Ezeknek a trükköknek az ismerete nemcsak akkor hasznos, ha vendégeket vársz, hanem akkor is, amikor egy elegánsabb alkalmi vacsorára vagy hivatalos. Ismerd meg az ünnepi teríték minden titkát, hogy ne csak a vacsorától, hanem az asztalod látványától is elaléljonak a meghívottak.
- Az asztalt úgy helyezd el, hogy az minden oldalról kényelmesen megközelíthető legyen, a világítás senkit se zavarjon, és ne kerüljön egyik vendég se az asztal lábához. Mindig pont annyi széket állíts az asztal mellé, ahány vendég várható!
- A terítő lehetőleg legyen világos, visszafogott, és az asztallapnál körülbelül 30-40 cm-rel nagyobb, hogy szépen kiterüljön, lelógjon.
- Figyelj arra, hogy az asztal közepe ne legyen telezsúfolva nagyobb, magasabb díszekkel, hiszen ez zavarhatja a szemben ülők beszélgetését. Egy virágkompozíció vagy néhány gyertya is szépen mutat.
- A terítést kezdd az ültetőtányérok elhelyezésével. Ezekre a nagyobb, lapos darabokra kerül majd az étkezéshez használt többi tányér. Használata azért ajánlott, mert biztos alapot ad a többi tányérnak, ráadásul megakadályozza, hogy a lecseppenő étel összekenje a terítőt.
- Ahhoz, hogy vendégek kényelmesen étkezhessenek, jó, ha a tányérok legalább 60-80 cm-re vannak egymástól. Az ültetőtányérra kerüljön előbb a lapos-, majd a mélytányér a leves számára.
- A következő lépés az evőeszközök elhelyezése. Ezek a tányér két oldalára, illetve a tányér fölé kerüljenek. Gondold át, milyen fogásokkal készülsz, és ezek sorrendjében tedd fel az evőeszközöket, kívülről befelé, a tányér irányába haladva. Ennek megfelelően a tányér jobb oldalán, a legtávolabb helyezkedik el a leveseskanál, lapjával az asztalon, mellette, beljebb, az élével a tányér felé néző nagykés, illetve a többi kés, amire még szükség lesz. A tányértól balra, legtávolabb a nagy-, majd a többi villa sorakozik. A tányér fölé kerüljön a desszerteskés és -villa, illetve kis- és a kávéskanál, szintén használat szerinti sorrendben kívülről befelé haladva. Ha előétellel is készülsz, akkor az ahhoz szükséges evőeszközök kerülnek a jobb és bal oldal legszélére.
- A teríték bal oldalára kerüljön egy kisebb ún. „zsemletányér”, közvetlenül a villa mellé, a tányér felső vonalának magasságában. Ezen tálald a fűszervajat, a kenyeret esetleg a savanyúságot.
- A poharak elhelyezésénél szintén a fogyasztás sorrendjére kell odafigyelni, illetve arra, hogy a vendéget semmi ne akadályozza a használatukkor. Az egyes fajtákat jobbról balra haladva, a vendég jobb kezéhez igazítsd. A főhelyen – a kés hegyénél – mindig a vizespohár áll, hiszen ebből iszunk a legtöbbször. Ettől balra áll a pezsgős- vagy a konyakospohár, majd a vörös- és a fehérboros poharak következnek. A sort a pálinkáspohár zárja.
Ne feledkezz meg a fűszerekről sem, ezeket helyezze a terítékhez illő tartókba, tálkákba.
Miután az evőeszközöket és a poharakat sikeresen elhelyezted, a szalvéták is a helyükre kerülhetnek. A napi étkezésekhez választhatsz papírszalvétát is, ám a textilváltozat elegánsabb és praktikusabb, hiszen ezt a vendég akár az ölébe vagy a mellkasára is terítheti, megelőzendő a „baleseteket”. A szalvétát többnyire a „zsemletányérra” szokás felhelyezni, mindig a teríték bal oldalán, de kerülhet közvetlenül az abroszra is. A formája sokféle lehet.
Ha több vendéget vársz, mint amennyien körbeülhetnék az asztalt, vagy kötetlenebb étkezést szeretnél, készülj „állófogadással”.
A főfogások falatocskák, hidegtálak legyenek. Ne szerepeljen a menüben leves, főzelék vagy késhasználatot igénylő hús.
A terítő érjen a földig.
Az asztaldísz lehet nagyobb is, hiszen a beszélgetést nem fogja zavarni.
Az asztal középére kerüljenek az ételek kisebb tálakban, míg a tányérokat az asztal sarkainál helyezd el egymásra pakolva. A közelükbe tedd az evőeszközöket egymás mellé.
Inkább több kisebb tányér-, evőeszköz- és ételcsoportot képezz, hogy a szedés kényelmes legyen és ne alakuljon ki tömeg egy-egy helyen.
A szalvétákból is készíts kis szigeteket.
Ne feledkezz meg a szeletelt kenyérről, a pékáruról sem. Textilszalvétával takarjuk le a több pontra kitett kosárkákat, hogy ne száradjanak ki.
A poharak, az italok lehetőleg külön asztalon legyenek, szintén szigetszerűen elrendezve, hogy minél többen hozzájuk férhessenek.
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.