A finom piskóta és habkönnyű mascarponekrém együttese évszaktól, ízléstől és hangulattól függően gazdagítható gyümölcsökkel, fűszerekkel, likőrökkel. Mindjárt jön az eper, majd sorban a többi gyümölcs, a málna, a ribizli, az egres, az áfonya és a szeder, és mind-mind tökéletes barátja a tiramisunak.
Persze a friss, aromás gyümölcsök szezonja egy kicsit még távol van… De az egész évben kapható gesztenyepürével vagy fagyasztott egész gesztenyével is csodákat művelhetünk.
Hozzávalók:
80 dkg mascarpone
10 tojássárgája
24 dkg cukor
50 dkg főtt gesztenye vagy 70 dkg nyers gesztenye
1,5 dl gesztenyelikőr
30 dkg babapiskóta
Elkészítés: Ha nyers gesztenyével dolgozunk, akkor megsütjük, megpucoljuk. Ha előfőzöttet használunk, sütőben kicsit megszárítjuk, megpirítjuk. Pár szemet félreteszünk, a többit darabosra pépesítjük.
A tojássárgákat a cukorral keményre verjük, hozzákeverjük a mascarponét, a pépes gesztenyét és fél dl gesztenyelikőrt.
A maradék gesztenyelikőrt kevés vízzel felmelegítjük, belemártogatjuk a babapiskótát, és a krémmel rétegezve tálba tesszük. Legalább 2 órát hűtőben pihentetjük, majd az egész gesztenyékkel díszítve, édes tejszínnel tálaljuk.
Készíthetünk házi babapiskótát is, ahogy tettük itt a Mindmegettén nemrég, ez tényleg aprólékos munka, de megéri a fáradalmakat.
Nem kérdés, hogy az olasz konyha sok mindenben verhetetlen, és a tiramisu is ide tartozik. Azt hiszem, a magyar gyomorhoz legközelebb álló konyha mindenképp az olasz. Egyszerű, olcsó és nagyrészt olyan alapanyagokat használnak, amiket itthon is szívesen fogyasztunk. És érdemes lenne megtanulnunk tőlük azt az egyszerűséget, ahogy az ételeiket készítik. Nincs abrakadabra: egyszerűen friss alapanyagokat kevernek össze és kész.
Beszélgettem egy háziasszonnyal, aki elmondta, hogy munka után hazaérve rengeteg időt tölt a konyhában a vacsorakészítéssel, és nagyon sokat azzal, hogy kitalálja, mit készítsen, ezért frusztrálva érzi magát a konyhában. És ennek rendszerint az étel maga szenvedi kárát. Benéztem a hűtőjébe, és anélkül, hogy bármilyen alapanyagot kellett volna vásárolnia, ajánlottam neki 3-4 napra előre vacsoralehetőségeket. Mind-mind olyan ételeket, amelyeket nagyon rövid idő alatt el lehet készíteni. A lényeg, hogy ne azért főzzünk mindig változatosan, mert az nem egyhangú dolog, hanem merjünk kipróbálni, kombinálni, variálni. Ne azért nézzünk főzős műsort és ne azért lapozgassunk szakácskönyvet, hogy szóról szóra ezek alapján készítsük majd a változatos ebédet, hanem azért, hogy ötletet, ihletet merítsünk belőlük.
Az érdeklődés a fontos! Naponta legalább háromszor eszünk, többet foglalkozunk evéssel, mint bármi mással. Ruhánkat jó esetben (és az extrém eseteket nem számolva) maximum kétszer cseréljük, pedig mennyit foglalkozik mindenki a ruhavásárlással és azzal, hogyan néz ki, pedig a ruhát külsőleg viseljük, nem pedig az egészségünket vagy szervezetünk működését befolyásolja. Jót és jól enni, ez elsődlegesen fontos ahhoz, hogy éljünk. Jól.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.