Nem titok, hogy az északi népek - kiváltképp a tengerpartok lakói - jóval hosszabb életet élnek, mint mások. Amennyiben hihetünk a statisztikai adatoknak Finnországban és Svédországban közel nyolcszor annyi hal fogy évente, mint hazánkban. Sajnos Magyarország az európai átlag mögött is elmarad, hiszen az osztrákok vagy a lengyelek is több, mint háromszor annyi halat fogyasztanak, mint mi.
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg amur, 1 fej vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 szelet zeller, 1 csokor petrezselyem, 1 citrom, 1 babérlevél, 2 dkg margarin, 2 evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 2 tojássárgája
Előkészítés: Az amurt megtisztítjuk, megmossuk, kifilézzük. A filéket kb. 1,5 x 1,5 cm-es kockákra vágjuk, megsózzuk, és felhasználásig hűtőbe tesszük. A hagymát, a zöldséget megtisztítjuk, megmossuk, és apró kocára vágjuk. A petrezselymet megmossuk, és felaprítjuk. A citrom levét kifacsarjuk.
Elkészítés: A hal csontjából, a fejből, uszonyokból kb. 1 l vízzel, sóval, borssal, a babérlevéllel alaplevet főzünk. Fazékban felolvasztjuk a margarint, belekeverjük a zöldségeket, és félpuhára pároljuk. Hozzáadjuk a halhúst, a petrezselymet, sóval, borssal ízesítjük, megszórjuk a liszttel, lazán összekeverjük, és rászűrjük a hal alaplevet. Lefedve, lassú tűzön kb. 20 percig főzzük, citromlével ízesítjük. Levesszük a levet a tűzről. A tejszínt kikeverjük a tojássárgával, és tálalás előtt ezzel sűrítjük a levest. Tovább forralni már nem szabad!
Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg busafilé, 1 citrom, 1 mokkáskanál, szárított kakukkfű, 2 babérlevél, 2 szál petrezselyem, 1 evőkanál ételízesítő, 2 dl olívaolaj, 5 dl tej, 1 gerezd fokhagyma, 1 csipet szerecsendió
Előkészítés: A halfilét megmossuk, lecsöpögtetjük. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk.
Elkészítés: A halat lábosba tesszük a kakukkfűvel, a babérlevéllel, a petrezselyemmel, a citromlé felével és a delikát ételízesítővel. Felöntjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje, és felforraljuk. Amint elkezd forrni, kisebbre vesszük a lángot alatta, és 10 percen keresztül főni hagyjuk. Kiszedjük, lecsöpögtetjük a halszeleteket. Ha kihűlt, ledaráljuk, vagy összetörjük egy nagy edényben. Felmelegítjük az olajat és a tejet. Apránként, felváltva a halhoz adjuk őket, egy széles fakanállal a hozzávalókat összedolgozzuk, amíg homogén masszát kapunk. A maradék citrom levével és reszelt héjával, az összenyomott fokhagymával, egy csipet szerecsendióval, sóval és borssal ízesítjük. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A halpépből kis halmokat rakunk egy kiolajozott tepsibe, és 10 percen át sütjük. Krumplipürével tálaljuk.
Hozzávalók: 8 vékony szelet füstölt sonka, 50 dkg tengeri hal (naphal, tőkehal vagy lazac) 5 centis darabokra kockázva, citromfű, 1-1 húsos parika (piros és zöld) 4 centis darabokra kockázva, 12 fej gomba vastagon felszeletelve, só, olívaolaj
Elkészítése: A citromfüvet vágjuk apróra, majd hempergessük bele a kockákra vágott halat. A füstölt sonkát vágjuk csíkokra, minden csíkra tegyünk egy darabka halat. A gombaszeleteket, a paprikakockákat és a halakat fűzzük fel nyársakra, majd olívaolajjal kenegessük meg őket. Faszénen, grillsütőn süssük meg.
