Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Minestrone recept
Minestrone
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Vegyes érzelmekkel indultam a régi Kelet-Németország nem is olyan kicsi, de annál barátságosabb városkájába, Erfurtba, a szakácsolimpiára. Hozzáteszem: csak nézőként.

A vegyes érzelmek régebbre nyúlnak vissza. A szakácstársadalom két táborra oszlik a versennyel kapcsolatban. Én is szakács vagyok, és úgy néz ki, hogy ha már nem tudott a magyarországi közélet rávenni, hogy bármelyik oldalon is elkötelezzem magam, akkor majd a saját közegem elhajlítja a derekamat valamelyik irányba. Az egyik irányzat az erfurti szakácsolimpia mellett tette le voksát, a másik irányzat az ennek ellenálló, ezt a típusú versenyt támadó csoport. Mindkettőnek igaza van, és egyiknek sem. Igyekszem világosan felfesteni mindkét oldal érveit, intrikáit.

Szakácsolimpia
Szakácsolimpia

A vendéglátó társadalom egyik oldala azt mondja, ez a verseny tükrözi, hogy Magyarország milyen elismert a világ gasztronómiájában, mennyire világhírűek a magyar ételek, milyen jók a magyar szakácsok, és hogy micsoda kiemelkedő helyet foglalunk el főzési tudományunkkal a világban. (Hát kimondva is nagy hazugság, de leírva aztán…) Ilyenfajta versenyekről hazatérve szépen vasalt, kihímzett kabátokban, rengeteg éremmel nyakukban nyilatkoznak szakácsaink a különféle médiáknak arról, hogy aranyérmes Magyarország. A civil emberek pedig kihúzzák magukat, megelégedve nyugtázzák, hogy a főzésben is mi vagyunk a legjobbak. Tehát ez az egyik oldal, ők azt mondják, ez a „melegen elképzelt, hidegen tálalt” alaptézisű verseny a tuti.

Szakácsolimpia
Szakácsolimpia

Másik oldal azt állítja, ezek az „aszpikhuszárok” nem az igazi konyhát képviselik, és nem méltatják sokra őket, hiszen az étel ehetetlen, és milyen szakácsverseny az, ahol nem lehet megkóstolni az eredményt, és ha nem lehet megkóstolni, hogyan értékelik. A zsűri tagjai - bár ismeri őket a szakma – nem a csúcsszegmensben dolgoznak.

Szóval mindenki mondja a maga igazát. Szerintem pedig mindenkinek igaza van, és senkinek nincs. Védelmére kell kelnem mindkét tábornak, ugyanakkor nem értek velük egyet. Ez a verseny nem tükrözi Magyarország pozícióját a világ gasztronómiájában. Sajnos nem vagyunk valami jó helyen, ez az igazság, és amilyen érmeket a magyar szakácsok nyernek, azokat regionális kategóriában osztják, nem a komolyak között. Az is nagyon érdekes, hogy nem látni a versenyen sem francia csapatot, sem francia zsűritagot, márpedig a franciáknál nincs híja a szakembernek. A hazatért szakácsok az érmeikkel pedig nem a legjobb séfek a világon, sajnos. Ez az egyik része.

Szakácsolimpia
Szakácsolimpia

A másik része az, hogy komoly felkészülés, ötletelés és többszöri próba, gyakorlás, rendkívüli kreativitás és páratlan kézügyesség szükséges ahhoz, hogy valaki elindulhasson ezen a versenyen. Márpedig ezek az ismérvek tesznek egy szakácsot naggyá, az a kitartás, odafigyelés és akarás, ami ezekben a srácokban megvan, az az itthoni szakácsok nagy részében nincs meg, de nem is lesz (ez vonatkozik arra a pár nagykirályra is, akik támadják őket, de még nem tettek le az asztalra semmit). Volt szerencsém az egyik magyar csapattal némi időt eltölteni, felkészülési munkájukat figyelni, és le a kalappal előttük. Gyönyörű, ötletes, igényes munkát adtak ki a kezükből. Szóval szerény véleményem szerint erre a típusú versenyre is szükség van, bár nem az ételről, inkább a kézügyességről és kreativitásról szól, de ez a két dolog is a gasztronómia szerves része, és meríthet belőle mindenki.

A XXII. Nemzetközi Erfurti Szakács- és Cukrászolimpián a magyar versenyzők összesen 33 érmet gyűjtöttek be. Ez annál is nagyobb érdem, mivel 53 ország 1600 szakácsa és cukrásza között értek el ilyen jó eredményt.

A beszámolónak folytatása következik!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.