Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Minestrone recept
Minestrone
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
A hagyományos szaloncukor, a dió, az alma mellett (vagy helyettük) még sokféle házilag elkészíthető, hangulatos, olcsó, jó illatú és ízű dísz kerülhet a karácsonyfára a tarka-barka díszek helyett - vagy éppen mellett.

+ ötlet: Szeletelhetünk citromot, grépfrútot is. Ez utóbbiból válasszuk a rózsaszín belűt. Gyönyörű, ahogy a fény átvilágít rajta!




Citromos karikák

Hozzávalók körülbelül 30 darabhoz:
1 citrom
20 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
1 teáskanál sütőpor
12,5 dkg vaj
10 dkg cukor
2 tojássárgája

A kenéshez:
1 tojássárgája
1 evőkanál tej
4 evőkanál jégcukor (durva szemcsés cukor)

Ehető fenyőfadíszek
Ehető fenyőfadíszek

Előkészítés: A citromot alaposan megmossuk, megtöröljük, héját lereszeljük, és a levét kinyomjuk. A lisztet, a keményítőt és a sütőport összekeverjük.

Elkészítés: A vajat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a citrom héját és levét, a tojássárgákat, és tovább keverjük. Kanalanként beledolgozzuk a lisztes keveréket. A tésztát letakarjuk, és egy éjszakára hidegre tesszük. Lisztezett deszkán a tésztát kb. fél cm vastagon kinyújtjuk, és nem túl nagy köröket szaggatunk ki belőle. Mindegyik közepét kiszúrjuk úgy, hogy a perem legalább 1 cm vastag maradjon. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tepsibe sütőpapírt simítunk, és rárakosgatjuk a karikákat. A kenéshez a tojássárgáját elkeverjük a tejjel, és megkenegetjük vele a tésztát. Megszórjuk jégcukorral, és a sütőben 10-15 percig sütjük. A karikákat kissé hűlni hagyjuk, szalagot kötünk rájuk, és a fára akasztgatjuk.

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: másnap
1 darab: 95 kcal

Sütni jó, főleg karácsonykor
Sütni jó, főleg karácsonykor



Mézeskalács figurák

Hozzávalók körülbelül 50 darabhoz:
25 dkg méz
12,5 dkg cukor
12,5 dkg vaj
50 dkg liszt
3 dkg kakaó
1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
1 teáskanál őrölt fahéj
1 mokkáskanál sütőpor
1 tojás
1 evőkanál rum

A díszítéshez:
25 dkg porcukor
1 tojásfehérje
piros ételfesték
cukorgyöngy

Mézeskalács
Mézeskalács

Előkészítés: A mézet a cukorral és a vajjal kis lábosban felforraljuk, és hagyjuk kihűlni. A lisztet, a kakaót, a mézeskalács fűszerkeveréket, a sütőport és a fahéjat összekeverjük.

Elkészítés: A mézes masszát, a tojást, a rumot összedolgozzuk a lisztes keverékkel, és 24 órára hidegre tesszük. A tésztát lisztezett deszkán kb. fél cm vastagon kinyújtjuk, és karácsonyi formákkal különböző alakokat szúrunk ki belőle. Ha telt formákat készítettünk, lyukasszuk át őket, hogy szalagot tudjunk majd fűzni bele. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, a formákat rárakosgatjuk, és a sütőben kb. 15 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni. A porcukrot összekeverjük a tojásfehérjével (sűrű masszát kell kapnunk), felét fehéren hagyjuk, a maradékot két részre osztjuk, és piros ételfestékkel rózsaszínűre, illetve erős pirosra festjük. Sütőpapírból tölcsért formázunk, a végén nagyon kis nyílást vágunk, beleöntjük a cukormázat, és megdíszítjük vele a formákat. Ízlés szerint megszórjuk cukorgyönggyel, és hagyjuk megszáradni. A formákra szalagot kötünk, és a fára akasztjuk.

Munka: kb. 1 óra 30 perc
Fogyasztható: másnap
1 darab: 110 kcal




Csillagok

Hozzávalók körülbelül 25 darabhoz:
2 citrom
13 dkg vaj + a tepsihez
10 dkg cukor
3 tojássárgája
27,5 dkg liszt

A mázhoz:
15 dkg porcukor
2 evőkanál citromlé
1 evőkanál vagdalt citromhéj

Előkészítés: A citromot alaposan megmossuk, megtöröljük, héját lereszeljük. Kivajazunk egy tepsit.

Elkészítés: A lágy vajat habosra keverjük a cukorral, a tojássárgájával. Hozzáadjuk a citromhéjat, egy csipet sót és a lisztet. Alaposan összegyúrjuk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, és különböző méretű csillagokat szaggatunk ki belőle. A csillagok egyik csúcsába lyukat szúrunk, hogy szalagot tudjunk átfűzni rajta. A tepsire rakjuk, és 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk kihűlni. A mázhoz simára keverjük a porcukrot a citromlével, és a csillagokra kenjük. Megszórjuk citromhéjjal, és hagyjuk megszáradni. A csillagokra szalagot kötünk, és a fára akasztjuk.

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 darab: 128 kcal


Ötleteink a Kiskegyed Konyhájából valók.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.