Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Bátran mondhatjuk, hogy az egyik legnépszerűbb desszert a tiramisu. Azon kevesek, akik nem rajonganak mondjuk a kávéért - mint jómagam -, variálhatják is ezt a krémes csodát mindenféle más csodás ízekkel. De mindenki más is örülni fog, mert a lényeg megmarad, csak plusz ízekkel gazdagodik a desszert.

A finom piskóta és habkönnyű mascarponekrém együttese évszaktól, ízléstől és hangulattól függően gazdagítható gyümölcsökkel, fűszerekkel, likőrökkel. Mindjárt jön az eper, majd sorban a többi gyümölcs, a málna, a ribizli, az egres, az áfonya és a szeder, és mind-mind tökéletes barátja a tiramisunak.

Még ízesebb, finomabb a tiramisu gesztenyével gazdagítva
Még ízesebb, finomabb a tiramisu gesztenyével gazdagítva

Persze a friss, aromás gyümölcsök szezonja egy kicsit még távol van… De az egész évben kapható gesztenyepürével vagy fagyasztott egész gesztenyével is csodákat művelhetünk.

Gesztenyés tiramisu

Mindenki kedvence - egy kicsit másképp
Mindenki kedvence - egy kicsit másképp

Hozzávalók:
80 dkg mascarpone
10 tojássárgája
24 dkg cukor
50 dkg főtt gesztenye vagy 70 dkg nyers gesztenye
1,5 dl gesztenyelikőr
30 dkg babapiskóta

Elkészítés: Ha nyers gesztenyével dolgozunk, akkor megsütjük, megpucoljuk. Ha előfőzöttet használunk, sütőben kicsit megszárítjuk, megpirítjuk. Pár szemet félreteszünk, a többit darabosra pépesítjük.

A tojássárgákat a cukorral keményre verjük, hozzákeverjük a mascarponét, a pépes gesztenyét és fél dl gesztenyelikőrt.

A maradék gesztenyelikőrt kevés vízzel felmelegítjük, belemártogatjuk a babapiskótát, és a krémmel rétegezve tálba tesszük. Legalább 2 órát hűtőben pihentetjük, majd az egész gesztenyékkel díszítve, édes tejszínnel tálaljuk.

Készíthetünk házi babapiskótát is, ahogy tettük itt a Mindmegettén nemrég, ez tényleg aprólékos munka, de megéri a fáradalmakat.

Tortaként is tálalhatjuk a tiramisut
Tortaként is tálalhatjuk a tiramisut

Ilyenkor érdemes bélelt kapcsos tortaformába tenni...
Ilyenkor érdemes bélelt kapcsos tortaformába tenni...

Nem kérdés, hogy az olasz konyha sok mindenben verhetetlen, és a tiramisu is ide tartozik. Azt hiszem, a magyar gyomorhoz legközelebb álló konyha mindenképp az olasz. Egyszerű, olcsó és nagyrészt olyan alapanyagokat használnak, amiket itthon is szívesen fogyasztunk. És érdemes lenne megtanulnunk tőlük azt az egyszerűséget, ahogy az ételeiket készítik. Nincs abrakadabra: egyszerűen friss alapanyagokat kevernek össze és kész.

Őszi Balázs
Őszi Balázs

Beszélgettem egy háziasszonnyal, aki elmondta, hogy munka után hazaérve rengeteg időt tölt a konyhában a vacsorakészítéssel, és nagyon sokat azzal, hogy kitalálja, mit készítsen, ezért frusztrálva érzi magát a konyhában. És ennek rendszerint az étel maga szenvedi kárát. Benéztem a hűtőjébe, és anélkül, hogy bármilyen alapanyagot kellett volna vásárolnia, ajánlottam neki 3-4 napra előre vacsoralehetőségeket. Mind-mind olyan ételeket, amelyeket nagyon rövid idő alatt el lehet készíteni. A lényeg, hogy ne azért főzzünk mindig változatosan, mert az nem egyhangú dolog, hanem merjünk kipróbálni, kombinálni, variálni. Ne azért nézzünk főzős műsort és ne azért lapozgassunk szakácskönyvet, hogy szóról szóra ezek alapján készítsük majd a változatos ebédet, hanem azért, hogy ötletet, ihletet merítsünk belőlük.

Az érdeklődés a fontos! Naponta legalább háromszor eszünk, többet foglalkozunk evéssel, mint bármi mással. Ruhánkat jó esetben (és az extrém eseteket nem számolva) maximum kétszer cseréljük, pedig mennyit foglalkozik mindenki a ruhavásárlással és azzal, hogyan néz ki, pedig a ruhát külsőleg viseljük, nem pedig az egészségünket vagy szervezetünk működését befolyásolja. Jót és jól enni, ez elsődlegesen fontos ahhoz, hogy éljünk. Jól.

Babapiskóta házilag Balázzsal >>>

Tiramisu receptek a Mindmegettén >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.