Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Minestrone recept
Minestrone
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
A szabadföldön pirosra érett paradicsomok zamatában szinte a nyár minden pillanata felfedezhető: a reggelek és az üdítő záporok frissessége, a forró nappalok intenzitása, az esték illat- és ízgazdagsága.

Jólesik szinte bármely étkezés során. A paradicsom felhasználásának pedig valóban csak a képzelet szab határokat. Nyár derekán kifejezetten jólesik olyan fogásokat készíteni, amik társasági összejöveteleken éppúgy megállják a helyüket, mint a nyaralás ideje alatt vagy meghitt estéken.

A zamatos szabadföldi paradicsom reggel, délben, este is jólesik!
A zamatos szabadföldi paradicsom reggel, délben, este is jólesik!

Nem elhanyagolható szempont az sem, ha olyan szemet gyönyörködtető és ízletes fogások kerülnek terítékre, amelyek minimális tűzhelyhasználatot igényelnek.

Egykor aranyalmaként ismerte a magyar gasztronómia, ami sejteni engedi, hogy a sárga példányok sokkal elterjedtebbek voltak, mint napjainkban. Felséges fogásokat pedig a kemény húsú, nagyméretű példányokból bárki tálalhat – királyi fűszernövénnyel.

A legegyszerűbb caprese salátát, a sokféle mártást, rafinált fogásokat, melyekben hangsúlyos a bazsalikom jelenléte, szinte mindenki szívesen fogyasztja frissítő, gazdag ízeinek, illóolajtartalma által biztosított remek illatának is köszönhetően. A bazsalikom elnevezése a görög „bazilikosz”, királyi jelentésű szóból származik (nem véletlenül tekintik hát királyi fűszernövénynek), maga a növény azonban vélhetően afrikai eredetű, és már az ókori Egyiptomban is szívesen fogyasztották, a napjainkban mindenütt népszerű mediterrán konyha pedig világszerte konyhák sokaságával kedveltette meg.

Cakkos szélű, vörös árnyalatú bazsalikomlevelek – királyi friss fűszer!
Cakkos szélű, vörös árnyalatú bazsalikomlevelek – királyi friss fűszer!

A hagyományos zöld bazsalikomlevelek mellett talán kevésbé ismert, hogy léteznek vörös levelű példányok is, melyek aromásabbak zöld levelű társaikénál, ízviláguk pedig enyhén talán ánizsra emlékeztet. Kétségtelen, hogy ritkábban lehet velük találkozni, de mindenképp érdemes megkóstolni különlegesen finom zamatait, ha valaki hozzájut!

Előételként, de könnyű ebéd vagy vacsorafogásként is remek kombináció nyári napokon a vörös bazsalikomos sajtkrémmel töltött paradicsom, ami gyorsan elkészül, és még főzni sem kell!

Vörös bazsalikomos sajtkrémmel töltött paradicsom

Különleges előétel – néhány összetevő, csodás ízek!
Különleges előétel – néhány összetevő, csodás ízek!

Hozzávalók 4 személyre előételként, 2 személyre akár főfogásként is:
4 db nagyméretű, kemény húsú paradicsom
10 dkg jó minőségű natúr krémsajt
2 evőkanál sűrű, görög joghurt
1 nagy csokor vörös bazsalikom
Ízlés szerint: só, frissen őrölt bors, oregánó

Elkészítés: A paradicsomokat 1-2 percre forró vízbe dobom, meghámozom, félbe vágom. Magjaikat a lédús belsejükkel együtt teáskanál segítségével eltávolítom, félreteszem (szószokhoz, hideg levesekhez remekül használható).

A bazsalikomleveleket durvára vágom, néhány levelet félreteszek a díszítéshez. A krémsajttal, joghurttal és fűszerekkel együtt botmixerrel közepesen lágy krémmé dolgozom.
Az illatos sajtkrémet az előkészített paradicsomokba töltöm.

Friss péksüteménnyel, kenyérrel jól behűtve tálalom. Hideg sültek, felvágottból készített tálak kísérőjeként is remek. Csupán néhány összetevőből, alig pár percnyi időráfordítással elkészíthető, de az ízei és az illata csodás nyári fogássá komponálják!

Néhány friss mentalevéllel tálalva
Néhány friss mentalevéllel tálalva

Valóságos paradicsomi ízeket is felvonultathat egy olyan étkezés, melynek során a feltálalt fogások között szerepel egy gazdag saláta, melyben a halványsárga, az üde zöld, az élénkpiros színek dominálnak:

Gazdag nyári saláta grillezett cukkinivel és avokádókockákkal

Nyári íz- és színkavalkád a salátástálban paradicsommal, avokádóval
Nyári íz- és színkavalkád a salátástálban paradicsommal, avokádóval

Hozzávalók 4 személyre előételként:
2 db közepes újburgonya (kb. 25 dkg)
1-2 db zsenge cukkini (kb. 25 dkg)
2 db nagyobb, kemény húsú paradicsom (kb. 25 dkg)
1 db érett avokádó
6-8 db fekete és ugyanennyi zöld olívabogyó
1 evőkanál olívaolaj
Ízlés szerint: só, bors

Az öntethez:
1 evőkanál dijoni mustár
1 evőkanál vörösborecet
1,5 evőkanál tökmagolaj
½ kávéskanál só

A tálaláshoz: kevés balzsamecet-szirup (elhagyható)

Elkészítés: A burgonyákat meghámozom, nagyságtól függően 3-4 mm vastag karikákra vagy félkarikákra szeletelem. Sós vízben, 10-12 perc alatt puhára főzöm, leszűröm, hűlni hagyom. A cukkiniket ½ cm vastag karikákra vágom, mindkét oldalukat sózom, borsozom. Forró grillserpenyőben 1 evőkanál olajon mindkét oldalukat 2-3 perc alatt megsütöm.

A paradicsomokat forró vízbe dobom, meghámozom, 1 cm-es kockákra vágom. Az olívabogyókat kimagozom, negyedelem.

Az öntet összetevőit csavaros tetejű üvegbe adagolom, alaposan összerázom, tálalásig frizsiderben tartom.

Egy nagy tálba váltakozva elhelyezem az előkészített zöldségeket, olívabogyókat, frissen tartó fóliával lefedem, tálalásig hidegen tartom.

Tálalás előtt egy érett avokádó magját eltávolítom, a gyümölcshúst 1 cm-es kockákra vágom, hozzáadom a többi összetevőhöz, meglocsolom az öntettel, óvatosan összeforgatom.

Rövidesen tálalható!
Rövidesen tálalható!

Grillezett húsok mellé is kitűnő, de forró nyári napokon akár önállóan ebédre vagy vacsorára is nagyszerű fogás, és szinte bárhol elkészíthető, ha pedig esik az eső, bármely paradicsommal tálalt fogás visszahozza a derűt az asztal köré!

Könnyű ebéd vagy vacsora?
Könnyű ebéd vagy vacsora?

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.