Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Minestrone recept
Minestrone
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
A grissinit egy olasz király kisfiának alkotta az udvari pék. A fiúcska egyáltalán nem evett kenyeret, az orvosok emésztési problémát sejtettek a háttérben. Egy könnyed, ropogósra sült kenyeret javasoltak, ez lett a grissini.
Mi az a grissini?

A grissini (ejtsd: grisszini) olyan, mint a ropi, csak jóval hosszabb és vastagabb. Nem kell hozzá más, mint liszt, élesztő, olívaolaj, só, cukor és víz. Elkészítése gyerekjáték, a gyúrásban, szórásban, formázásban a kicsik is tudnak segíteni. Ha elunják, formázzunk kerek lapokat a maradék tésztából, és kenjük meg őket paradicsomos szósszal, fokhagymás olajjal, tehetünk rá sonkát, sajtot is, süssük meg, és tálaljuk pizzaként.

Pizza helyett

Olaszországban a grissinit előételként fogyasztják, pontosabban kenyér helyett, ha étteremben szolgálják fel. Ha csak egyet eszünk, az a grissino. Betekerhetjük egy kis pármai sonkába is, hogy igazi ínyencfogást kapjunk, de így Olaszországban nem találkozunk vele. Adhatunk mellé mártogatós szószokat is, de nagyszerű csak úgy, ropogtatnivalóként is.

Saláta mellé vagy mártogatóssal is szuper
Saláta mellé vagy mártogatóssal is szuper

Mivel ízesíthetjük?

Kerülhet a tésztába aszalt paradicsom, zsálya, olajbogyó, rozmaring. Készülhet sok fokhagymával, kakukkfűvel, oregánóval. Szórhatunk a tetejére lenmagot, szezámmagot, mákot, de egyszerű durva tengeri sóval vagy reszelt parmezánnal megszórva is finom.

Pármai sonkába tekerve
Pármai sonkába tekerve

Hogyan készül a grissini?

Hozzávalók:
50 dkg liszt (lehet kétharmada rétesliszt)
7 gramm (1 csomag) szárított élesztő vagy 2,5 dkg friss élesztő
3 evőkanál olívaolaj
3 dl meleg víz
1 kiskanál só
1 kiskanál cukor

Elkészítés:
A liszthez adjuk a szárított élesztőt, a cukrot, az olívaolajat, a meleg vizet és a sót. Adhatunk a tésztához fűszereket, egy marék aszalt paradicsomot vagy olajbogyót apróra vágva. Dagasztófejjel összeállítjuk, majd kézzel gyúrjuk. Konyharuhával letakarva 1 órát kelesztjük, majd a tésztából lecsippentve 20 cm hosszú, 0,5-0,7 átmérőjű kígyókat formázunk. Sütőpapírra tesszük, és 15 percet pihentetjük őket, majd megkenjük olvasztott vajjal. Itt jöhet a tetejére ízlés szerint bármi, de maradhat simán is. 200 fokon kb. 12 percet kell sülnie, akkor jó, ha éppen elkezd pirosodni a tészta. Ha kihűlt, már ehetjük is.

Minden, ami vendégváró >>>

Olvasnivaló kiskuktáknak >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.