Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Minestrone recept
Minestrone
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
A hűvös időben egyre jobban kívánjuk a forró levest. A legjobb, ha nem csak a leves forró, hanem a felhasznált fűszer is melegítő hatású, mint például a curry.

Most egy nagyon egyszerűen elkészíthető levest ajánlok, ami kellően fűszeres, a levesbetét pedig szabadon variálható. Én most báránygombóccal és korianderes paradicsommal tálaltam, de adhatunk hozzá kedvünk szerint más betéteket is.

Curryleves báránygombóccal és korianderes paradicsommal

Fűszeres, izgalmas leves - itt húsgombóccal és paradicsommal
Fűszeres, izgalmas leves - itt húsgombóccal és paradicsommal

Hozzávalók:
fél szál póréhagyma
10 dkg burgonya
5 dkg zeller
5 dkg sárgarépa
2 evőkanál olívaolaj
1 dl fehérbor
2 dl tejszín
3 dl zöldség alaplé
1 evőkanál curry
A gombóchoz:
25 dkg darált bárányhús
fél ág rozmaring
1 gerezd fokhagyma
fél mokkáskanál garam masala

bors
olívaolaj
Valamint:
1 csokor friss koriander
10 dkg koktélparadicsom
csipetnyi római kömény

Elkészítés: A zöldségeket és a hagymát megtisztítjuk, összevágjuk, az olívaolajon lepirítjuk. Felöntjük a fehérborral, visszaforraljuk, hogy az alkohol elfőjön belőle. Hozzáadjuk a curryt, kicsit pirítjuk, majd felöntjük az alaplével, és a zöldségeket puhára főzzük.

Hozzáadjuk a tejszínt, ezzel is felforraljuk, majd krémesre turmixoljuk. Átpasszírozzuk.

A gombóchoz a darált húshoz adjuk a finomra vágott fokhagymát és rozmaringot, sózzuk, borsozzuk, és kevés garam masala fűszert adunk hozzá. Sütőben 180 fokon10-15perc alatt megsütjük. A levesbe szedjük, és 8-10 percig főzzük tovább a levesben.

A paradicsomokat negyedekre vágjuk, a koriandert felaprítjuk. Összekeverjük, és egy csipetnyi római köményt teszünk hozzá.

Tálaláskor a leves tetejére tesszük a paradicsomot, majd vékony chiliszállal díszítjük.

A fűszerek csodákra képesek, érdemes játszani velük!
A fűszerek csodákra képesek, érdemes játszani velük!

Curryleves vagy mártáskonzerv

Ezt az ételt elkészíthetjük előre is, remekül melegíthető. Képzeljük el (vagy tegyük meg), hogy elmegyünk szőlőt szüretelni hétvégén a telekre, és ott nem akarunk maszatolni a konyhában, egyszerűen csak felmelegítenénk valamit. Vagy koleszos gyerekünknek kell ételt csomagolni, amit nyugodtan magával vihet. Vagy vendégségre szeretnénk egy kicsit előkészülni… Az ilyen esetekre ez az étel tökéletes.

Őszi Balázs
Őszi Balázs

Levesünket kicsit besűrítve mártásként is eltehetjük a gombócokkal együtt, akár több hétre is, de ekkor már érdemes sterilizálnunk főztünket.

Ehhez a konzervüvegeinket jó alaposan elmossuk, és forrásban levő vízben 5-6percig főzzük. A megsütött gombócokat még forrón a még szintén forró üvegekbe tesszük, leöntjük a forró levessel vagy a mártással, és 160 fokos sütőben összeforraljuk 15-20 perc alatt. Ezután kivesszük és lezárjuk. Majd forrásban levő vízben konzervüveg méretétől függően 30-40 percig főzzük, kivesszük, hagyjuk kicsit hűlni, majd hideg, esetleg jeges vízbe tesszük, hogy teljesen lehűljön. Ezután bárhol nyitjuk fel, csak melegíteni kell.

Hűvösben, hűtőben 1, 2, akár 3 hétig is eláll, biztonságosan tudjuk szállítani, nem lötyög ki, és ha többször készítjük, hamar rájövünk, mekkorában szereljük ki mondjuk 2 főre vagy négyre. Tapasztalatom szerint egy 400g-os üveg 2 főre körettel pont elég.

A Mesterkurzus korábbi receptjei >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.