártásba mártogatjuk – mindenféle formában imádjuk. Gyakran landol a salátástálban is, mint ezúttal.
Spárgából - mindegy, hogy fehér vagy zöld – rengetegféle saláta is tálalható. A spárga dicséretét akár oldalakon át lehetne zengeni! Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rendkívül jótékony hatást gyakorol a szervezetre, és a gondos hámozással töltött időt nem számítva gyorsan varázsolható belőle ínycsiklandó fogás. Amit nem lehet eléggé hangsúlyozni: spárgából mindig csakis nagyon frisset érdemes választani, és nem szabad takarékoskodni a hámozással. Jóllehet a zöldspárgát nem szükséges végig meghámozni (van, aki egyáltalán nem hámozza), a fehéret azonban a csúcsától a végéig gondosan meg kell hámozni, egyébként keserű lesz. A fás szárvégeket pedig - bármelyik spárgáról legyen is szó - minden esetben el kell távolítani! Ha ezzel megbirkózik az ember – könnyedén bele lehet jönni –, már csak fantázia kérdése, hogy milyen spárgalakomát rittyent az ember. A lényeg, hogy amíg tart a szezon, lehetőség szerint érdemes minél többet fogyasztani belőle!
Ezúttal olyan tartalmas és gazdag salátát készítettem, amelyet langyosan a legjobb fogyasztani Nem is kell hozzá más, mint friss péksütemény, esetleg pirítós, máris kész a könnyű ebéd vagy vacsora.
Langyos spárgasaláta – gazdagon
Hozzávalók:
1 csomag friss zöldspárga (50 dkg)
1 db kisebb sárgarépa (kb. 12 dkg)
1 db kis cukkini (15 dkg)
20 dkg fehér csiperke
ízlés szerint: olívaolaj, cukor, só, bors, kevés citromlé a spárga főzéséhez
Az öntethez:
a spárga főzővízéből egy kevés
1 evőkanál vörösborecet
2 evőkanál tökmagolaj
½ mokkáskanál tengeri só
A díszítéshez:
szűk maréknyi kaprigyümölcs
Elkészítés: A spárgát meghámozom, nagyjából 3 cm hosszúra darabolom. A sárgarépát tisztítást követően finomra reszelem. A gombát gorombára vágom, a cukkinit felkockázom.
A spárgát cukorral és sóval, kevés citromlével, frissen őrölt borssal ízesített vízben 4-5 perc alatt roppanósra főzöm, leszűröm. A sárgarépát méretes szűrőbe helyezem, és a spárga még forró főzővízével leöntöm – így megőrzi roppanós állagát, de különlegesen ízletes lesz.
Egy serpenyőben kevés olajon megpirítom a gombát és a cukkinit – sóval, borssal fűszerezem. Csak annyira pirítom meg, hogy roppanós maradjon mindkettő.
A spárgafejek egy részét félreteszem, a többit a gombával és a cukkinivel összeforgatom. Salátástálra rendezem őket. A sárgarépából kis halmokat rakosgatok a tetejükre, a félretett spárgafejekkel koronázom.
A langyos zöldségléből 1 evőkanálnyit elkeverek az ecettel és a tökmagolajjal, sózom. A salátát a langyos öntettel meglocsolom, a kaprigyümölcsöt rászórom a tetejére. Azonnal kínálom.
Egyszerű, friss, nagyon tavaszi saláta. A roppanós zöldségek lágy ízeit a kapribogyó sós-pikáns zamatai teszik tökéletessé.
Előételként is nagyszerű, diétázóknak, sportolóknak is ideális, friss fogás, ami percek alatt elkészül. Zöldspárga helyett természetesen fehérrel is nagyon finom, a fehér spárga főzési ideje rendszerint valamivel hosszabb, de így is gyorsan elkészül.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.