Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Tea

Kínai szerzetesek ajándéka

A szecsuáni szerzetesek kertjeiben már 2200 esztendővel ezelőtt is voltak teacserjék. A zöld tea világszerte ebben az évszázadban veszítette el népszerűségét a fekete színűvel szemben: immár minden ötödik csészében ázik csupán zöld tealevél.

A zöld és a fekete tea a feldolgozás módja miatt különbözik. A fekete esetében a leveleket összesajtolják, erjesztik és oxidálják. Az eljárás folyamán a tea csersavtartalma körülbelül 10 százalékkal csökken. A zöld tea leveleit viszont éppen hogy csak gőzölik. A folyamatból kimarad az erjesztés, a fermentáció, amelynek során a tea egyébként elveszíti számos jótékony alkotóelemét.

A zöld tea a kutatások szerint elősegíti a sugárkárosodások gyógyulását, csökkenti a koleszterinszintet, véd a szívbetegségekkel szemben, sőt a dohányzás káros hatásait is mérsékli. Egyes szakemberek szerint védelmet nyújt az esetleges agyérgörcs ellen a rendszeresen alkoholizálóknál.

Kísérletek bizonyítják, hogy a testsúlycsökkenést is elősegíti. Három hónapos kúra után a zöld tea fogyasztói háromszor annyit veszítettek súlyukból, mint a zöld tea nélkül fogyózó kontrollcsoport tagjai.

Orvosok vizsgálják hatásait a rákmegelőzésben. Bíztató, hogy Shizuokában, Japán teatermesztő vidékén a legalacsonyabb a rákban elhalálozottak száma, a gyomorrák gyakorlatilag ismeretlen. Kezdeti klinikai kísérletek szerint a zöld tea hatásos lehet a tüdő-, gyomor-. vastagbél-, máj- és bőrrák ellen is.

Cinket is tartalmaz, ami fontos ásványi anyag a terhesség alatt. Étkezés után szájvízként használható, mert flouridja segíti megelőzni a fog szuvasodását. Külsőleg rovarcsípésekre jó, mert csökkenti a viszketést, felduzzadást. Számos kozmetikai cikkben (például a samponokban) is megtaláljuk.

Fogyasztását mégsem tanácsos túlzásba vinni. A japánok naponta átlagosan három csészével isznak.

Készítéséhez használjunk enyhe ásványvizet, vagy a hideg csapvizet forraljuk föl.
• 1 csészébe maximum 2 teáskanálnyi (2 gramm) zöld teát adagoljunk.
• A vizet hagyjuk kissé lehűlni, mert ha forr, a tea túlságosan keserű lesz.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.