Ha igazán nagyon finomat szeretnénk, 2 gerezd fokhagymát zúzzunk össze, keverjük 2 dl tejfölbe, adjunk hozzá egy teáskanál olívaolajat és egy csipet sót, és ezzel a szósszal tálaljuk a grillezett halsaslikot!
A vörös és az olajos húsú halak kétszer annyi energiát tartalmaznak, mint a fehér húsúak. Fehér húsú halak: lepényhal, nyelvhal, tőkehal Olajos húsú halak: hering, tonhal, makréla, lazac, szardínia
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg fogasfilé, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg fekete olajbogyó, 2 tojás, 4 evőkanál olívaolaj, 1 kis konzerv hámozott paradicsom, 4 dkg (frissen reszelt) parmezán sajt, 1-1 mokkáskanál szárított kakukkfű, bazsalikom, 4 dkg liszt, 4 dkg vaj (a sütéshez)
Előkészítés: A halfilét csíkokra vágjuk, besózzuk, 20-25 percre hűtőbe tesszük. A fokhagymát megtisztítjuk, fokhagymanyomón lepréseljük. Az olívabogyót kockára vágjuk.
Elkészítés: A tojásokat felütjük, a reszelt sajttal, 2 evőkanál olívaolajjal, a sóval, a fehérborssal elkeverjük, néhány percig állni hagyjuk. A hámozott paradicsom konzervről a levét leszűrjük, egy edénybe tesszük, hozzáadjuk a fokhagymát, a kakukkfüvet, a bazsalikomot és 2 evőkanál olívaolajat, majd botmixerrel pürésítjük. Sóval, borssal ízesítjük. A vajat egy serpenyőben felforrósítjuk, a sózott csíkokra vágott halat lisztbe, és a sajttal elkevert tojásba forgatjuk, a forró vajban mindkét oldalát pirosra sütjük. A paradicsompürét serpenyőben felforrósítjuk, hozzáadjuk az olajbogyót, egy-két percig forraljuk, majd forrón a hal mellé tálaljuk.
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg (fagyasztott) tengeri halfilé, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 40 dkg zöldbab (zöld hüvelyű, fagyasztott vagy konzerv), 2 evőkanál olaj, 1 csipet szerecsendió, 1 csipet borsikafű
Előkészítés: A halszeleteket, ha fagyasztottak, hagyjuk kiengedni. A szalonnát kockákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. Elkészítés: A zöldbabot forrásban lévő vízbe dobjuk, 5-6 percig főzzük, majd leszűrjük. Ha konzerv babot használunk, azt csak lecsöpögtetjük. Az olajat felforrósítjuk, a szalonnát kisütjük, a szalonnakockákat tányérra szedjük. A halat szárazra töröljük, sóval, borssal bedörzsöljük. A visszamaradt zsiradékban megsütjük a halszeleteket. Félretesszük, melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradékban megfonnyasztjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a kisütött szalonnát, a babot, lazán összekeverjük. Borsikafűvel, frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük, a halszeletekre öntjük, és máris tálaljuk. Burgonyapüré illik mellé.
Hozzávalók 4 személyre (8 darab): 1 kis fej vöröshagyma, 1/2 kg tetszés szerinti halfilé, 5 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál szárított oregánó, 3 evőkanál citromlé, 8 tortilla
Előkészítés: A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A halfilék mindkét oldalát megsózzuk, megborsozzuk.
Elkészítés: Felforrósítunk 2 evőkanál olajat, megkapatjuk benne a hagymát, hozzáadjuk a halat, és megpirítjuk. Hozzáadjuk az oregánót és a citromlét, folyamatosan kevergetjük egy fakanállal, hogy kisebb-nagyobb darabokra töredezzen a hal. Félrehúzzuk. A tortillákat megtöltjük a halas töltelékkel, és szorosan feltekerjük. Ha szükséges használhatunk fogpiszkálókat a rögzítésükhöz. A maradék olajat felforrósítjuk, és közepes lángon aranybarnára és ropogósra sütjük benne a tortillákat.
Salátát, sajtot és csípős szószt adhatunk mellé.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.