Farsangi szalagos fánk
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus kuglóf
Mézes-mustáros csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagymás rostélyos
Kapros tökfőzelék virslivel
Tárkonyos csirkeraguleves
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Rakott zöldbab darált hússal
Zsemlegombóc
A legfinomabb sütőtökkrémleves
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Krémes spenótfőzelék
Epres blondie
Csupacsokis brownie
Mákos guba
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Dödölle - az eredeti recept
Körömpörkölt csülökkel
Az édesköményt sajnos kevesen ismernek Magyarországon. Talán méltánytalanul kevesen.

Pedig nagyon is érdekes növény, állagra, ízre, formára, színre egyaránt, nem beszélve a sokrétű felhasználásáról, hiszen elkészíthetjük pürének, salátának, előételnek, levesnek, köretnek, szóval érdekes, és nagyon ízes.

A csőben sütés lényege, hogy a zöldséget, húst, stb… elősütjük vagy előfőzzük, de nem teljesen készre (fontos!), majd befedjük sajttal, vajdarabkákkal (bizonyos esetekben zsemlemorzsával), és olyan sütőbe tesszük, ami felülről adja a hőt, mondjuk, egy grillezős sütő, amit profi konyhákon szalamandernak hívnak. Hasznos dolog az ilyen sütő, ha sajtot olvasztunk például az édesköményre, netán a már megsütött malac bőrét ropogóssá varázsoljuk vele... Persze ha nem vigyázunk, harmadfokú égési sérülést szerezhetünk. Úgyhogy biztonságosabb a grillezős sütő azok számára, akik ritkán főznek.

Balázs receptje: Csőben sült édeskömény kecskesajttal és tejszínnel

Hozzávalók:
4 db édeskömény
1 evőkanál só
1,5 dl tejszín
25 dkg lágy kecskesajt
0,5 dl olívaolaj
2 evőkanál fehérborecet

1. Az édesköményt félbevágjuk, a gyökér részét késsel kivágjuk, majd leveleire szedjük.
2. Sós vízben 10-15 percig főzzük, szűrőkanállal kiszedjük, olívaolajjal kiolajozott tűzálló tálba egymás mellé helyezzük, a maradék olajjal meglocsoljuk.
3. Ráöntjük a tejszínt, rászórjuk a kecskesajt darabokat, és előmelegített sütőben 180 fokon 10-35 percig sütjük, az édeskömény korától függően.
4. A sütőből kivéve 2 evőkanál borecettel meglocsoljuk. Friss bagettel vagy zöldsalátával tálaljuk.

Balázs
Balázs

Az édesköményt egyébként - ha nyersen fogyasztjuk, és nem azonnal használjuk fel -, vékonyra szelés után borecetes vagy citromos langyos vízbe érdemes áztatni, ekkor enyhén megpuhul, és nem barnul be.

Nemrég Köveshegyen jártam (Tokaj-hegyalja), egy igazi kúriába voltunk hivatalosak, gyönyörű hegy, természetes környezet, nívós vendéglátás. Édesköményes salátát készítettem rukkolával és francia dresszinggel. Tényleg oda voltak érte. Endívialevelekre tálaltam, ami hosszúkás kanálra emlékeztet, és még ehető is.

Nem mellesleg, hölgyeim, önöknek kifejezetten ajánlott, hiszen jótékony hatása van fiatal és idősebb kori női problémákra. Ja, és felfújódás gátló hatása mindenkinek hasznos lehet.

Az édeskömény nálunk is megterem, bár a növényt olasz fajtának is nevezik, ami szereti a meleget, de mivel éghajlatunk a mediterrán felé orientálódik, nálunk is jól érzi magát több olyan zöldségbarátjával együtt, amelyeket nemrég kezdtek meghonosítani nálunk is. (Már ha el nem veri őket az a kegyetlen jégeső).

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.