Vadászni ugyabár mindenki tudott, csak nem mindenkinek lehetett. Az értékes vadakra az urak vágytak. A legelső tiltó rendelkezést a XVI. századból ismerjük. II. Ulászló 1504-ben megtiltotta a jobbágyoknak, hogy szarvasra, őzre, vadkanra, nyúlra, fácánra és császármadárra vadásszanak, miközben a parasztságnak kötelezővé tették a kártékony vadak irtásában való részvételt. Ezt a törvényt az 1728-29. évi országgyűlésen megújították, s még vadászkutya tartását is megtiltották a parasztságnak, viszont a kártékony vadak irtására megint csak kötelezték őket. A jog megjelenésével és a tiltó rendelkezésekre válaszul létrejött az orvvadászat.
Akkoriban a Kárpát-medencében még sok nagyvad élt, sőt a jávorszarvas csak a XVI. században, a bölény a XVIII. században halt ki Erdélyben! A XIX század közepén még vadásztak például hódra a mai Magyarország területén. A fegyveres vadászat első magyar emléke (egy címerkép) 1509-ből maradt ránk, de a lőfegyver mellett máig jelen van a hurkos-csapdás vadászat (a vadon élő állatok elejtésének két fő módja a vadászat és a csapdázás).
A XVI. század közepéig külön falvakban laktak a király, a főurak vagy az egyház szolgálatában álló vadászok. A Bakony hegységben található Szentgál falu lakói 1848-ig használták a „királyi vadász” címet. A vadászat a feudalizmusban úri és paraszti vadászatra bontható: a nemességre a legális lőfegyveres vadászat, a parasztokra az illegális (hurkos-csapdás) vadfogás volt jellemző. A vadászat nemesi előjog volt – fegyvert is csak ők viselhettek –, de már Bél Mátyás érvelt amellett, hogy ez igazságtalan, mert a vadászathoz mindenkinek joga van.
II. József felvilágosult uralkodó törvényben (1802) korlátozta egyes állatfajok vadászatát, tiltott néhány vadfogási és madarászati módot, a csökkenő vadállomány védelméért, és a tiltások mindenkire (nagy felháborodásra a nemesekre, főurakra is) érvényesek voltak.
Magyar vadászati kultúráról igazából csak a XIX. század végétől beszélhetünk. Az 1883. évi modern vadászati törvény (jog, kártérítés, tilalmak, büntetések, eljárások) kisebb-nagyobb módosításokkal 1957-ig hatályban volt. S a gazdasági és társadalmi elit igényére sorban létrejöttek a vadásztársulatok. A vadgazdálkodás a vadak védelméért, az ökológiai egyensúly fenntartásáért és a sportvadászat igényeinek kielégítéséért alakult ki. A XX. századi „találmány” történetileg kicsit későn, de abból a bölcs elgondolásból jött létre, hogy vadászni csak ott lehet, ahol van vad, tehát az élőhelyeket védeni, fejleszteni kell, vadászni pedig mértékkel és belátással szabad.
A trianoni békeszerződés értelmében Magyarország elvesztette területének kétharmad részét, s ez természetesen a vadgazdálkodásra is óriási csapást mért. A 30-as években sorra alakultak a nemzeti és a nemzetközi vadászati szövetségek, védegyletek (pl. Magyar Vadkereskedelmi Rt. – MAVAD, Párizsban a Nemzetközi Vadászati Tanács). A második világháború az elsőnél is nagyobb pusztítást okozott… Az 1948-ban alakult Magyar Vadászok Országos Szövetségébe (MAVOSZ) azután minden vadásznak és vadásztársaságnak kötelező volt belépnie.
A vadgazdálkodásban is az 1950-es évek elején vezették be a tervgazdálkodást; 1954-ben alakult az Országos Erdészeti Főigazgatóság (OEF). Az állami erdőgazdaságok, az állami gazdaságok egy része a kezelésében lévő területeken gyakorolhatta a vadászati jogot, de kizárólag a politikai és gazdasági elit vadászott (a protokoll része is volt). 1971-ben Budapesten rendezték az Első Vadászati Világkiállítást, amelyen 52 ország vett részt, és 35 ország rendezett nemzeti bemutatót.
Receptajánlatunkat itt találod! >>>
Manapság a legtöbb ember nem bajlódik a vadhúsok elkészítésével, hanem elegáns környezetben étlapról szereti kiválasztani az ínyencségnek számító eledelt, de az ősi magyar konyhában még nagy szerepet kaptak a vadételek. A vaddisznó-, a fácán-, a vadnyúl- vagy az őz- és szarvashús elkészítése sokkal több szakértelmet és figyelmet kíván, mint a szárnyasoké. Mivel a vadon élő állatok változatosabban táplálkoznak házi társaiknál, húsuk egészségesebb, de száraz, rostos, sok fehérjét és kevés zsírt tartalmaz.
Czifra István a XIX. században írta meg a vadhúsok érlelésének lépéseit, a témában első önálló, magyar nyelvű könyvben. A frissen lőtt vadhúst szőrében-tollában több napig érlelik: a szakemberek minden állatnál más időintervallumot határoznak meg, külön nyári és téli számítással. A vaddisznónak például nyáron hat, télen tíz napot kell eltöltenie egy száraz hűvös pincében felakasztva, a fácánnak nyáron négy, télen nyolc napot, és nyúzás után újabb puhítás következik. A vaddisznót még hőkezelik is, mert így ölhetők meg a húsában esetleg előforduló kórokozók, baktériumok. Őzből és szarvasból készíthető nyersen is étel (pl. szarvastartár). A fagyasztott termékeket ínyenceknek nem ajánlják.
A vadhúsok íze nagyon különböző: például az őz porhanyósabb a szarvasnál, amely rostosabb, „erősebb”, a belőle készült ételekben erősen érezhető a „vadíz”; a vörös őz húsa ízletesebb a barnáénál.
Húsvásárláskor figyeljünk oda az állat korára, öreg fácánból például csak levest érdemes készíteni a profik szerint.
A magasabb zsírtartalom eléréséért a vadhúsokat spékelik: a rostok közé füstölt szalonnacsíkokat tesznek speciális spékelőtűvel. A madarakat szalonnába burkolják. A vadhúsokat azután még pácolják is, általában egy éjszakán át érdemes így érlelni a húst (többféle hagyományos és szárazpác van).
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.