Hozzávalók:
1 kg malackaraj
A páchoz:
2 evőkanál méz
1 evőkanál paradicsomsűrítmény
2 evőkanál szójaszósz
1 kávéskanál reszelt gyömbér
A salátához:
2 csokor vékonyszálú újhagyma
15 dkg mungóbab
fél evőkanál egész bors
4 evőkanál babérlevél
1 gerezd fokhagyma
1 dl fehérborecet
8 dkg cukor
1 chili
Elkészítés: A pác hozzávalóit jól összekeverjük. A malackarajt bőrét sűrűn beirdaljuk, bekenjük a páccal a húst minden oldalán, és fóliába csomagolva 8 órára a hűtőbe tesszük.
Az előző este beáztatott mungóbabot sós vízben megfőzzük kb. 20-25 perc alatt, majd leszűrjük.
Az ecethez hozzáöntünk 2 dl vizet, hozzáadjuk a fűszereket, felforraljuk. A fűszeres, forró lébe beledobjuk a megtisztított, félbevágott újhagymákat, hozzáadjuk a leszűrt babot, fóliával letakarjuk, és hagyjuk összeérni az ízeket.
A karajról levesszük a fóliát, sütőpapírra tesszük, 160 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük.
Tálaláskor a leszűrt újhagymás babbal kínáljuk a felszeletelt karajt. A maradék babot a salátalében több napig is eltarthatjuk.
Személy szerint hozzám közel áll ez a fajta „vakmerő”, kicsit játékosabb, izgalmasabb ételválasztás.
Finom, frissítő a pác a malachoz (amit persze készíthetünk combhoz vagy még egész malachoz is, de még oldalasból is netán), percek alatt össze lehet dobni, és a mai modern, otthoni konyhákban mondhatni az alapanyagok jó része meg is található.
Aztán ott a mungóbab. Bizonyára sokan ismerik kicsírázott formájában, melyet már szinte minden hipermarketben be lehet frissen beszerezni, létezik konzerv formájában is, de őszintén szólva nem igazán hasonlít - sem állagában, sem ízében az eredetire. Úgyhogy ha javasolhatom, mindenki maradjon a frissnél. Ehhez a recepthez én a babnak a hántolatlan verzióját használtam (persze használhatunk hántoltat is), amelynek szép sötétzöld színe van. Semmiképp ne felejtsük beáztatni egy éjszakára vagy 12-15 órára, mert azt nagyon igényli. Szoktam lefagyasztani zöldségalaplevet, és ilyenkor ebben áztatom egy éjjel. Így nem kell annyi ideig főzni, és nagyobb eséllyel marad meg a szép zöld színe.
Itt gyorsan megjegyezném, hogy a mungóbab finomra őrölt lisztjéből készül a keleti konyha gyakran használt alapanyaga az üvegtészta, melyet lisztérzékenyek és cukorbetegek is fogyaszthatnak, és mely - tápanyagait tekintve - jóval kedvezőbb, mint a búzalisztből készült tészta.
Ha jól tudom, a hagyomány az apró hüvelyeseket írja elő, mint szilveszterkor fogyasztandó ételek , így ne féljünk, hogy lencse helyett az aprószemű mungóbabot választjuk: az új évben így sem maradunk pénz nélkül.
Az év utolsó napján mindenki számot vet az elmúlt esztendővel, megtervezi a következőt. Nincs ez másképp a szakácsokkal, háziasszonyokkal sem. Ilyenkor érdemes felidézni az elmúlt év nagy lakomáit, szendvicsklubjait, tésztapartijait, ilyenkor eszünkbe juthat az év legjobban sikerült sültje vagy előétele, pástétoma vagy tortája. Persze a kevésbé jól sikerült ételeket is érdemes sorra venni, a grillpartin odaégett egész malacot vagy a századik lapos szuflét, vagy akár egy elsózott ragut is (a példák sajátok…). Ezek felidézése adhat okot a jövő évben a hibák kijavítására, a fejlődésre, a még kreatívabb gondolkodásra, egy recept újragondolására. A lényeg, hogy az újévi fogadalmak sorába beleépítsük a tudatosabb étkezést, a tudatosabb alapanyagválasztást és a változatosabb főzést.
Kívánok a konyhában - és azon túl is - sikeres új évet!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.