Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Hogyan bolondítsunk meg egy egyszerű húsgombócot? Hogyan tegyünk különlegesség egy egyszerű tésztaköretet? Néhány apró ötlettel egészen különleges és szenzációs ételt kreálhatunk!

A narancs és a mustár különlegesen jól harmonizálnak
A narancs és a mustár különlegesen jól harmonizálnak

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg darált hús
1 kis fej hagyma
1 tojás sárgája
1 púpozott evőkanál finomra vágott petrezselyem
1 mokkáskanál őrölt római kömény

bors
1 evőkanál rétesliszt (megforgatni benne)
½ dl olaj (ebben sütjük)
A szószhoz:
1 gerezd fokhagyma
1 szál zöldhagyma
1 kis szál répa
½ szár angol zeller
½ dl fehérbor
3 dl tejszín
2 dl húslé
4 púpozott evőkanál mustár
1 evőkanál méz
½ narancs reszelt héja
2 evőkanál mák

Elkészítés: 1. A hagymát megpucoljuk és finomra vágjuk. A fokhagymát, zöldhagymát, répát és zellert megtisztítjuk, megmossunk és vékony szeletekre vágjuk.

2. A darált húst a hagymával és a tojás sárgájával jól összedolgozzuk, beletesszük a petrezselymet és a köményt, sóval és borssal ízesítjük. Nedves kézzel kis gombócokat formázunk, lisztbe megforgatjuk, és felforrósított olajban pirosra sütjük őket.

3. Amikor a gombócok már majdnem készen vannak, hozzádobjuk a vékony szeletekre vágott zöldségeket (fokhagyma, zöldhagyma, répa, zeller) és összepirítjuk őket.

Húsgolyók a zöldségekkel
Húsgolyók a zöldségekkel

Ezt követően az egészet felöntjük a borral, elfőzzük belőle az alkoholt, végül hozzáöntjük a tejszínt és a húslét. Hozzáadjuk a mustárt, a mézet és a reszelt narancshéjat is. Ez egészet gyorsan összeforraljuk.

Itt pedig már a tejszínes szószban, most kerül bele a narancshéj
Itt pedig már a tejszínes szószban, most kerül bele a narancshéj

4. Tálaláshoz tésztát főzünk (illik hozzá rizs is). Közben az egész mákszemeket a sütőben megpirítjuk. A kifőtt tésztára rászórjuk a mákszemeket, és így kínáljuk.

A mustár

Így néz ki a mustár növény
Így néz ki a mustár növény

A mennyek országa hasonlít a mustármaghoz, amelyet fogott a gazda és elvetett földjében. Ez kisebb minden más magnál, amikor azonban felnő, nagyobb minden veteménynél, fává terebélyesedik, úgyhogy jönnek az ég madarai, s fészket raknak ágai között.” – Jézus példabeszéde a mustármagról és a kovászról

A mustármagot az emberiség nagyon régóta ismeri. Nevét a rómaiak idején kapta, ekkor ugyanis a mustok csípőssé tételére használták ezt a fűszert. De sokkal korában, a sumérok és az indiánok már i. e. 3000-ben használták. Hippokratész más ókori gyógyítókkal egyetemben mustár segítségével gyógyított, és még a mai modern gyógyszeripar mellett is megtalálhatók gyógyszertárainkban a mustármagból készített gyógyhatású kenőcsök. Egész Európában, így hazánkban is a rómaiak terjesztették el.

A mustármag
A mustármag

A mustárfű magja a mustármag, gömbölyded, sárgás, gödrösen pontozott. A mustármagból készül a mustár. Két faja ismert, a fehér vagy angol mustár, és a fekete vagy francia mustár. Mindkettő a káposztafélék családjába tartozik. A növény magjai aprók (kb. 1 mm-esek), gömbölyűek, sárgák vagy világosbarnák; az ízük enyhén csípős. A magvak illóolajat, olajat, fehérjét tartalmaznak. A fekete mustár magja kívül vörösesbarna színű, belül zöldessárga, szintén apró és gömbölyű. A mustár csípős ízét és kedvező étrendi hatását a magban felhalmozódó nitrogén- és kéntartalmú glikozidok, az ún. mustárglikozidok okozzák.

