Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Érdekességek

Így használd az ibolyát ételekhez: az alapanyag titkos élete

ibolya
Az alapanyagok titkos élete - egy sorozat az alapanyagok energiáiról és mélyebb jelentéséről. Most megmutatjuk, mi mindenre használhatod a ibolyavirágot, ami egy igazi csodaszer, ha megfelelően bánunk vele!

Ezért használd az ibolyát!

Test: utazás
Energia: új erők ébrednek
Tudat: szabadon

Hát igen, az ibolya. Te jó ég, micsoda illat, micsoda szín és micsoda energia. Számos ibolyaféle létezik a szabadban, és mindegyik ehető, ráadásul teljes egészében. Szirmaik illatos és zamatos díszek, leveleik kitűnő saláták, gyökereik gazdag hatóanyagú gyógynövények. Amikor ibolyát szedünk, figyeljünk arra, hogy nálunk védett növény, ezért kizárólag saját kertecskénkben, esetleg nagyinál gyűjtsük be. Álljunk ellen a kísértésnek az erdőben, és hagyjuk szépséges, lila foltjait érintetlenül.

Az ibolya egyike legrégebb óta használt gyógyvirágainknak. Enyhe hashajtó hatása miatt tisztulást hoz, régen gyökerével kiűzték a testből a mérgeket. A csúcsgasztronómia és a vadnövény gasztronómia fontos szereplője. Készítenek belőle omlettet és szörpöt, cukrokat és mártásokat, tortákat és nyúlragut is. Elmesélem, nekem milyen ibolya szertartásaim vannak. Mert virágokkal főzni szertartás, meditáció, mélységes öröm.

Főzés ibolyával

Ibolyacukrozás: a klasszikus receptet követem. Minden évben gyűjtök egy kisárkányi virágot, gondosan ügyelve arra, hogy a gyökereket ne sértsem meg, így következő tavasszal még több virág nyílhat. Az ibolyaszüret elmélyült, csendes foglalatosság, amely alkalmas az elme lecsendesítésére, ezért igazi meditáció. Amikor eleget szedtem, azonnal, egy órát sem várva, óvatosan leszedem a virágokat a szárról. Egy tálban félig felverek bio tojásfehérjét, egy másikban szétterítek fehér cukrot. A virágokat egyenként mártogatom fehérjébe, azután cukorba, s végül egy sütőpapírral leterített tálcára teszem őket. Fontos, hogy ne érjenek össze a virágok és hogy elég ideig szárítsuk őket. Akkor áll el egész télen, ha egészen ropogósra száradt. Üvegekbe töltve szoktam tárolni.

Tapasztalatom szerint az ibolyavirággal ízesített étel nyugalmat teremt, egész asztaltársaság lecsendesítésére képes. Férfiaknak szoktam adni, akik először kissé meghökkennek, majd óvatosan kóstolnak, végül lassan elvigyorodnak. Jót tesz nekik, és gyerekeinknek is a nyugalom felséges ereje, kicsiny lila virágsziromba zárva. Az ibolya illata hazarepít, szívünk csendjébe, ezért kifejezetten nemes, spirituális alapanyagnak tartom, amely a legnehezebb pillanatokban is erősen hat a tudatra.

Íme egy recept:

Chiapuding friss eperrel és roppanós ibolyával

(Tökéletes példa a megemelő, tiszta fejet és szívet hozó, egyszerű ételekre. Hatása egyértelműen nyugtató, tisztító és frissítő. Különösen a bőrt és az idegrendszert támogatja.)

Hozzávalók:

1 ek cukrozott ibolyaszirom
4 ek chiamag
mandulatej (cukrozatlan)
1 kis doboz friss eper

Elkészítés:

1. Vegyél elő négy kis, üvegből készült poharat. Lehet talpas is, akkor nagyon elegáns a desszert. Mindegyikbe porciózz egy- egy evőkanál magot, öntsd fel annyi mandulatejjel, amennyi egy ujjnyi magasan ellepi, és keverd el alaposan. Hagyd állni legalább fél órát. Amennyiben túl sűrűnek találod a puding állagát, nyugodtan adj még hozzá a tejből, mindenki máshogyan szereti.

2. Vágd fel apróra a megmosott epret, és pakold a megduzzadt, kocsonyás pudingra bőven és gusztusosan. Mindegyik desszertet szórd meg az ibolyával, de csak a tálalás előtti pillanatban, nehogy elázzanak az értékes szirmok. Ha nem elég édes, amit azért kétlek, rizssziruppal vagy enyhe ízű mézzel bolondítsd meg.

Janits-Szabó Virág, az Örömfőzés, Buddhák a konyhámban és a Látó mese könyvek szerzője, a Városi Jógi tanítója.

LÉGY SZAKÉRTŐ! ÍME 3 SZUPER KÖNYV AZ EHETŐ VIRÁGOKRÓL >>>

TOP 9 FŰSZERNÖVÉNY, AMIT ÉRDEMES HASZNÁLNOD! >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.