Körömpörkölt csülökkel
Klasszikus kuglóf
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Klasszikus stíriai metélt
Vadas marha
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Zsemlegombóc
Klasszikus grízgaluska leves
Babgulyás
Káposztás tészta egyszerűen
Dubarry-csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Farsangi szalagos fánk
Finomfőzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mákos guba
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Kapros tökfőzelék virslivel
Csupacsokis brownie
Kijevi csirkemell rizibizivel
Karácsony

Húsimádók töltött káposztája: karajjal és baconnel készül az ínyenc karácsonyi klasszikus

Karácsonykor nem hiányozhat az asztalról a töltött káposzta. A klasszikus ünnepi fogást sokféleképpen készítik, a recept általában generációról generációra öröklődik. De ha idén szívesen kipróbálnál valami újat, akkor csakis ez legyen az! A húsimádók odáig lesznek érte!

A hagyományos ünnepi fogások listáján valószínűleg nálatok is ott szerepel a töltött káposzta. A karácsonyi klasszikus elkészítésére mindenkinek van egy jól bevált receptje, de olykor abból is remek dolgok sülhetnek ki, ha új fogásokkal kísérletezünk. Azt például egészen biztosan nem bánjátok meg, ha kipróbáljátok ezt a húsimádók kedvencének is nevezhető, különleges töltöttkáposzta-receptet, amibe nemcsak a szokásos darált húsos, rizses töltelék került, hanem mellett még bacon és egy szelet karaj is. Íme a recept!

húsimádók töltött káposztája
Húsimádók töltött káposztája: baconnel és karajjal készül az ínyenc karácsonyi klasszikus 
/Fotó: Vidék íze magazin

Húsimádók töltött káposztája: ínyenc ünnepi fogás

Hozzávalók (6-8 személyre): 

  • 2 ujjnyi füstölt szalonna 
  • 2 fej vöröshagyma 
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 15 dkg főtt rizs
  • 1 db tojás
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • őrölt pirospaprika 
  • só 
  • bors
  • 8 nagy káposztalevél (lehet friss vagy savanyított)
  • 8 szelet sertéskaraj 
  • 8 szelet füstölt sonka 
  • 1 mk. szárított tárkony
  • 1 kg savanyú káposzta 
  • 2-3 babérlevél  

Elkészítés: 

  1. Felkockázzuk a füstölt szalonnát, egy nagy lábasban kipirítjuk. Rádobjuk a felaprított vöröshagymát, és üvegesre sütjük. Két részre osztjuk. 
  2. Az egyik felét átrakjuk egy keverőtálba. Hozzáadjuk a darált húst, a főtt rizst, a tojást, és fűszerezzük ízlés szerint zúzott fokhagymával, őrölt pirospaprikával, sóval és borssal. Jól összedolgozzuk. 
  3. Ha friss káposztalevelet használunk, akkor azt forró vízben kicsit megfőzzük, hogy megpuhuljon. Ha szükséges, a káposztalevelek középső, vastag erét alul kivágjuk.  
  4. A karajszeleteket nyitott szeleteléssel kétszeresére kihajtjuk. (A vastag szeleteket vízszintesen majdnem teljesen átvágjuk, csak egy fél centit hagyunk egyben az egyik oldalán, mintha egy könyvet vágnánk végig a lapjai között. Utána kihajtjuk, így pont megkétszereztük az alapterületét.) 
  5. Minden káposztalevélre teszünk egy-egy szelet sonkát, arra jön a karaj, majd egy-egy nagy adag darált húsos töltelék. Feltekerjük a káposztát, majd mindkét oldalról begyűrjük a levelet a töltelékes közepe felé.  
  6. A lábasban hagyott hagymás alapot megszórjuk őrölt pirospaprikával, sóval, borssal, tárkonnyal, rátesszük a savanyú káposztát, összekeverjük. Közé dugjuk a babérleveleket. A tetejére rakjuk a betöltött káposztát. Öntünk rá annyi vizet, amennyi éppen ellepi. Fedőt teszünk rá, és nagyon kicsi lángon főzzük körülbelül egy órán át. 

(Recept és fotó: Vidék íze magazin)

Gáspár Bea is a jó sok hússal készülő töltött káposztára esküszik. Ha érdekel, ő hogyan készíti, nézd meg videón!

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.