A franciák nélkülözhetetlennek tartják, a dijoni mustár pedig világhírű
A franciák nélkülözhetetlennek tartják, a dijoni mustár pedig világhírű

A legtöbb ember által ismert, tubusokban forgalomba hozott asztali mustár nélkülözhetetlen eleme maga a mustármag. Az összetört és olajtól mentes fehér és fekete mustármaghoz ecetet, borsot, szegfűszeget, tárkonyt, hagymát, sót és egyéb fűszereket adnak, így készül el a mustár. Sokféle ízesítésben létezik. Jelen ételünkhöz narancsos mustárt ajánlok, de létezik fügés, mézes, édes, bajor, erős, csípős, sáfrányos és még számtalan féle mustár is (minden gyártónak megvan a saját, titkos receptje).

Amellett, hogy rengeteg fajta mustár van jelen a piacon, megemlíteném, hogy nem csak a sült kolbász vagy a virsli mellé fogyaszthatjuk. Akár leveseket és egytálételeket is gazdagabbá és ízesebbé lehet tenni, ha mustárt teszünk bele. Továbbá könnyűszerrel salátaöntetet is készíthetünk belőle, és bármily meglepő, fagylalt készítésére is felhasználhatjuk!

A legegyszerűbb mustáros étel, amit gyermekkoromban ettem, a sült pecsenyezsíros-mustáros kenyér savanyú uborkával! A szegedi kajak-kenu vízitelephez közel, egy kis büfében árulták, és az edzés után a kiéhezett kenusok - mint egy farkashorda - lepték el a büfét, mindenki zsíros-mustáros kenyeret evett jaffa szörppel, amit akkoriban egész pontosan 2 forint 10 fillérért árultak.

TIPP: A mustármag jó a pattanásos, kiütéses bőrre, érelmeszesedés, magas vérnyomás, anyagcsere-zavarok, epe- és májbántalmak, emésztési panaszok, felfúvódás, de reuma, isiász és bőrkiütések esetén is. A magból naponta 3 x 1 csapott kávéskanállal, szétrágás nélkül kell lenyelni. Egy–egy kúra 6-8 hétig tartson. Gyógyhatása abban áll, hogy a szervezeten emésztetlenül átmenő magok emulziói kioldódnak.

A húsgolyó

Maga a húsgolyó bármilyen húsból készíthető. Lehet csirke, pulyka, borjú, keverhetőek is a különböző fajta húsok, és akár paprikába is töltetjük, amihez a paradicsomszósz helyett ezt a különleges, mustáros szósz kínáljuk.

Narancsos-mustáros sertésgolyók mákos metélttel
Narancsos-mustáros sertésgolyók mákos metélttel

A mákos metélt

Ebben az ételben a másik érdekes dolog a mákos metélt. A mákos tésztáról mindenkinek a klasszikus, menzáról ismert, porcukorral kevert mákos tészta (szakmai nyelven ez egy éttermi tészta) jut eszébe, hisz ez a legismertebb étel, ahol darált mákot használunk.

Ha a mákot nem daráljuk le, hanem megpörköljük, akkor egészen különleges ízt kapunk, amit ismerhetünk már a péksütemények tetejéről. Ha ezt a pirított vagy pörkölt mákot összekeverjük főtt tésztával, és nem adunk hozzá cukrot, akkor nagyon finom ízharmóniát alkot valamennyi szaftos ételhez, raguhoz vagy éppen pörköltekhez. Hiszen az ízkombináció itt is csak azon múlik, mennyire kreatívan tudja használni a szakács vagy a háziasszony a mákot, vagy épp azt az alapanyagot, amit fel szeretne használni.

Dunszt Zsolt
Dunszt Zsolt

A kreatív kombinációkról

Érdekes, hogy a legtöbb ember az orránál tovább nem lát, és elszörnyülködik, ha bizonyos dolgok másfajta variációban, nem a megszokott kombinációban jelennek meg. Így jártam például a sör-paradicsomlé kombinációval, amit ha valahol kérek, még ha nem is mondják ki, látom a kollégák arcán, hogy elszörnyednek. „Mit is kér ez az őrült!?” Pedig ha belegondolnának, rájönnének, hogy a vajas kenyér és a paradicsom jó kombináció, és ez se sokban más. A kenyér ugye gabona, akárcsak a sör, ehhez én a paradicsomot nem karikára vágom, hanem léként beleöntöm. Remek ital, másnaposság ellen kifejezetten ajánlom, csakis jéghidegen.

És ha már az ízkombinációknál tartunk, legközelebb szarvasgombás bikaherezacskó pörköltet fogok készíteni, mákos nudlival! Ez talán már a határokat súrolja…

Korábbi blogbejegyzések és receptek >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.