Csörögefánk recept
Csörögefánk
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egészséges

6 szuper gyógynövény, amely jó, ha helyet kap a konyhakertedben

Az elmúlt években egyre többen termesztenek otthon ládákban vagy a kertben fűszernövényeket. A leggyakrabban használt petrezselymen, mentán vagy bazsalikomon kívül azonban vannak kevésbé ismertek is.

Vannak olyan alap fűszernövények, amelyek termesztésével, gondozásával kevés munka van, és szinte mindennap használjuk őket. Ilyen a fent említettek mellett az oregánó vagy a rozmaring. Ám van néhány az otthon termeszthető gyógynövények közül, amelyeket a napi sütés-főzés során szinte elő sem veszünk, de azért nem kellene lemondani róluk.

Az alap fűszernövény-készletet bővítsd bátran! / Fotó: Shutterstock
Az alap fűszernövény-készletet bővítsd bátran! / Fotó: Shutterstock

1. Kapor

Sokoldalú gyógynövény, amelyet az ókori Rómában a szerencse szimbólumának tartottak. A leheletfrissítőként és természetes színezőként is használt kapor jó társnövénye a kakukkfűnek, elriasztja a kártevőket és kellemes zöld színe megnyugtatja a szemet. Jól használható savanyúságokhoz, de más ételek pácolásához is érdemes kipróbálni. Enyhén csípős profiljával feldobja a legunalmasabb tojássalátát is, de jól illik az uborkasalátához, a burgonyasalátához, a tésztaételekhez és a csirkés fogásokhoz is. Kiegészíti a halat, és jól helyettesíti az édesköményt. Hasznos anyagai könnyen elillannak a sütés-főzés során, így mindig a főzés végén add az ételhez.

2. Zsálya

A zsályának már a látványa is melenget, az ételek ízét pedig mélyebbé, tartalmasabbá teszi. Évezredek óta használják a konyhában: jól illik sós ételekhez, húsokhoz, kolbászokhoz, de az édesebb ételekhez is. Szószokhoz, levesekhez tökéletes. A zsálya mélyebb, földesebb ízű, édeskés-csípős, citrusos. A gyógyításban sokoldalúan használható: többek között gyulladáscsökkentő, emésztést segítő, vízhajtó, fertőtlenítő, sebgyógyító, csökkenti a lázat, vércukorszint-szabályozó, de a koleszterinszintre is jótékonyan hat, és elpusztítja a káros mikroorganizmusokat, gombákat.

A zsálya remekül illik a csirkehúshoz is / Fotó: Shutterstock
A zsálya remekül illik a csirkehúshoz is / Fotó: Shutterstock

3. Majoránna

Meglehetősen alulértékelt gyógynövény. Enyhén földes, borsos és édes ízű fűszernövényt. Ha oregánót és bazsalikomot is tartalmazó ételt készítesz, de kevésbé fűszeres ízekre vágysz, egyszerűen cseréld le az oregánót majoránnára. A majoránna jól illik a sertés-, szárnyas- és halételekhez, valamint a tészta- vagy burgonyás ételekhez készült szószokhoz. Olajba, vajba vagy ecetbe merítve is használható. És miért jó, ha a majoránnát rendszeresen fogyasztod? Nos, vízhajtó, fájdalomcsillapító, antibakterális, antivirális hatású

4. Citromfű

Meglepően ritkán használjuk a konyhában, pedig enyhén citrusos ízvilágot kölcsönöz az ételeknek, miközben a gyömbérhez hasonló, enyhén csípős és füves felhangot ad. Határozott íze nem mindenkinek jön be, de az ázsiai, vietnámi vagy thai ételek elképzelhetetlenek nélküle. Egyébként mehet sós és édes ételekhez egyaránt, legyen só salátákról, levesekről, teáról vagy koktélról. Jól passzol a marha- és a sertéshúshoz is.

A citromfű enyhíti a szorongást, jótékonyan hat az emésztésre, szabályozza a pajzsmirigyműködést, javítja a kognitív funkciókat.

5. Levendula

Ragyogó színe és bódító illata miatt a konyhakert éke. A testápolástól kezdve a főzésig számos területen használható: még a szúnyogok távoltartásában is segít. Erős, földes ízvilágú, jól illik a tartalmas húsokhoz, gazdag krémekhez. Italokkal is remekül párosítható: ízesítheted vele az olajat, ecetet, adhatod limonádéhoz, koktélokhoz.

Citromos keksz levendulával? Isteni finom! / Fotó: Shutterstock
Citromos keksz levendulával? Isteni finom! / Fotó: Shutterstock

6. Kamilla

Jól ismert gyógynövény, amit enne ellenére kevesen termesztenek otthon. Gyulladáscsökkentő hatását a kamazulén vegyületet tartalmazó illóolaja fejti ki. Mivel képes enyhíteni a gyulladást, láz, megfázás és torokfájás esetén is remek választásnak bizonyul. Csökkenti a szem körüli duzzanatot, ápolja a bőrt, a hajat. A konyhában remekül használható például saláták ízesítésére.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.