Mákos guba  recept
Mákos guba
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Érdekességek

Pont arra nem jó, amire gondolnál: itt az igazság az inaktív élesztőről

A vegánok már biztosan jól ismerik, de most megmutatjuk, miért is érdemes inaktív élesztőt használni. Annyit már most elárulunk: nem keleszt, viszont értékes tápanyagai jótékony hatással vannak az egészségre és az ételeket is finomabbá teszi.

A pandémia alatt mindenki egy kicsit élesztő-szakértővé vált, ám ebben a témában is van néhány csapda. Az inaktív élesztő ugyanis csak a nevében élesztő: valójában nem járul hozzá a gombák szaporodásához és az erjedéshez, így nem alkalmazható tészták kelesztésére. Az élesztőre érzékenyek, a candida diétát és a vegetáriánus étrendet, vegán életmódot folytatók is fogyaszthatják. Valójában az inaktív élesztő egy fehérjében, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag fűszer, a vegán konyha egyik kedvence.

Az inaktív élesztőt, más néven nemes élesztőt a saccharomyces cerevisiae gombából nyerik, amelyet répából vagy cukornádból előállított cukor előállításakor nyert melaszon termesztenek. Éréskor ezt betakarítják, átmossák és magas hőmrésékeleten megszárítják. Ezen folyamatok eredményeként inaktívvá válik, már nem képes növekedésre, ezért nem használható kelesztésre. Leggyakrabban pehely formában kapható, de készítenek belőle granulátumot és élesztőport is.

Az élesztőpehely értékes anyagokban gazdag fűszer / Fotó: Shutterstock
Az élesztőpehely értékes anyagokban gazdag fűszer / Fotó: Shutterstock

Jótékony hatások

A nemes élesztőnek alacsony a kalóriatartalma, de magas a fehérje- és rosttartalma. Tele van a szervezet számára hasznos tápanyagokkal: komplex B-vitamin-forrás, gazdag foszforban, káliumban, szelénben, cinkben, krómban, kalciumban. Jótékony hatásait felsorolni is nehéz: a B-vitamin- és a cinktartalma hozzájárul az egészséges és szép hajhoz, bőrhöz. Csökkenti a koleszterin szintet, erősíti az immunrendszert, növeli az állóképességet, vírus-, gomba- és baktériumölő. Enyhíti a fáradtságot, oldja a szorongást, segíti a bél regenerálódását. Javítja a máj működését, így hozzájárul a méregtelenítéshez.

Legegyszerűbb elfogyasztási módja, ha joghurtba kevered, de természetesen ennél sokkal több lehetőséged van, hogy élvezd a hatásait és finom ízét. Próbáld ki és add az alábbi élelmiszerekhez, ételekhez:

Rizses egytálételekhez, tésztaételekhez

Adj néhány kanál élesztőpelyhet a rizses ételekhez (például a rizottóhoz ), és máris élvezheted az egyedülállóan gazdag unami ízt. Tésztaételekhez adva parmezánszerű ízt kapsz, tovább növelve a sajtos, krémes jelleget.

Tésztára szórva még krémesebb lesz a végeredmény / Fotó: Shutterstock
Tésztára szórva még krémesebb lesz a végeredmény / Fotó: Shutterstock

Kenyérhez

Nem, nem a kenyérsütésről beszélünk! A nemes élesztő fűszer, tehát bánj vele úgy: szórd a reggeli pirítósodra, vagy akár a szendvicsbe a többi töltelékkel együtt. Így nemcsak a szendvics íze lesz fantasztikus, de jó adag vitamint és rostot is bejuttatsz a szervezetedbe.

Babhoz

Az inaktív élesztő nagyon jól illik a hüvelyesekhez, különösen a babos ételekhez. Extra zamatot ad, növeli az íz mélységét. Egyszerűen szuper párosítás!

Levesekhez

Ha szereted a sűrű, krémes leveseket, de nem szeretnéd zsíros tejtermékekkel, például tejszínnel vagy tejjel készíteni, próbáld ki, hogy élesztőt adsz hozzá. A pehely gazdag, dekadens textúrát kölcsönöz nekik, miközben minimális kalóriatöbbletet jelent.

Currykhez

A curryk az ízük mélységét a megfoghatatlan umamiból nyerik. Ha inaktivált élesztőpelyhet adsz a curryhez, tovább fokozod az ízélményt. Az élesztő ugyanis jól keveredik a hagyományos curry fűszerekkel anélkül, hogy nehézzé tenné a végeredményt. Akár vegán curryt készítesz, akár csak szeretnéd feldobni az ízeket, imádni fogod, hogy a tápláló élesztő milyen hatással van a legkedveltebb receptjeidre.

Pattogatott kukoricahoz

Táplálkozási élesztőt szórni a pattogatott kukoricára jó dolog, hiszen hihetetlenül ízletes lesz a rágcsálnivaló, némi sajtos ízbeütéssel. Sokkal jobban jársz, mintha zsíros, kalóriadús vajjal locsolnád meg a kukoricát.

Salátákhoz

Egy másik módja annak, hogy a tápláló élesztőt fűszerként használd. A saláta íze élesztővel megszórva olyan lesz, mintha extra finom parmezánnal szórtad volna meg.

A salátatad is feldobhatod vele / Fotó: Shutterstock
A salátatad is feldobhatod vele / Fotó: Shutterstock

Tojásételekhez

A reggeli a legfontosabb étkezés, meghatározza, hogy milyen lesz a napod. Ezért mindig gondosan válogasd össze, hogy mi kerül a tányérodra. A tojás jó választás, hetente legalább kétszer fogyassz valamilyen formában. Rántottához, lágy tojáshoz is tökéletes.

Zöldségekhez

Gyors ebédre, vacsorára piríts néhány szezonális zöldséget. A belül puha, kívül roppanós zöldségeket aztán szórd meg csipetnyi élesztővel – és egyszerűen csak élvezd az ízeket! A zöldségeket természetesen párolhatod is.

Mártogatósokhoz

Az avokádókrém, a túrókrém vagy a hummusz is sokkal finomabb, ha megszórod élesztőpehellyel. Dúsítja a krémeket, és ízletesebbé teszi, garantáltan sikered lesz vele.

Ajánljuk még:


A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.