Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Karácsony

Ízes ajándékok a fa alá: házi készítésű likőrök

A szeretet ünnepe előtt minden ember azon töri a fejét, vajon milyen ajándékkal kedveskedjen szeretteinek, ismerőseinek. Érdemes egy kicsit körülnézni a konyhában, hiszen ott is találhatsz ajándékoznivalót - készíthetsz például finom likőröket! A szívből adott ajándék biztos siker - segítünk néhány ötlettel!

Népszerű ajándékok a borok, rövid italok. Egyénibbé teheted az ajándékozást, ha saját készítésű likőrökkel leped meg családtagjaidat, barátaidat.

Tojáslikőr karácsonyra

Hozzávalók:
5 tojássárgája
15 dkg porcukor
5-6 csomag vaníliás cukor
6 dl tehéntej
2,5 dl tiszta alkohol vagy 5 dl vodka

Elkészítés: A tojások sárgáját simára keverjük a vaníliás cukorral és a porcukorral. A felforralt, majd lehűtött tejet és az alkoholt apránként hozzáadagoljuk a tojásos keverékhez. Jól összekeverjük. 4-5 hétig hűtőben pihentetjük, és 2 naponta összerázzuk.

Italt adni öröm!
Italt adni öröm!

Limoncello (citromlikőr)

Hozzávalók:
10 db citrom
5 dl 40 %-os alkohol
35 dkg kristálycukor
3,5 dl víz

Elkészítés: Alaposan mossuk meg a citromokat, szárítsuk meg, és a burgonyahámozóval szedjük le a héj sárga részét, vigyázva, hogy a kesernyés fehér részt ne vágjuk le. Tegyük a héjat egy üvegedénybe, öntsük rá az alkoholt, majd zárjuk le frissentartó fóliával, és 1 hétig hagyjuk így állni. A folyadékot egy gézzel borított szűrőn át szűrjük le. Öntsük a cukrot és a vizet egy főzőedénybe, amit forrás után még 5 percig melegítsünk. Ezután hagyjuk kihűlni. Az így nyert szirupot öntsük rá az alkoholos folyadékba, amit újra takarjunk le frissentartó fóliával. Ezt hagyjuk még 1 hétig pihenni, majd szűrjük le. A folyadékot töltsük át egy szép likőrös üvegbe, az üveget zárjuk le dugóval, és az italt hagyjuk még 40 napig pihenni.

Gyömbérlikőr

Hozzávalók:
10 dkg friss gyömbérgyökér
15-17,5 dkg barna kandiscukor
2,5 dl tiszta alkohol
3,5 dl víz
fél citrom héja és leve

Elkészítés: A felaprított gyömbért a citrom héjával együtt 15 percig a 3,5 deci vízben, gyenge tűzön főzzük. Ezután hozzáadjuk a kandiscukrot és a citrom levét, és addig főzzük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Ekkor az egészet gézen vagy szűrőn átszűrjük, majd a tiszta léhez hozzáadjuk az alkoholt. Legalább egy hétig állni hagyjuk, és ha szükséges, még egyszer átszűrjük, hogy szép tiszta legyen a likőr.

Likőr álom
Likőr álom

Csokoládélikőr

Hozzávalók:
30 dkg cukor
2-3 dl víz
10 dkg kakaó (vagy 20 dkg olvasztott mikulás csoki)
1-2 db csokoládé aroma
3 dl tiszta szesz

Elkészítés: A cukorból, a vízből és a kakaóból szirupot főzünk, amit aztán lehűtünk. A csokiaromát összekeverjük a szesszel, és hozzáadjuk a kihűtött szirupot. Szép üvegbe töltjük, és még 1-2 hétig állni hagyjuk, időnként megmozgatva.

Francia likőr

Hozzávalók:
1,5 kg feketeribizli
7,5 dl vörösbor
2 szem szegfűszeg
1 darabka fahéj
2 kg cukor

Elkészítés: A ribizliszemeket mossuk meg, válogassuk ki, majd csepegtessük le. Ezután helyezzük száraz konyharuhára, itassuk fel a megmaradt vízcseppeket. Tegyük egy edénybe, és addig kevergessük főzés közben, míg a szemecskék széthasadnak. Egy nagyobb uborkásüvegbe helyezzük el a ribizlit, a két szegfűszeget, a fahéjat és a ribizlit. Öntsük rá a bort. 4-5 napig hűvös helyen hagyjuk állni. Néha keverjük fel fakanállal. Ezután a gyümölcsöt szűrjük le, majd passzírozzuk át, hogy minél több gyümölcslé legyen. Adjuk hozzá a cukrot, kevergessük magas hőmérsékleten addig, míg a cukor elolvad, de nem forr (2-3 perc a forráspontig). Szűrjük le, és töltsük üvegekbe. Ha kihűlt, zárjuk le.

Karácsonyi likőr
Karácsonyi likőr

Még több ajándékötletet találsz válogatásunkban >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.