Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Puncstorta  recept
Puncstorta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Lehet friss és sütnivaló, füstölt, lángolt, száraz, még grill is… a kolbász mindennapjaink egyik főszereplője. Hiszen a fűszeres remeket esszük magában mustárral, szendvicsen, feltétnek főzelékhez, de a jó lecsó, a rakott krumpli is elképzelhetetlen nélküle.

Az egyik legősibb élelmiszertartósító eljárás Európában a kolbászkészítés. A kolbász bélbe töltött darált hús, állati zsírral, sóval, esetenként fűszerrekkel ízesítve, mely szerves része lett az európai konyhának.

Összetétel

A kolbász legtöbbször kicsontozott disznótarjából, dagadóból, vagy 25-35 %-os zsiradékanyag például szalonna hozzáadásával lapockából, combból készül. Kolbász készítéséhez a disznóhússal együtt marhahús és vadhús is felhasználható, de létezik liba- és szamárkolbász is. Az ízesítésnél a fűszerek és a só receptben megadott mennyisége mindig a kicsontozott színhúsra értendő.

A kolbász felvágottként kenyérre, pizzára is tökéletes
A kolbász felvágottként kenyérre, pizzára is tökéletes


Füstölés

A kolbászokat sózással, hűvös levegőn történő szárítással és füstöléssel tartósíthatják.

A füstölésnek három alapvető feladata van.
- A füstölés hővel jár, így a nedvességtartalom lehetőleg egyenletesen csökken, miközben a termék megfüstölődik.
- A hús ízletesebbé, étvágygerjesztőbbé válik.
- A füstölés konzerválás is, meggátolja a baktériumok szaporodását.

Régészeti ásatások igazolják, hogy a füstölés a - szárítás és a sózás mellett - a legősibb tartósítási eljárás. Tehát amióta az emberiség a tüzet ismeri, füstjét húsok és halak konzerválására is használja. Magyarországon nagy hagyománya van a füstölésnek, régebben szinte minden falusi portán volt füstölő vagy úgynevezett szabadkémény. A füstölés hozzátartozott a mindennapi élethez.

Sokféle ízesítés létezik
Sokféle ízesítés létezik

A különböző országok és vidékek éghajlati sajátosságai alapjaiban befolyásolták a füstölést. Különböző ízhatás érhető el például a tengerparton fekvő magas páratartalmú, a hegyvidéki táj hűvös levegőjű, vagy az alföldek száraz időjárású területein. Ezek az éghajlati változatosságok pedig a különféle helyi specialitások létrejöttét is lehetővé teszik.

Készítés

Bár a híres kolbászok receptjei szigorúan titkosak a házi készítésű kolbászok méltán veszik fel velük a versenyt. Azonban aki kolbászkészítésre adja a fejét, nem árt, ha megfogad néhány jó tanácsot:

- A kolbásznak való húst ne mossuk meg, mert a vízben áztatott húsból készült kolbász könnyen megromolhat.

- A húsra tapadt vért minden esetben törölgessük le száraz ruhával.

- Az inas, mócsingos részektől, hártyáktól, porcogóktól darálás előtt szabadítsuk meg a húst, ugyanis ezek nagymértékben rontják az élvezeti értékét.

- A kolbászbelet langyos vízben tartsuk felhasználásig, mert az rugalmassá teszi és megakadályozza a bél törését, szakadását.

- A kolbász veszít súlyából a füstölés, szikkadás, illetve a tárolás után. Ezzel mindig számoljunk a mennyiség megválasztásánál.

Grillezve is isteni!
Grillezve is isteni!


Sütés-főzés

A kolbász főzésének - sütésének sok módja ismeretes. Kinek-kinek ízlése, epéjének, gyomrának állapota szerintit kell kiválasztania. Íme a lehetőségek:

Hagyományos sütés zsírban: A forró zsiradékban süssük egyenletesen a kolbászt. Lassan kell sütni, hogy ki ne repedjen a töltelék.

Főzve sütés: Kevés vízzel tegyük fel a kolbászt, majd mikor az saját zsírjára sül, kicsit pirítsok meg.

Grillezés: A kolbászokat helyezzük grillsütő rácsra, és időnként megforgatva süssük szép pirosra mindkét oldalukat.

Sütés alufóliában: Alufóliába csavarva, tepsibe téve és forró sütőbe téve süssük a kolbászokat, amelyek így saját „levükben” sülnek meg.

A magyar kolbászok hagyományosan paprikával készülnek
A magyar kolbászok hagyományosan paprikával készülnek


Receptek házi kolbászkészítéshez

Fokhagymás kolbász

Hozzávalók: 1 kg tarja, 3 dkg zsír, 2,5 dkg só, 1 dkg paprika, 4 g őrölt bors, 2 gerezd fokhagyma, majoranna
Elkészítés: A darált disznóhúst sózzuk, borsozzuk, keverjük el a zúzott fokhagymával, kevés majoránnával és paprikával. Töltsük vékony sertésbélbe, és süssük meg.

Friss gombás kolbász

Hozzávalók: 5 kg lapocka, 3 kg zsírszalonna, 30 dkg csiperkegomba, 3 dl vörösbor, 5 dkg őrölt fehér bors, 3 dkg pirospaprika, 1 csokor petrezselyemzöld, 25 dkg só
Elkészítés: A kolbászhúst a szalonnával együtt nagylyukú darálón daráljuk le. A gombát apróra vágva pároljuk meg a borban. Levével együtt adjuk a darált húshoz, sózzuk, fűszerezzük, és a finomra vágott petrezselyemzölddel együtt jól átgyúrjuk. Töltsük kolbászbélbe debreceni méretűre, és süssük meg.

Sajtos grillkolbász

Hozzávalók: 2 kg zsírosabb disznóhús, 5 dl tej, őrölt bors, őrölt szegfűbors, 1 csokor zöldfűszer, 25 dkg trappista sajt, só
Elkészítés: A felkockázott húst többször daráljuk át. A masszához adjuk hozzá a fűszereket és a tejet. A sajtot kockázzuk apróra, és keverjük bele. Töltsük kolbászbélbe, majd grillezhetjük.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.