Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Praktikus

8 titkos összetevő, amitől még lágyabb és finomabb lesz az őszi-téli időszak egyik kedvenc étele, a krémleves

A krémlevesek nagyon népszerűek a hűvös hónapokban, nem véletlenül: a vitamindús zöldségekből és illatos fűszerekből nemcsak laktató, hanem nagyon finom, ízletes levesek készíthetők. Ha odafigyelünk néhány dologra, még jobb lehet a végeredmény.

Ahogy egyre hűvösebb lesz, úgy vágyunk tartalmasabb, krémesebb levesekre. A krémlevesekben az a jó, hogy akár önmagukban, vagy pirítóssal fogyasztva önálló fogásként is megállják a helyüket – no és persze az is előny, hogy a főzés után mindössze egy edényt és a botmixert kell elmosogatni…

A krémlevesek még selymesebbé tehetők különböző hozzávalókkal / Fotó: Mindmegette
A krémlevesek még selymesebbé tehetők különböző hozzávalókkal / Fotó: Mindmegette

Hogy mitől lesz krémes a krémleves? Természetesen a tejszíntől – vágják rá a legtöbben. De a tej nem mindenkinek engedélyezett, így valami mással kell próbálkozni. Szerencsére több olyan alapanyag van, amelyek testesebbé, gazdagabbá teszik a krémleveseket. Íme a lista!

1. Rántás

A leves sűrítésének egyik legrégebbi módja a rántás. A zsiradék és a liszt egyenlő arányú összefőzésével készül és folyékony alapú ételek sűrítésére használható. Ha krémlevest sűrítünk rántással, a zsiradék inkább legyen vaj és kerülhet bele csipetnyi cukor a karamellizáláshoz. A vajtól selymesebb, lágyabb lesz a leves.

2) Burgonya

Bár több oka van, hogy imádjuk a krumplit, az egyik biztosan az, hogy testessé teszi a leveseket. Valójában csak pürésített zöldségekre, elsősorban burgonyára van szükségünk a tejtermék nélküli krémleveshez: természetes keményítőtartalma és semleges íze miatt tökéletes választás. Csak annyit kell tennünk, hogy a burgonyát puhára főzzük, majd pürésítjük. Ezt külön is megtehetjük, vagy egyszerűen a levessel együtt turmixoljuk össze.

3) Kesudió

Egyre többen választják a növényi alapú étrendet, így természetesen megnőtt az igény alternatív tej-helyettesítőkre a krémlevesek készítésekor is. Az egyik zseniális technika a kesudió használata, amely évszázadok óta része a különféle afrikai és ázsiai konyháknak. A kesudiót áztassuk forró vízbe, majd vízzel vagy alaplével keverjük össze a megpuhult magokat. A bársonyos főzet selymességet kölcsönöz a levesnek anélkül, hogy bármilyen más sűrítőanyagra szükség lenne. Hogy miért ilyen jó sűrítőanyag? Elsősorban magas zsírtartalmának köszönhetően, de semleges íze is előny ilyenkor.

A kesudió nem feltét, hanem alapanyag a krémlevesben / Fotó: Shutterstock
A kesudió nem feltét, hanem alapanyag a krémlevesben / Fotó: Shutterstock

4) Karfiol

A karfiolt sokoldalúan használhatjuk a konyhában: készülhet belőle rizs vagy akár pizzaalap is. A pürésített karfiolt adhatjuk krémlevesekhez is: az íze nem lesz hivalkodó, de a leves textúrája mesésen selymessé válik! Felhasználása egyszerű: a puha, megfőtt karfiolt a burgonyához hasonlóan a leveshez turmixolhatjuk. A még mélyebb, karamellizáltabb íz érdekében meg is piríthatjuk a karfiolt – ez leginkább karfiolkrémleves készítésénél jó ötlet.

5) Kókusztej

Remek alternatíva a növényi étrend követőinek a kókusztej is, amely központi szerepet tölt be az ázsiai konyhában: finom édességet ad az ételeknek, miközben kiegyensúlyozza az erősebb ízprofilokat. A kókusztej növényi összetevő, azt jelenti, hogy alkalmas vegán receptekhez és laktózérzékenyek számára is, miközben pont olyan krémességet ad, mint például a tejszín.

A kókusztej édessé teszi a levest, miközben kihangsúlyozza a többi ízt / Fotó: Shutterstock
A kókusztej édessé teszi a levest, miközben kihangsúlyozza a többi ízt / Fotó: Shutterstock

6) Tojás


A tojás egyesek számára furcsa leves-összetevőnek tűnhet, de gondoljunk csak bele: mi is az az étel, amely gazdagítja a pudingot, a carbonara szószt, a hollandi mártást sőt még a majonézt is? A titok nem a vaj vagy a tejszín, hanem a tojás. A tojást magas zsírtartalma sokoldalú összetevővé teszi az élelmiszerek emulgeálásához. A tojást először citromlével keverjük habosra, majd a keveréket meleg leves hozzáadásával temperáljuk – különben buggyantott tojás lesz a végeredmény.

7) Sajt

A sajt azon élelmiszerek közé tartozik, amelyektől szinte bármi finomabb lesz – legalábbis a sajtimádók szerint. Rengeteg sajtból választhatunk, sőt már növényi alapú sajt is kapható. A lényeg: mindegyik bársonyossá teszi a levest, kivétel nélkül! A leves fő hozzátevőjéhez válasszunk sajtot: feta a paradicsomlevesbe, cheddar a brokkolihoz, a francia hagymaleveshez pedig joghurtsajtot (labneh).

A sajtok jól illenek a krémlevesekhez / Fotó: Shutterstock
A sajtok jól illenek a krémlevesekhez / Fotó: Shutterstock

8) Sült fokhagyma

A fokhagyma szerelmesei tudják, milyen erős, karakteres összetevő, és szívesen tesznek fokhagymát bármire. Azok számára, akik nem szeretik, a fokhagyma íze erős lehet. Talán még ők is kedvelni fogják az egészben sült fokhagymát, amely finom textúrát eredményez, lágyabb és édesebb ízzel. A legjobb, ha egészben megsütjük és a végén kinyomjuk a héjából a vajas, krémes pépet, majd a leveshez adjuk. Krémesebb, zamatosabb lesz a leves, ínycsiklandó illattal.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.