Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Alapételek

Hamburgerzsemle házilag - ahogy még biztosan nem próbáltad!

színes hamburgerzsemle házilag
Egy hamburger a húspogácsa, a feltét és az ezeket közrefogó zsemle összhangjától lesz tökéletes. A házi zsemle garantáltan nem tartalmaz E-ket, alaptésztája pedig nemcsak látványosan színezhető, hanem különféle adalékokkal is gazdagítható.

Az alaptészta

A hamburgerzsemle hozzávalója a liszt, amely már önmagában színt adhat a tésztának. A leggyakrabban használt fehér búzaliszteken (BL-51, BL-55) kívül tönköly- és rozsliszttel is süthetsz. Minél magasabb a liszt fajtájára utaló betűkódot követő szám, annál több szervetlen anyag van az őrleményben, és annál sötétebb a liszt. Pl. a BL-200 jelölésű teljes kiőrlésű búzaliszt vagy a TBL-300-as teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt már nem teljesen fehér.

A rozslisztek közül a fehér RL-60 (rozsláng) a legvilágosabb és a teljes kiőrlésű RL-190 a legsötétebb.

A sötét lisztek kevesebb keményítőt és glutént tartalmaznak, ezért ezeket keverd világos „fogós” lisztekkel, máskülönben a tésztájuk nem áll össze, illetve morzsálódós lesz.

Színkörkép

Sokféle természetes színezőanyag közül választhatsz, hogy a tészta megfestésével látványos kinézetet adj a hamburgerednek. Éld ki a művészi hajlamaidat, és színezz bátran gyümölcs- és zöldséglevekkel, pürékkel, vízben feloldandó zöldségporokkal, őrölt fűszerekkel.

A hamburger házilag előállítható, valamint egészség- és bioboltokban beszerezhető színezőanyagokat keverd a kidolgozott alaptésztába, és egyenletesen oszlasd el. Előfordulhat, hogy valamely erőteljesebb szín elérése érdekében túl sok folyékony festéket adagolsz – ilyenkor némi liszt hozzáadásával korrigálhatsz.

Vegyük sorra színek szerint a hamburgerzsemle festésére alkalmas adalékokat:

  • Sárga tésztához: sáfrány, kurkuma
  • Narancs tésztához: sárgarépalé, narancslé
  • Zöld tésztához: spenótpor
  • Piros és rózsaszín tésztához: céklapor és -lé, paradicsompüré, ajvár
  • Lila tésztához: vöröskáposzta-lé, bio szilvanektár
  • Fekete tésztához: szépia tinta

Gazdagítsd a tésztát ízesítőkkel

Az alaptésztába csak a legvégén dolgozd bele az ízesítő adalékokat, így nem változtatják meg a tészta állagát.

Összeszedtünk néhány inspiráló ötletet:

  • Hús/hal: bacon, chorizo, olajban sült kapribogyó, szalámi, szalonna, szardella
  • Kandírozott gyümölcs: ananász, birs, citrom, mangó, papája
  • Magvak: édeskömény, római kömény, fehér és fekete szezámmag, koriander
  • Olajos magvak (durvára aprítva): dió, földimogyoró, kesudió, mandula (füstízű vagy sós)
  • Reszelt kemény sajt: gouda, hegyi sajt, manchego (juhsajt), parmezán
  • Szárított gyümölcs: datolya, füge, mazsola, sárgabarack, szilva, tőzegáfonya
  • Szárított zöldfűszer: bazsalikom, kakukkfű, koriander, oregánó, rozmaring, snidling
  • szárított paradicsom
  • Egyebek: sült fokhagyma és hagyma, kukorica, olajbogyó, zabpehely

Jöhet a topping

Toppingnak szinte bármi alkalmas, a friss zöldfűszerek és gyümölcsök kivételével, mert ezek sütéskor megéghetnek.

Ne ragadj le a méltán népszerű szezámmagnál (vagy ha mégis, akkor hántolt fehérrel és hántolatlan feketével vegyesen szórd meg sütés előtt a megkent zsemléket)!

A legjobb szín- és ízpárosítások:

Sárga zsemléhez

  • A tésztába: sáfrány, kesudió, koriandermag
  • A tetejére: római kömény

Zöld zsemléhez

  • A tésztába: spenótpor, szalonna
  • A tetejére: fenyőmag, pisztácia

Piros zsemléhez

  • A tésztába: céklapor, fekete olajbogyó, szárított paradicsom, friss bazsalikom
  • A tetejére: durvára vágott dió, feta sajt

Fekete zsemléhez

  • A tésztába: szépia tinta, olajban kisütött kapribogyó
  • A tetejére: durvára vágott földimogyoró, fekete szezámmag

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.