Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Puncstorta  recept
Puncstorta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Karácsony

Ízes ajándékok a fa alá: fűszerolajak és fűszerborok

A fűszerbor és fűszerolaj elkészítése igen egyszerű: nem igényel különösebb hozzáértést, sőt még kézügyességet sem. Nemcsak zamatos ételízesítő, hanem kedves ajándék is.

A szeretet ünnepe előtt minden ember azon töri a fejét, vajon milyen apró, személyes ajándékkal kedveskedjen szeretteinek. A zoknik, kesztyűk, bögrék helyett érdemes egy kicsit körülnézni a konyhában, hiszen ott is találhatsz ajándékoznivalót - készíthetsz például aromás fűszerolajakat! A szívből adott ajándék biztos siker - adunk néhány ötletet!

Egyszerű elkészíteni, de mutatós, egyedi és finom
Egyszerű elkészíteni, de mutatós, egyedi és finom

A hozzávalókat rétegesen szórjuk a kiválasztott üvegbe, az olajat vagy a bort csak a végén öntsük a fűszerekre - közben pedig mozgassuk az üveget, hogy a levegő kikerüljön belőle. Ha ezzel megvagyunk, az üveg száját alaposan dugaszoljuk be. A fűszerolajat legalább egy hónapig hagyjuk állni, hogy összeérjenek az ízek.

Fokhagymás fűszerbor

Levesek ízesítéséhez, vadas szószokba, halételekhez, szárnyasokhoz szószokba, vagy vadhúspácnak.

Hozzávalók: száraz fehérbor
Alsó réteg: kömény, szárított majoránna, babérlevél
Középső réteg: bazsalikom, apró gerezd fokhagymák, szárított paprika
Felső réteg: őrölt gyömbér

Gyümölcsös fűszerbor

Hideg és meleg gyümölcslevesekbe, puncsokba, bólékba, forralt bornak, tea ízesítésére, gyümölcssalátához.

Hozzávalók: félédes vörösbor
Alsó réteg: szegfűszeg, szegfűbors
Középső réteg: citrom és narancs vékony csíkokra és apró kockákra vágott héja
Felső réteg: szegfűszeg, csillagánizs, fahéj

Mediterrán fűszerolaj

Zöldségekhez, főtt tésztákhoz, salátákra.

Hozzávalók: étolaj
Alsó réteg: mustármag, kömény, zöld bors, majoránna, szegfűszeg
Középső réteg: leveles oregánó, bazsalikom, babérlevél
Felső réteg: koriander, borókabogyó, fehér bors

Csípős fűszerolaj

Hüvelyes zöldségételekhez, pörköltekbe, ragukba, burgonyaételekhez, salátákhoz, darált húsos fogásokhoz.

Hozzávalók: étolaj
Alsó réteg: mustármag, köménymag, fekete bors
Középső réteg: rozmaring, egész és karikára vágott csípős pirospaprika
Felső réteg: koriander, zöld bors, őrölt pirospaprika, csilipor

Egzotikus fűszerolaj

Szárnyasokhoz, párolt zöldségekhez, rizses ételek ízesítésére, salátákhoz.

Hozzávalók: étolaj
Alsó réteg: mustármag, kömény, reszelt sárgarépa, szerecsendió
Középső réteg: curry, sárgarépa, babér, édes csöves paprika
Felső réteg: koriander, borókabogyó + kevés fahéjjal még pikánsabb

Thai fűszerolaj

Hozzávalók: extraszűz olívaolaj, koriander, bazsalikom, thai bazsalikom, kevés citromfű, kevés (fodor)menta, sór, bors, 1 kisebb rozmaring ág

Hagyjuk 2 hétig összeérni az ízeket. Elkészítés után fél évig eltartható.

Fokhagymás-bazsalikomos fűszerolaj

Hozzávalók: 2 nagyobb gerezd fokhagyma, fél csokor bazsalikom, 5 dl olíva- vagy repceolaj, néhány ág kakukkfű

Elkészítés: Tisztítsuk meg a fokhagymagerezdeket, mossuk meg és töröljük szárazra a bazsalikomleveleket. Ha van mozsarunk, akkor törjük meg benne egy kicsit a bazsalikomlevelek egy részét. Aprítsuk fel a kakukfűágakat, és tegyük bele a gyógynövényeket egy fél literes szép üvegbe. Ezután töltsük bele az olajat. Hagyjuk állni 2 hétig, utána le is szűrhetjük, de nem feltétlenül szükséges.

A saját készítésű ajándék a legértékesebb!
A saját készítésű ajándék a legértékesebb!

Még több ajándékötletet találsz válogatásunkban! >>>

Házi készítésű likőrök >>>
Ehető díszek receptjei >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.