Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Ez a „maultaschen” a svábok nemzeti étele, a tradicionális verzió marhahússal és spenóttal van töltve. Én most céklával és kecskesajttal töltöttem, zsenge cukorborsóval és sáfrányos szósszal tálaltam.

Ez a kis tésztabatyu határtalan lehetőségeket ígér. Játszhatunk a töltelékekkel, lehet húsleves vagy krémlevesek betétje, önálló tésztaétel vagy köret, de akár desszert is. Kiegészíthetjük különböző zöldségekkel, gyümölcsökkel (sárgabarack, őszibarack, körte, egres, meggy, cseresznye, cékla), szószokkal, vaníliapudinggal. De lássuk a receptet!

Tésztatáska céklával és kecskesajttal töltve, sáfrányszóssza és cukorborsóval

A táskát természetesen mással is tölthetjük
A táskát természetesen mással is tölthetjük

Hozzávalók 4 személyre:

A tésztához: 3 egész tojás, 5 tojássárgája, 40 dkg liszt, 3 evőkanál olívaolaj, 2 mokkáskanál só

A töltelékhez: 25 dkg friss kecskesajt, 2 tojás, 6 dkg cékla, 1 evőkanál frissen reszelt torma, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 csokor petrezselyem, 2 szál zöldhagyma

A sáfrányszószhoz: 5 dkg vaj, 1 szál zöldhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál sáfrány, 1 dl fehérbor, 2 dl zöldségleves, 1 dl tejszín, 1 evőkanál keményítő

A cukorborsóhoz: 10 dkg cukorborsó, 3 dkg vaj

Elkészítés: 1. A céklát fóliába tekerve megsütjük 180 fokos sütőben kb. 1 óra alatt.

2. A tésztát összedolgozzuk (3 tojás, 5 tojássárgája, 40 dkg liszt, 3 evőkanál olívaolaj, 2 mokkáskanál só), és pihentetjük egy órát.

3. A megpuhult céklát meghámozzuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük, hozzákeverjük a kecskesajthoz, hozzáadjuk a többi alapanyagot is (2 tojás, 1 evőkanál torma, 2 evőkanál morzsa, 1 csokor petrezselyem és 2 szál zöldhagyma apróra vágva), sózzuk, borsozzuk, és elkeverjük.

4. A tésztát kinyújtjuk (3 mm vékonyra), rákenjük a tölteléket, és konyharuha segítségével úgy tekerjük fel, mint a beiglit. A tészta szélén hagyunk egy 3 cm-es részt, ahova nem teszünk tölteléket, ezt tojással lekenjük, és bezárjuk a tekercset.

5. A feltekert tésztát fakanál nyelével 5 cm-ként lenyomjuk, és késsel elvágjuk (így jönnek létre a táskák). Konyharuhával letakarva pihentetjük, közben elkészítjük a mártást.

6. 5 dkg vajon megdinszteljük a finomra vágott hagymát és fokhagymát, a sárfányt hozzáadjuk, felöntjük fehérborral, befőzzük a felére, hozzáöntjük a levest és a tejszínt, 15 percig főzzük. Összeturmixoljuk, átszűrjük, és kevés vízzel elkevert keményítővel besűrítjük. Sóval, borssal ízesítjük.

7. A cukorborsót 3 dkg vajon átforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, esetleg egy csipet vaníliás cukrot adunk hozzá.

8. A táskákat lobogó sós vízben megfőzzük, a szósszal és a cukorborsóval forrón tálaljuk.

Elkészítés: 1 óra 40 perc
Fogyasztható: azonnal

Zsenge cukorborsóval és sáfránymártással kiegészítve könnyű, tavaszi étel
Zsenge cukorborsóval és sáfránymártással kiegészítve könnyű, tavaszi étel


Apró fortélyok

Fontos mozzanat a táskák készítésénél, hogy először egy fakanál nyelével nyomjuk le a táskák szélét, és csak utána vágjuk el késsel, így nem fog kifolyni a töltelék. (A képgalériában lépésről lépésre láthatjtok a folyamatot!)

Válasszunk a töltelékhez száraz túrót vagy kecskesajtot, ami felszívja a cékla levét, hogy ne legyen túl folyós a töltelékünk. Kicsit ki is nyomkodhatjuk a céklát, a levét pedig később felhasználhatjuk a mártáshoz.

A táska méretét könnyen változtathatjuk a feltekerés és a töltelék méretétől függően.

Lehet csőben sütve készíteni, spárgával és hollandi mártással. Vagy paradicsomszósszal, mozzarellával, bazsalikommal.


Cékla, te drága

Dunszt Zsolt
Dunszt Zsolt

Most már egész évben kapható a cékla, kedvencem a mini cékla, nyári saláták mellé kiváló. Mindenki számára közismert a savanyított cékla, ami miatt sokan téli savanyúságnak tartják ezt a zöldséget. De nyáron is fogyaszthatjuk friss salátákhoz, ehhez előtte meg kell sütni, vagy főzni héjában! Hosszabb ideig, alacsonyabb hőfokon, forráspont alatt, így megmarad a színe, vitamintartalma.

Egyre elterjedtebbek hazánkban is a szuvidolva (sous-vide - vákuum alatt, lassan) főtt ételek, bár sokan csak felkapott divatnak tartják, érdemes kipróbálni, meglepően más íze és állaga lesz a húsoknak és zöldségeknek is így elkészítve. Ha fóliában lassan sütjük, megmarad a szép színe, ha pedig főzzük, rakjunk a vízbe cukrot a szín megőrzése végett.

A céklától szép rózsaszín lesz a töltelék, amitől a gyerekek kedvenc étele lehet. Nem is gondolnánk, milyen fontos nekik a figyelemfelkeltő, szép szín. Már többször készítettem céklás-majonézes tésztasalátát, ami leginkább Barbi rózsaszín, és minden kislány szívesen evett belőle, még az is, aki állítólag nem is szereti a céklát. Hmm…

Ha nyersen akarjuk a céklát fogyasztani, ajánlom a zöldségcentrifugát. Almával, zellerrel vérpezsdítő!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.