Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mákos guba  recept
Mákos guba
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
A cékla igazi téli zöldségféle, nem csupán salátaként, de leves formájában is változatosan tálalható. Ráadásul gyönyörű a színe, sokféle fűszerrel, hozzávalóval lehet kombinálni.

A növénytanilag a répafélék nemzetségébe sorolt cékla, vagy tudományos nevén Beta vulgaris akár gyógynövényként is bevonulhatott volna az emberiség táplálkozástörténetébe, hisz annyi jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Amellett, hogy a benne található vasat kitűnően tudja hasznosítani a szervezet, főként B-vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, az egyik legnagyszerűbb természetes antioxidáns.

 

A cékla tényleg egy valódi csoda, ráadásul szinte fillérekbe kerül
A cékla tényleg egy valódi csoda, ráadásul szinte fillérekbe kerül

 

Télen, természetes vitaminokban ínséges időkben valódi csodanövény. Igaz, hogy kissé körülményes nyersen kinyerni értékes levét, de megéri a fáradságot! Ennél egyszerűbb persze, ha az ember megfőzi vagy megsüti, aztán vagy salátaként, vagy egyéb módon tálalja.

A levesek nagy barátjaként céklából levest is szoktam készíteni. A hagyományos kelet-európai céklalevesek, amelyek közül legismertebb a borscs, mindig új életre kelthetők kis változtatásokkal, de céklából csodálatosan ízletes krémleves is tálalható.

 

A leves hozzávalói szinte minden háztartásban kéznél vannak – még ha nem is így rendezve
A leves hozzávalói szinte minden háztartásban kéznél vannak – még ha nem is így rendezve

 

Ezúttal olyan leves készült itt a konyhában, amely némi sárgarépát és petrezselyemgyökeret is tartalmaz, a fűszerezésében pedig a régi magyar konyha hosszú időre elfeledett, ma ismét mind kedveltebb két fűszere, a gyömbér és a rozmaring is komoly szerepet kapott.

A tökéletesen selymes végeredmény érdekében a turmixolást követően át is passzíroztam. Jóllehet hidegen is kifejezetten ízletes, hideg téli napokon mégis forrón esik a legjobban!

Pikáns céklakrémleves gyömbérrel

 

Selymes krémleves, egy kevés tejföllel még pikánsabb lehet
Selymes krémleves, egy kevés tejföllel még pikánsabb lehet

 

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg kisebb cékla
1 db kisebb sárgarépa
1 db karcsú fehérrépa
1 db igazán kis fej lilahagyma
1 púpozott evőkanál paradicsompüré
1 teáskanál vörösborecet (elhagyható)
1 l zöldségleves
1 evőkanál olívaolaj
1 dl tejföl
1 teáskanál szárított, őrölt rozmaring (a friss még jobb!)
1 teáskanál frissen reszelt gyömbér (vagy szárított)
ízlés szerint: só, bors 
A tálaláshoz: 
tejföl.

Elkészítés: A céklát gumikesztyűben meghámoztam, nagyjából 2x1 cm-esre daraboltam. A hagymát egészen apróra kockáztam, a sárgarépát és a petrezselymet 1 cm vastag karikákra vagdostam.
A hagymát az olajon megdinszteltem, majd rákanalaztam a paradicsompürét, hozzáadtam a céklát, és 1-2 percet pirítottam. Egy kevés zöldséglevessel felöntöttem – épp csak annyival, amennyi ellepte, és felforraltam. Amikor felforrt, hozzáadtam a maradék zöldséget, a gyömbérrel, rozmaringgal, borssal fűszereztem, és felöntöttem a maradék levessel, belekanalaztam az ecetet. Mérsékelt tűzön nagyjából 25-30 perc alatt puhára főztem a zöldségeket. Az elpárolgott levest kevés vízzel pótoltam, felforraltam, kevés sóval ízesítettem. Végül belekevertem a tejfölt.

 

Forrón, melegen, langyosan, de akár hidegen is nagyon finom!
Forrón, melegen, langyosan, de akár hidegen is nagyon finom!

 

Az egészet botmixerrel pürésítettem, majd sűrű szövésű konyhai szűrőn átpasszíroztam.

A leveshez külön tálkában tejfölt kínáltam. Nálunk az enyhén savanykás levesek igen népszerűek, így a kevéske ecet sem hiányozhatott a tökéletes ízekhez, de aki kevésbé savanykásan kedveli, el is hagyhatja.

 

Személyre szabottan tálalva
Személyre szabottan tálalva

 

A színe a kevés tejfölnek köszönhetően egészen fantasztikus lett, az íze pedig még azokat is meggyőzi, akik az üveges céklát szívesen kiiktatják a menüjükből!

Céklás receptek a Mindmegettén >>>

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.