Karácsonykor nem hiányozhat az asztalról a töltött káposzta. A klasszikus ünnepi fogást sokféleképpen készítik, a recept általában generációról generációra öröklődik. De ha idén szívesen kipróbálnál valami újat, akkor csakis ez legyen az! A húsimádók odáig lesznek érte!
A hagyományos ünnepi fogások listáján valószínűleg nálatok is ott szerepel a töltött káposzta. A karácsonyi klasszikus elkészítésére mindenkinek van egy jól bevált receptje, de olykor abból is remek dolgok sülhetnek ki, ha új fogásokkal kísérletezünk. Azt például egészen biztosan nem bánjátok meg, ha kipróbáljátok ezt a húsimádók kedvencének is nevezhető, különleges töltöttkáposzta-receptet, amibe nemcsak a szokásos darált húsos, rizses töltelék került, hanem mellett még bacon és egy szelet karaj is. Íme a recept!
Húsimádók töltött káposztája: ínyenc ünnepi fogás
Hozzávalók (6-8 személyre):
2 ujjnyi füstölt szalonna
2 fej vöröshagyma
50 dkg darált sertéshús
15 dkg főtt rizs
1 db tojás
3-4 gerezd fokhagyma
őrölt pirospaprika
só
bors
8 nagy káposztalevél (lehet friss vagy savanyított)
8 szelet sertéskaraj
8 szelet füstölt sonka
1 mk. szárított tárkony
1 kg savanyú káposzta
2-3 babérlevél
Elkészítés:
Felkockázzuk a füstölt szalonnát, egy nagy lábasban kipirítjuk. Rádobjuk a felaprított vöröshagymát, és üvegesre sütjük. Két részre osztjuk.
Az egyik felét átrakjuk egy keverőtálba. Hozzáadjuk a darált húst, a főtt rizst, a tojást, és fűszerezzük ízlés szerint zúzott fokhagymával, őrölt pirospaprikával, sóval és borssal. Jól összedolgozzuk.
Ha friss káposztalevelet használunk, akkor azt forró vízben kicsit megfőzzük, hogy megpuhuljon. Ha szükséges, a káposztalevelek középső, vastag erét alul kivágjuk.
A karajszeleteket nyitott szeleteléssel kétszeresére kihajtjuk. (A vastag szeleteket vízszintesen majdnem teljesen átvágjuk, csak egy fél centit hagyunk egyben az egyik oldalán, mintha egy könyvet vágnánk végig a lapjai között. Utána kihajtjuk, így pont megkétszereztük az alapterületét.)
Minden káposztalevélre teszünk egy-egy szelet sonkát, arra jön a karaj, majd egy-egy nagy adag darált húsos töltelék. Feltekerjük a káposztát, majd mindkét oldalról begyűrjük a levelet a töltelékes közepe felé.
A lábasban hagyott hagymás alapot megszórjuk őrölt pirospaprikával, sóval, borssal, tárkonnyal, rátesszük a savanyú káposztát, összekeverjük. Közé dugjuk a babérleveleket. A tetejére rakjuk a betöltött káposztát. Öntünk rá annyi vizet, amennyi éppen ellepi. Fedőt teszünk rá, és nagyon kicsi lángon főzzük körülbelül egy órán át.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.