Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Puncstorta  recept
Puncstorta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
A kifejezés ugyan leginkább átvitt értelemben arra a nyári időszakra használatos, amikor a fontos események elkerülnek mindenkit, a konyhában azonban valóban itt a frissítő fogások ideje uborkával.

Aligha akad olyan konyha, ahol az ebédek, vacsorák többségéhez ne társulna ilyenkor uborkasaláta hagyományos ecetes-pirospaprikás vagy épp tejfölös öntetbe forgatva. A sós feta sajttal gazdagított görög saláta pedig nemritkán önálló fogás a nyári étrendben. A sokféleképp variálható fürtös, illetve salátauborkából más zöldségekkel gazdagított saláták, vagy a napsütésben tökéletesre érlelt kovászos uborka is mind-mind hozzátartozik a nyári étrendhez.

Egyike a legegészségesebb zöldségféléknek, kiváló lúgosító – rokona, a cukkini sem marad háttérben!
Egyike a legegészségesebb zöldségféléknek, kiváló lúgosító – rokona, a cukkini sem marad háttérben!

A könnyű nyári konyhában azonban hideg leves formájában is jólesik a friss és nagyon egészséges uborka.

Az eredetileg valószínűleg Indiából származó zöldségfélét világszerte igen sokan kedvelik – ha hinni lehet a statisztikáknak, évente kb. 42-45 millió tonnányi terem. Már Kr. e. 1500 körülről maradtak termeléséről leletek, az ókori Rómában pedig Tiberius császár kedvenc zöldségféléjeként emlékezett meg róla idősebb Plinius, és hazánkban is ismerték már az 1200-as években. Népszerűsége pedig azóta sem csökkent.

A tökfélék családjához tartozó uborka több mint 95 %-a víz. Ásványi anyagokban (főként káliumban, kalciumban, magnéziumban, foszforban, valamelyest vasban és cinkben) is bővelkedik, de C- és B-vitaminok is találhatók benne, ezért a fokozott vízveszteséggel járó nyári időszakban különösen ajánlott a fogyasztása, kalóriatartalma pedig annyira alacsony, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül falatozhatja bárki!

Akár nagy a hőség, akár visszaesik a hőmérséklet, a folyadékpótlásra mindig érdemes figyelmet fordítani. Az ízletes, hideg levesek pedig a nap szinte bármely szakában jó szolgálatot tesznek.

Joghurt, uborka, cukkini, bazsalikom és társaik – szépítenek és frissítenek
Joghurt, uborka, cukkini, bazsalikom és társaik – szépítenek és frissítenek

Ezúttal olyan joghurtos uborkalevest készítettem, amelybe kevés cukkini is került, nem csupán azért, mert rokonok, de nagyszerűen gazdagítják is egymás ízeit.

Az elkészítése nagyjából 15 percet vesz igénybe, a magam részéről a fogyasztást megelőző este elkészítem, hogy a hűtőszekrényben kényelmesen összeérjenek az ízek.

Joghurtos uborkaleves bazsalikommal és cukkinivel
Hűtve, színes borssal gazdagon fűszerezve
Hűtve, színes borssal gazdagon fűszerezve

Hozzávalók 4 személyre:
1 db nagyobb salátauborka (cca. 40 dkg)
1 db kis cukkini (cca. 20 dkg)
1 nagy csokor bazsalikom
1-2 db lila újhagyma (vagy hagyományos újhagyma)
2 dl natúr görögjoghurt
4 dl zöldségleves
1 db citrom frissen préselt leve
1 ágacska rozmaring levelei
ízlés szerint: frissen őrölt színes bors, kevés tengeri só

Elkészítés: Az uborkát meghámozom, felkockázom. A cukkinit 3-4 mm vékony karikákra szeletelem. A hagymát tisztítást követően finomra aprítom, a bazsalikom leveleit lecsipkedem.
A zöldséglevest felforralom, a cukkinkarikákat 1-2 percre beledobom, majd szűrőkanállal kiemelem. Néhány szeletet félreteszek a tálaláshoz, a többit az uborkával együtt turmixgép poharába töltöm. Hozzáadom az előkészített hagymát, a bazsalikom- és rozmaringleveleket, a zöldséglevest, a joghurtot és a citromlevet, enyhén borsozom. Erős fokozaton 4-5 perc alatt simára turmixolom. Ha szükséges, továbbfűszerezem. Üvegtálba öntöm, és lefedve 1-2 órára, de inkább egész éjszakára hűtőszekrénybe helyezem.

Ízekben gazdag – kalóriákban szegény, igazi nyári leves!
Ízekben gazdag – kalóriákban szegény, igazi nyári leves!

Tálaláskor színes borssal, friss bazsalikomlevelekkel és cukkiniszeletekkel gazdagítom.

Aki kedveli, kevés fokhagymát is préselhet az előkészített uborkához, sőt a találásnál hidegen sajtolt tökmagolajjal is fokozhatók az élvezetek.

Ropogós grissinivel?
Ropogós grissinivel?

Bár a nyári levesreportárban a gyümölcslevesek vagy a gazpacho igen előkelő helyen szerepelnek, a joghurtos uborkaleves is bekerült a kedvencek közé.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.