- A csirkemelleket ha szükséges, megtisztítjuk, a felesleges bőrmaradványokat, porcot eltávolítjuk, és szárazra töröljük. Zsebet készítünk a csirkemellekbe, úgy, hogy a csirkemellet a vastagabb végénél egy hegyes késsel óvatosan mélyen megszúrjuk, a kés pengéjét kicsit meg is mozgatjuk, ezzel tágítjuk a zseb méretét. Ügyeljünk arra, hogy ne szúrjuk át a húst, mert a késsel kialakított zsebecsekébe töltjük majd a fűszervajat, és ha a húst a másik oldalán kiszúrjuk, akkor sajnos a vaj sütés közben kifolyik a csirkéből.
- A Lurpak enyhén sós vajat egy keverőtálba tesszük, hozzányomjuk a fokhagymát, kicsit sózzuk, majd jöhet a szerecsendió és a megmosott, apróra vágott petrezselyem. Alaposan összekeverjük, majd habzsákba tesszük, és a csirkemellek zsebeit megtöltjük.
- Ezután a megtöltött csirkemelleket hűtőbe tesszük a panírozásig, ez a lépés nagyon fontos, hogy a vaj visszadermedjen, így könnyebb lesz a sütés.
- Amíg a csirkék hűlnek, elkészítjük a burgonyapürét. A főzni való burgonyát megmossuk, meghámozzuk, majd felkockázzuk, és egy lábasba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, ami ellepi a burgonyát, majd jó alaposan megsózzuk, és 15-20 perc alatt puhára főzzük. A megfőtt burgonyáról a vizet leöntjük, és a meleg lábasba visszatesszük, majd a Lurpak enyhén sós vajat több részletben hozzáadva, burgonyanyomóval pépesre nyomjuk. Közben kóstoljuk, és ha szükséges sózzuk. Eszközt váltunk, és innentől habverővel keverjük tovább a püréalapot. Fűszerezzük szerecsendióval, és szintén részletekben hozzáöntjük a tejet, közben gyors mozdulatokkal verjük, így habosabb, lágyabb pürét készíthetünk. Végül a reszelt parmezánt is hozzáadjuk. Akkor jó, ha még forró állapotában enyhén folyósabb a püré, mer a krumpliból kioldódó keményítő sűríteni fogja az alapot. A pürét egy szitán át is törhetjük, így még homogénebb állagú lesz a végeredmény. Az elkészült pürét melegen tartjuk tálalásig.
- Jöhet a csirke panírozása, a csirkék mindkét oldalát sózzuk, majd klasszikus módon liszt, tojás, zsemlemorzsa sorrendben panírozzuk, a tojást enyhén sózzuk. Ahol a bemetszést ejtettük a csirkén, ott duplán panírozzuk, tehát ismét tojásba és zsemlemorzsába mártjuk.
- Amíg panírozunk, addig egy serpenyőben az olajat felmelegítjük 175 fokra, ezután beletesszük a csirkemelleket, és egyszer-kétszer megforgatva nagyjából 6-7 perc alatt pirosra sütjük. Figyelhetünk arra is sütés vége felé, hogy ha erősebb sistergést hallunk, akkor a nedvesség kezd már távozni a csirkéből, ilyenkor már biztosan át is sült a csirkemell, de még szaftos, és nem száraz. A megsült csirkét papírtörlőre tesszük, pár percig pihentetjük.
- Terítsünk szét egy adagot a burgonyapüréből, és erre helyezzük a meleg kijevi csirkemellet, dekorálhatjuk kevés petrezselyemmel és reszelt parmezánnal. Ha a fenti lépéseket betartottuk, akkor amikor megvágjuk a húst, a gyönyörű vaj aranyló folyamként csurog majd a sárga burgonyapürére.
Nézd meg videón, hogyan készül a Lurpak vajas kijevi csirkemell parmezános burgonyapürével!
A receptet a Lurpak támogatta.