Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Puncstorta  recept
Puncstorta
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
A forró húsleves igazi klasszikus, főleg ha marhahúsból készül. Az ököruszályleves már ritkábban kerül az asztalunkra, pedig ez sem más, mint egy jóféle marhahúsleves.

A marhahúsfogyasztás Magyarországon nem döngeti a csúcsokat. Lehet, hogy az ára miatt? Talán a gulyásleves, a marhahúsleves és a pörkölt viszi a pálmát. A lábszár a legnépszerűbb, mivel pörkölthöz ez a legalkalmasabb. Pedig bármelyiket elkészíthetjük marhafarokból is, nem okoz majd csalódást, főleg azoknak, akik kedvelik a csontos cupákokat!

Ököruszály-krémleves szarvasgombás olajjal
Ököruszály-krémleves szarvasgombás olajjal

A marhafarok jóval kiadósabb, mint a színhús, már ami az árát illeti. A porcoknál könnyen elvágható, de a hentest is megkérhetjük, hogy darabolja fel. Pörköltnek is remek, a porcokból kifővő enyves anyag kimondottan ízletessé teszi. Fogyasztásához viszont érdemes nekivetkőzni, kézbe kapni a cupákokat, friss kenyérrel és hideg sörrel szenzációs!

A nagy klasszikus persze az ököruszályleves, amelyet most krémlevesként készítettem el, tejszínnel, vajjal és szarvasgombás olajjal gazdagítva. Kihagyhatatlan, higgyék el!

Ököruszály-krémleves szarvasgombás olajjal

Marhafarokból főtt leves tejszínnel és vajjal gazdagítva
Marhafarokból főtt leves tejszínnel és vajjal gazdagítva

Hozzávalók:
1 db ököruszály, marhafarok (1 kg)
3 szál répa
2 szál fehérrépa
1 zeller
1 fej hagyma
fél fej fokhagyma
1 paradicsom
1 paprika
1 evőkanál egész bors

2 dl tejszín
diónyi vaj
1 evőkanál keményítő
szarvasgombás olaj

A betéthez:
1 szál sárgarépa
fél cukkini
2-3 laska
1 kis kaliforniai paprika
2 szál angolzeller
snidling
petrezselyem
diónyi vaj

Elkészítés: A marhafarkat a hentessel elvágatjuk a porcoknál, és hideg vízben feltesszük főni, mint egy húslevest. Amikor felforrt, lehabozzuk, majd hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket, az egész borsot és sót. Amikor már puha a hús, leválik a csontokról, a levest átszűrjük (a húst félrerakjuk, a zöldségeket kidobjuk). Hozzáadjuk a tejszínt, a vajat és kevés hideg vízzel elkevert keményítővel besűrítjük.

A betéthez a zöldségeket vékony csíkokra vágjuk, és a vajon megpároljuk.

A krémlevest a csontról lefejtett hússal és a vajas zölddel együtt tálaljuk, megcsepegtetve egy kevés szarvasgombás olajjal.

Az illatos szarvasgombás olajból elég pár csepp, hogy megbolondítsa a levest
Az illatos szarvasgombás olajból elég pár csepp, hogy megbolondítsa a levest

Ököruszály más módokon

Dunszt Zsolt
Dunszt Zsolt

Az összes párosujjú patás szarvasmarhaféle - üsző, tehén, ökör, tinó, bika, bikaborjú - hentesnél kapható húsának gyűjtőneve. Az igavonó ökör - amit tulajdonképpen azért ivartalanítottak, hogy jobban engedelmeskedjen - a mai napra teljesen eltűnt.

A főtt marhafarkat természetesen máshogy is fogyaszthatjuk, ahogy a marhahúslevesben főtt színhúst is. Jól illenek hozzá az édes ízek is, így készíthető különféle mártásokkal, például erdei gyümölcsökkel, portóival, késői kadarkával (ménesi borvidék, Arad, Kadarissima, anno Ferencz József császár innen hozatta magának az úgynevezett „vörös aszút”).

Szlovéniában így láttam és kóstoltam: a levesben főtt farkat - miután elkészült – kiszedték a levesből, lefejtették a húst a csontról, összekeverték zöldségekkel, majd sertéshálóba helyeztek egy réteget ebből, erre raktak egy szelet kacsamájat, fehér szarvasgombát, majd még egy réteg zöldséges hús következett, ráhajtották a hálót, megformázták, forró kemencében megsütötték, majd burgonyapürével kínálták, és persze szarvasgombás mártással.

Zsolt további különleges levesei:

Dupla erőleves kacsamájjas fánkkal >>>

Narancsos libaleves tepertős maceszgombóccal >>>

Kókusztejes paradicsomleves korianderpesztóval >>>

Céklás zöldségleves házi nokedlivel >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.