Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Minestrone recept
Minestrone
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Karácsony

Ízes ajándékok a fa alá: fűszerolajak és fűszerborok

A fűszerbor és fűszerolaj elkészítése igen egyszerű: nem igényel különösebb hozzáértést, sőt még kézügyességet sem. Nemcsak zamatos ételízesítő, hanem kedves ajándék is.

A szeretet ünnepe előtt minden ember azon töri a fejét, vajon milyen apró, személyes ajándékkal kedveskedjen szeretteinek. A zoknik, kesztyűk, bögrék helyett érdemes egy kicsit körülnézni a konyhában, hiszen ott is találhatsz ajándékoznivalót - készíthetsz például aromás fűszerolajakat! A szívből adott ajándék biztos siker - adunk néhány ötletet!

Egyszerű elkészíteni, de mutatós, egyedi és finom
Egyszerű elkészíteni, de mutatós, egyedi és finom

A hozzávalókat rétegesen szórjuk a kiválasztott üvegbe, az olajat vagy a bort csak a végén öntsük a fűszerekre - közben pedig mozgassuk az üveget, hogy a levegő kikerüljön belőle. Ha ezzel megvagyunk, az üveg száját alaposan dugaszoljuk be. A fűszerolajat legalább egy hónapig hagyjuk állni, hogy összeérjenek az ízek.

Fokhagymás fűszerbor

Levesek ízesítéséhez, vadas szószokba, halételekhez, szárnyasokhoz szószokba, vagy vadhúspácnak.

Hozzávalók: száraz fehérbor
Alsó réteg: kömény, szárított majoránna, babérlevél
Középső réteg: bazsalikom, apró gerezd fokhagymák, szárított paprika
Felső réteg: őrölt gyömbér

Gyümölcsös fűszerbor

Hideg és meleg gyümölcslevesekbe, puncsokba, bólékba, forralt bornak, tea ízesítésére, gyümölcssalátához.

Hozzávalók: félédes vörösbor
Alsó réteg: szegfűszeg, szegfűbors
Középső réteg: citrom és narancs vékony csíkokra és apró kockákra vágott héja
Felső réteg: szegfűszeg, csillagánizs, fahéj

Mediterrán fűszerolaj

Zöldségekhez, főtt tésztákhoz, salátákra.

Hozzávalók: étolaj
Alsó réteg: mustármag, kömény, zöld bors, majoránna, szegfűszeg
Középső réteg: leveles oregánó, bazsalikom, babérlevél
Felső réteg: koriander, borókabogyó, fehér bors

Csípős fűszerolaj

Hüvelyes zöldségételekhez, pörköltekbe, ragukba, burgonyaételekhez, salátákhoz, darált húsos fogásokhoz.

Hozzávalók: étolaj
Alsó réteg: mustármag, köménymag, fekete bors
Középső réteg: rozmaring, egész és karikára vágott csípős pirospaprika
Felső réteg: koriander, zöld bors, őrölt pirospaprika, csilipor

Egzotikus fűszerolaj

Szárnyasokhoz, párolt zöldségekhez, rizses ételek ízesítésére, salátákhoz.

Hozzávalók: étolaj
Alsó réteg: mustármag, kömény, reszelt sárgarépa, szerecsendió
Középső réteg: curry, sárgarépa, babér, édes csöves paprika
Felső réteg: koriander, borókabogyó + kevés fahéjjal még pikánsabb

Thai fűszerolaj

Hozzávalók: extraszűz olívaolaj, koriander, bazsalikom, thai bazsalikom, kevés citromfű, kevés (fodor)menta, sór, bors, 1 kisebb rozmaring ág

Hagyjuk 2 hétig összeérni az ízeket. Elkészítés után fél évig eltartható.

Fokhagymás-bazsalikomos fűszerolaj

Hozzávalók: 2 nagyobb gerezd fokhagyma, fél csokor bazsalikom, 5 dl olíva- vagy repceolaj, néhány ág kakukkfű

Elkészítés: Tisztítsuk meg a fokhagymagerezdeket, mossuk meg és töröljük szárazra a bazsalikomleveleket. Ha van mozsarunk, akkor törjük meg benne egy kicsit a bazsalikomlevelek egy részét. Aprítsuk fel a kakukfűágakat, és tegyük bele a gyógynövényeket egy fél literes szép üvegbe. Ezután töltsük bele az olajat. Hagyjuk állni 2 hétig, utána le is szűrhetjük, de nem feltétlenül szükséges.

A saját készítésű ajándék a legértékesebb!
A saját készítésű ajándék a legértékesebb!

Még több ajándékötletet találsz válogatásunkban! >>>

Házi készítésű likőrök >>>
Ehető díszek receptjei >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.