Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mákos guba  recept
Mákos guba
Puncstorta  recept
Puncstorta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Az olasz konyha nálunk kevésbé ismert darabja a rizsgombóc, amit tölthetünk hússal, sajttal, de egy jó kis mediterrán szósz mindenképpen illik hozzá.

Ezt az ételt akkor szoktam készíteni, amikor gyermekes barátok érkeznek hozzánk. Az arancini a gyerekek kedvence, ahogy a legtöbb népszerű olasz étel, így nem lehet hibázni.

 

A rizsgombócot tölthetjük fűszeres darált hússal vagy spenóttal, gombával is
A rizsgombócot tölthetjük fűszeres darált hússal vagy spenóttal, gombával is

 

A pizza, a spagetti és a rizottó mellett az olasz konyha szintén nagyon változatosan készíthető egyszerű és olcsó fogása. A harmonikus ízű, semlegesebb ízvilágú ropogós rizsgombóc friss paradicsomszószba mártogatva zseniális, ráadásul gyerekeknek könnyű kézzel enni, felnőtteknek pedig egyben bekapni.

Mozzarellával töltött rizsgombóc bazsalikomos paradicsomszósszal

 

A bazsalikomos paradicsomszósz nagyon jól illik a rizsgombóchoz
A bazsalikomos paradicsomszósz nagyon jól illik a rizsgombóchoz

Hozzávalók:
2 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
30 dkg rizottó rizs
10 dkg vaj
olívaolaj

bors
1 liter zöldségalaplé
2 csomag minimozzarella

A paradicsomszószhoz:
1 kis fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 konzerv hámozott paradicsom
bazsalikom
1 evőkanál keményítő

Elkészítés: A hagymát összevágjuk, kevés olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a rizst, megpirítjuk, felöntjük 1 dl fehérborral, ha elpárolgott a leve, akkor folyamatosan, adagonként hozzáadjuk a zöldségalaplevet, és a rizst krémesre, készre főzzük. A végén 10 dkg vajat adunk hozzá, elkeverjük, és hűlni hagyjuk. 2 tojást keverünk hozzá.

A masszából kis gombócokat formázunk úgy, hogy mindegyik közepébe 1-1 minimozzarellát teszünk. Lisztbe, tojásba és morzsába forgatjuk, és olajban megsütjük.

 

Minimozzarellával töltjük a rizsgombócokat
Minimozzarellával töltjük a rizsgombócokat

 

 

Gombóccá formázzuk
Gombóccá formázzuk

 

 

Bundázzuk a gombóckákat
Bundázzuk a gombóckákat

 

A felaprított hagymát és fokhagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a hámozott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, a kevés vízben feloldott keményítővel besűrítjük 1-2 perc alatt, majd a a bazsalikomot hozzáadva összeturmixoljuk.

A rizsgombócokat a paradicsomszósszal meglocsolva, pirított mandulával meghintve tálaljuk.

 

Mozzarellával töltött rizsgombóc bazsalikomos paradicsomszósszal
Mozzarellával töltött rizsgombóc bazsalikomos paradicsomszósszal

 

A sáfrány az egyik legértékesebb fűszer a világon, állítólag 1 gramm fűszerhez 150 db, 1 kg-hoz 150.000 db virág bibéjére van szükség. Ezt a rutinos termesztők közel két hétig szedik. Ez számomra elképesztő. De nem ezért választottam fűszerként a sáfrányt, hanem mert nagy hódolója vagyok. Zsolt kollegámtól annak idején azt tanultam, hogy „a jó szakácsnál mindig van egy kis sáfrány”. Ezt komolyan véve a későbbiekben mindig tartottam magamnál valódi sáfrányt… Civilként, a zsebbe nyúlva, a legképtelenebb helyzetekben elővéve elég vicces helyzeteket profukál… Egy igazoltatás alkalmával a rend őrei - fűszerismeret hiányában - hosszan elméláztak a dobozka tartalmán… Mondjuk az nem is volt olyan vicces.

 

Őszi Balázs
Őszi Balázs

 

Igaz, hogy nagyon drága, de csak nagyon kevés kell belőle. Úgyhogy finoman adagolva, apró csipetenként rakom levesbe, rizottóba, mártásba, de leginkább thai ráklevesbe, mert a csípős kókusztejes leves nagyon nagy barátja a sáfrány.

A mozzarella sokarcú sajtféle, rengeteg módon felhasználhatjuk, de érdemes körültekintőnek lennünk a vásárláskor. Nem szabad bedőlni a manapság rendkívül olcsó, sok helyen kapható mini mozzarelláknak, mert nagyon ráfázhatunk. Ha nem jó a minőség, nagyon ráfázhatunk… Ha túl olcsó a termék, valószínűleg túl magas a víztartalma, és egyszerűen felszívódik, amikor hő éri. Az pedig nagyon gáz. Muszáj megvenni a picit drágább mozzarellát, csak ajánlani tudom a bivalytejből készültet, a ”mozzarella buffalát”, annak elképesztő illata és íze egészen különlegessé teheti ételünket. Ha csak egy gyors vacsorára vágyunk, a buffala tökéletesen megteszi friss bagettel, olívaolajjal, tengeri sóval és kis színes borssal. Nem kell más hozzá, csak egy jó hideg chardonnay.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.