Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Igen! Mégpedig azért, mert ritkán eszünk halat, a ponty pedig a legismertebb és legkönnyebben beszerezhető fajta. Ráadásul a klasszikus halászlé és rántott hal variáción kívül akár meg is tölthetjük, például gombával.

Hazánk halfogyasztásban nem túl erős, pedig nagyon finom halaink vannak. A Balaton mellett negyven kilométert kellett utaznom, hogy kapjak halat. Pedig a balatoni fogas a világ egyik legjobbjának számít, viszont beszerezni elég nehéz.

A legnépszerűbb halunk a ponty, beszerzése nem jelent gondot, bármelyik piacon vagy nagyobb bevásárlóközpontban találunk, igaz, a legtöbb helyen tenyésztett halat, ami zsírosabb és kevésbé zamatos, mint vadon élő társai. Ha van horgász ismerősünk, mindenképpen környékezzük meg egy szép 2-3 kg közötti pontyért…

Töltött ponty szálkamentesen
Töltött ponty szálkamentesen

A pontyból készíthetünk rengeteg féle és fajta ételt: halászlét, rántott pontyot, elkészíthetjük rácosan is, de meg is tölthetjük. A következő ötletet egy orosz szakácskönyvből lestem, az eredmény szenzációs lett!

Erdei gombával töltött ponty egészben sütve, fokhagymás uborkasalátával

A hagyományos zsemlés tölteléket fűszeres erdei gomba gazdagítja
A hagyományos zsemlés tölteléket fűszeres erdei gomba gazdagítja

Hozzávalók:
1 db egész ponty
5 dkg vaj
10 dkg erdei gomba
1/2 fej vöröshagyma
1 db zsemle
0,5 dl tej
2 db tojás
1 csokor petrezselyem

bors

Valamint:
2 kígyóuborka
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál só
2 teáskanál porcukor
2 cl fehérborecet
2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: A pontyot megtisztítjuk (a halast kérjük meg, hogy vágja kupán), a hasát nem nyitjuk fel! Egy olló segítségével eltávolítjuk a hátuszonyt, majd a ponty háta felől elkezdjük a bordák mellett lefejteni a húst egész a hasáig. Ügyeljünk, hogy ne szúrjuk ki a húst. A gerincet elvágjuk a fejénél és a farkánál, majd kiemeljük a csontvázat és a belsőséget.

A halat a hátánál kezdjük bontani
A halat a hátánál kezdjük bontani

Fontos, hogy éles késsel dolgozzunk!
Fontos, hogy éles késsel dolgozzunk!

A gerinc mindkét oldalán lefejtjük a húst
A gerinc mindkét oldalán lefejtjük a húst

Amikor körbefejtettük, ki tudjuk emelni
Amikor körbefejtettük, ki tudjuk emelni

Megmossuk, és egy éles kés segítségével beirdaljuk, sózzuk, borsozzuk, hűtőben pihentetjük, amíg elkészül a töltelék.

A vajon üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a kis kockára vágott erdei gombát, és tovább pirítjuk még 1 percig, félrehúzzuk, majd összedolgozzuk a kockára vágott zsemlével és a tejjel felvert tojással. Fűszerezzük sóval, borssal, majd a ponty hasába töltjük, felül összevarrjuk vagy megtűzzük.

A helyére mehet a gombás töltelék!
A helyére mehet a gombás töltelék!

Olajozott sütőpapírra tesszük, majd egy másik olajozott sütőpapírral befedjük, a papírt összecsavarjuk a hal körül.

Becsomagolva sütjük, így minden íz megmarad!
Becsomagolva sütjük, így minden íz megmarad!

160 fokos sütőbe tesszük, és 60 perc alatt megsütjük. Óvatosan lefejtjük róla a papírt.

Hmmm... gyönyörű ropogósra sülve!
Hmmm... gyönyörű ropogósra sülve!

Az uborkasalátához az uborkát meghámozzuk, legyaluljuk, besózzuk. A fokhagymát összezúzzuk. A porcukorral, az ecettel, az olívaolajjal és a fokhagymával ízesítjük.

A hal előtt egy kupica vodkával indítunk, majd a hal után 2 kupicával zárjuk az étkezést.

A fokhagymás uborkasaláta nagyon jól illik a ropogósra sült halhoz
A fokhagymás uborkasaláta nagyon jól illik a ropogósra sült halhoz

A pontynak több fajtája is létezik, a tükörponty vagy bőrpontyon nincs sok pikkely, ezért kedvelik jobban, gondolván, hogy azt nem kell oly sokáig pikkelyezni. Viszont arról elfelejtkeznek, hogy a tükörpontyon lévő zöldes-barnás nyálkás réteg pocsolya ízű lehet, ezért ajánlott azt is lekaparni, vagy egy nagyon éles késsel eltávolítani, megnyúzni, ugyanis a zöldes réteg alatt szép ezüstszínű bőrréteg van, ami már nem kellemetlen ízű.

Aki gyakorlott halvásárló, tudja, hogy hétfőn nem érdemes halat venni, persze mindig van kivétel. A halpiac választéka egyre nagyobb, de ez sajnos csak a nagy városokra érvényes.

Ha pontyról beszélünk, mindenképpen ki kell térnünk a halászlére, hiszen a ponty a szegedi és a bajai halászlé elmaradhatatlan összetevője. A kérdés mindig elhangzik: melyik a finomabb? Természetesen a friss, jó minőségű hal, ami ezt a legnagyobb mértékben meghatározza. Persze számít a fűszerezés és elkészítési módozat is, de a minőség a legfontosabb.

Ha pedig Szegediről beszélünk, akkor az algyői Halászcsárdát mindenkinek szívből ajánlom, egy jó halászléért érdemes oda ellátogatni!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.