Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Klasszikus stíriai metélt
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus kuglóf
Vadas marha
Krémes spenótfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Kijevi csirkemell rizibizivel
Káposztás tészta egyszerűen
Zsemlegombóc
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csupacsokis brownie
Babgulyás
Tárkonyos csirkeraguleves
Epres blondie
Farsangi szalagos fánk
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Rakott zöldbab darált hússal
Desszert

Itt a diétás szilvás gombóc, melyből büntetlenül lehet falatozni

A túrótól lesz puha a diétás szilvás gombóc tésztája /Fotó: Shutterstock
Már javában tart a szilva szezonja, és ebből a mesésen édes gyümölcsből szinte bármi elkészíthető. A szilvából lehet lekvár, befőtt, tehetjük bármilyen süteménybe, és persze pálinka alapja is lehet... Ha azonban szeretnénk egy picit visszafogni a kalóriákat, akkor a diétás szilvás gombóc a tökéletes választás!

A klasszikus szilvás gombóc tésztáját a burgonya teszi ízletessé és sajnos kalóriabombává, nem beszélve arról, hogy a külsejére kerülő pirított zsemlemorzsa és a porcukor is mennyit dob a nemkívánatos számokon. Szerencsére ma már bármelyik édesség elkészíthető mentesen vagy legalábbis lightos verzióban, melyek íze szinte ugyanolyan, mint a hagyományos változatoké. A diétás szilvás gombóc is ilyen, ráadásul krumpli sem kell bele, mégis varázslatos lesz a végeredmény.

A túrótól lesz puha a diétás szilvás gombóc tésztája /Fotó: Shutterstock
A túrótól lesz puha a diétás szilvás gombóc tésztája /Fotó: Shutterstock

Így készül a diétás szilvás gombóc

A diétás szilvás gombóc tésztáját a főtt burgonya helyett a túró lágyítja, mely már csak azért is jobb választás, mivel nem extra szénhidrátot, hanem plusz fehérjét ad az édességhez. Tovább "diétásíthatjuk" a gombócot, ha szénhidrátcsökkentett lisztet használunk, valamint a cukrot is lecseréljük valamelyik kalóriaszegény édesítőszerre, végül pedig pirított zsemlemorzsa helyett forgathatjuk mákba vagy darált dióba, mandulába is – olvasható a Diéta és Fitnesz cikkében.

A diétás szilvás gombóc hozzávalói:

  • 250 gramm túró
  • 10 dkg bármilyen diétás vagy szénhidrátcsökkentett liszt
  • 2 tojássárgája
  • 20 gramm vaj
  • 10-15 db szilva
  • 1 tk. édesítőszer
  • fahéj
  • csipet só

Prézlihez:

  • 1-2 tk. vaj
  • 1 csészényi darált dió vagy mák
A szilvás gombócot forgathatjuk őrölt dióba és mákba is /Fotó: Shutterstock
A szilvás gombócot forgathatjuk őrölt dióba és mákba is /Fotó: Shutterstock

Elkészítés:

  1. Előkészítjük a szilvákat. A gyümölcsöket megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk, a magok helyére pedig fahéjas kockacukrot vagy fahéjjal elkevert édesítőszert szórunk.
  2. A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, majd a tésztát kinyútjuk. A tésztából négyzeteket vágunk, majd ráhelyezzük a cukros/édesítőszeres szilvákat. A szilvákat beletölthetjük egészben vagy félbe vágba is. A tésztakocka széleit behajtjuk és a tenyerünkkel gombócokat formázunk.
  3. Forrásban lévő sós vízbe tesszük a gombócokat, majd amikor feljönnek a víz felszínére, további 2-3 percig főzzük őket, hogy a szilva megfőjön benne.
  4. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat és megpirítjuk benne a zsemlemorzsát, az őrölt diót vagy a mákot, majd a kifőtt, lecsöpögtetett gombócokat megforgatjuk ebben a morzsában. Fahéjas, édes tejföllel tálaljuk.

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.