Klasszikus kuglóf
Finomfőzelék
Krémes spenótfőzelék
Epres blondie
Zsemlegombóc
Farsangi szalagos fánk
Hagymás rostélyos
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Tojásos nokedli fejes salátával
Babgulyás
Kijevi csirkemell rizibizivel
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus stíriai metélt
Csupacsokis brownie
Rakott zöldbab darált hússal
Kínai szezámmagos csirke
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Kapros tökfőzelék virslivel
Mákos guba
Végre itt vannak a friss gyümölcsök! Az eper verhetetlen, mindenki kedvence, de érdemes kipróbálni a rebarbarát is, ami önmagában is, de eperrel vagy almával együtt is nagyon finom.

Szeretem a gyümölcsös desszerteket, a gyümölcs frissé, könnyűvé teszi az édességet. Az eper és a rebarbara együttese szerintem szenzációs, kár, hogy viszonylag rövid ideig élvezhetjük ezt a tiszavirág-párost.

Epres-rebarbarás eklerfánk

 

A lágy túrókrémes tölteléket eper és rebarbara egészíti ki
A lágy túrókrémes tölteléket eper és rebarbara egészíti ki

Hozzávalók:
A tésztához:
7,5 dkg átszitált liszt
0,75 dl hideg víz
0,75 dl hideg tej
5 dkg vaj
2 db közepes méretű egész tojás kissé felverve

A túrókrémhez:
20 dkg túró
5 dkg porcukor
fél citrom reszelt héja
1,5 dl habtejszín
1 evőkanál zselatin vízben feloldva

A rebarbarakompóthoz:
4 szép szál rebarbara
4 evőkanál cukor
1 dl fehérbor
pár csepp citromlé

Valamint:
8 szem eper
porcukor a tetejére

Elkészítés: A tésztához felforraljuk a vizet a vajjal és egy csipet sóval, hozzákeverjük a lisztet, és addig keverjük a tűz fölött, míg elválik az edény falától és sercegő hangot ad. Lehúzzuk a tűzről, és egyenként belekeverjük a tojásokat. Habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe dió nagyságú gömböket nyomunk. 200 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.

 

Az égetett tésztát habzsákba töltjük...
Az égetett tésztát habzsákba töltjük...

 

 

A habzsákból sütőpapírral bélelt tepsire fánkokat nyomunk
A habzsákból sütőpapírral bélelt tepsire fánkokat nyomunk

 

A rebarbarakompóthoz megtisztítjuk és 1,5 centis darabokra vágjuk a rebarbarát. A cukrot karamellizáljuk, felöntjük a borral, elkeverjük, belerakjuk a rebarbarát, és kb. 5 percig főzzük, lehúzzuk, majd hagyjuk a lében kihűlni.

A túrókrémhez a túrót simára keverjük a porcukorral és a reszelt citromhéjjal. Habbá verjük a tejszínt. A zselatint a rebarbara főzőlevéből egy kevéssel elkeverjük, felforraljuk, majd a felvert tejszínhez keverjük, majd a túrókrémbe forgatjuk, hűtőbe tesszük.

Az epret felszeleteljük.

 

A habzsák a töltésnél is jó szolgálatot tesz
A habzsák a töltésnél is jó szolgálatot tesz

 

 

Jöhet a rebarbarakompót
Jöhet a rebarbarakompót

 

 

...és végül az eper!
...és végül az eper!

 

A fánkokat félbevágjuk, először túrókrémmel töltjük, kirakjuk eperszeletekkel, majd a leszűrt, lecsöpögtetett rebarbarafalatokat elrendezzük a tetején. Rátesszük a fánksapkákat, és porcukorral meghintve tálaljuk.

 

Nagyon friss, nagyon tavaszi!
Nagyon friss, nagyon tavaszi!

 

Ekler, éclair

Az égetett tészta gyorsan és egyszerűen elkészíthető, van, aki zsírt, van, aki vajat tesz hozzá, mindkettővel jól működik, de a vaj dupla annyiba kerül.

Sütés után a tésztapuffancsokat megtöltjük. A fánkoknál kettévágva, a profiterolnál pedig az üreges belsőbe nyomjuk a krémet. Tölthetjük cukrászkrémmel, de lehet kávés, rumos vagy gyümölcsös is (ribizli, málna) a krém, sőt a klasszikus gesztenyepüré alapanyagaival is elkészíthetjük.

A tészta méretével is játszhatunk: ha kínálós falatokat akarunk készíteni, elég cseresznye nagyságú masszát nyomni a sütőpapírra, abból egy falatnyi fánkocskát kapunk.

 

Az eper-rebarbara páros a túrókrémmel isteni harmóniát alkot!
Az eper-rebarbara páros a túrókrémmel isteni harmóniát alkot!

 

Rebarbara

A rebarbara nem mondható elterjedtnek Magyarországon, talán a savanyú íze miatt, talán sokan mert nem ismerik, nem tudják, mit kezdjenek vele.

A rebarbara Ázsiából származik. Húsos levélszára ehető, alacsony energiatartalmú, májustól júniusig kapható. Több változata ismert: zöld, rózsás, bíborszínű. Nagy levelei nem ehetőek, keserűek, de vásárláskor nem baj, ha rajta van, így tovább friss marad, ha nem tudjuk azonnal feldolgozni. Savanyú íze miatt mézzel vagy cukorral édesítjük, kompótot főznek belőle leggyakrabban, ami nagyon gyorsan elkészül, nem igényel hosszú főzést, csak egyet forr, és már le is hűthetjük.

Ha sütit készítünk, nyersen használjuk, sütés közben megpuhul. Citrusfélékkel és gyömbérrel jól fűszerezhető. Chutney alapanyagnak is kiváló, adható grill- és halételekhez.

Eper

Az epernek nem bírunk ellenállni, habár még csak külföldi vagy melegágyi kapható. Azért a napérlelte az igazi!

Lekvárnak válogassunk túl éretteket, amik lehet, hogy nem olyan mutatósak, de biztos édesek.

Egyik kedvencem a szalámis szendvics (toast kenyér, szőlőmagolajból készült majonéz, téliszalámi, jégsalátacsíkok, földieper szeletek). Az epres desszertek közül pedig eper bodzaszörppel turmixolva, madártej fagyival és édes pesztóval (mandula, cukorszirup, bazsalikom, menta) a favoritom. De azért ezt a rebarbarás-epres-túrós fánkot is mindmegettem. :)

Epres-rebarbarás sajttorta recept >>>
 

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.