Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mákos guba  recept
Mákos guba
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Imádjuk az olyan különleges színű ételeket és italokat, amelyek természetes alapanyagokból készülnek. A kék tea pont ilyen: semmi mesterséges színezék, mégis ámulatba ejtő a színe. Ha még nem ittál a kékségből, itt az idő, hogy megtedd!

A gasztronómia számos kékes-lilás gyümölcsöt, így például áfonyát, szilvát, szedret használ ételek és italok színezésére. A kék tea is egy természetes összetevőnek, a pillangóborsó virágának köszönheti gyönyörű színét.

A Clitoria ternatea őshazája Ázsia déli, délkeleti része / Fotó: Shutterstock

Mi az a pillangóborsó?

A Clitoria ternatea Ázsia egyenlítői részén elterjedt és ott őshonos rendkívül sokoldalú növény. A virága valószínűtlenül kék színét a benne felhalmozódott természetes színanyagnak köszönheti. Dísznövényként termesztik, és elsősorban oda ültetik, ahol szükséges a talaj minőségének a javítása, mert képes a talajban a nitrogént lebontani, ráadásul nem túl igényes növény és különösebb gondozást sem igényel.

Természetes élőhelyein a kék virágait festékanyagként hasznosítják: a malajziai konyha a kivonatával festi kékre a ragacsos rizst, Kínában az édes-sós rizsgombócot színezik vele. Thaiföldön kék szirupot állítanak elő a virágból, Burmában pedig tésztába csomagolják a virágokat és kisütik. Használják még fagylaltok, jégkrémek és más édességek, például a vattacukor színezésére is.

A rizst is gyönyörű kékre színezi / Fotó: Shutterstock

Így készül a kék tea

Egy csésze kék teához 4-5 levelet leforrázunk, 5-7 percig állni hagyjuk, majd fogyasztható az ital, ami világoskék színű. Ha pár csepp citromlevet adsz a teához, a pH érték változása miatt csodás kékké változik – ha több a citromlé, a tea már lila lesz, a méztől pedig rózsaszínűvé válik. Az íze természetes, enyhén virágos és édes, kamillához hasonló, és nem tartalmaz koffeint. A pillangóborsó virágát egyébként sok egyéb növénnyel, gyümölccsel keverik a jobb ízhatás érdekében. Ha szeretnéd még különlegesebbé tenni a teázás élményét, adj az italodhoz mentát, levendulát vagy vaníliát, ezek ugyanis nagyon jól harmonizálnak a pillangóborsó ízével. 

Koktélok készítésénél is szívesen használják a pillangóborsót: ha a virágát ginben áztatják, ragyogó kék színű lesz az ital, tonikot hozzákeverve pedig rózsaszínűvé változik a frissítő.

A kék tea jótékony hatásai

Felsorolni is nehéz, miért érdemes kék teát fogyasztani – a menő kék színén kívül, természetesen. A legfontosabb talán az antioxidáns hatása: a pillangóborsó virágában található antocianid és flavonol nevezetű antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket, így hatékony lehet szív- és érrendszeri betegségekben, neurológiai, autoimmun vagy daganatos betegségek esetén. 

  • Gyulladáscsökkentő hatása miatt alkalmazható láz- és fájdalomcsillapítóként, légúti megbetegedéseknél, de segít húgyúti fertőzések esetén, sőt a máj méregtelenítésében is.
  • Nyugtató, hangulatjavító, így fogyasztása esetén csökkenhet a szorongás és a depresszióra való hajlam, javulhat a kedélyállapot, pihentetőbb lehet az alvás.
  • Segíti a vércukorszint szabályozását, elősegíti a zsírégetést és így a fogyást is.
  • Rendszeres fogyasztása megakadályozza a kórosan magas zsírkoncentrációt a vérben, ezáltal megelőzheti a vérrögök kialakulását, valamint a szívrohamot.
  • Olyan flavonoidokat tartalmaz, amelyek fokozzák a kollagéntermelést és megtartják a bőr nedvességét, így növelve annak rugalmasságát, késleltetve a bőr öregedését.
  • B3-vitamin tartalmának köszönhetően segíti a fejbőr és haj egészségének megőrzését .

A kék teának nem ismert káros mellékhatása, de mielőtt rendszeresen fogyasztanád, kérd szakember segítségét, véleményét!

(A kiemelt kép forrása: Shutterstock)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.