Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mákos guba  recept
Mákos guba
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Puncstorta  recept
Puncstorta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Az otthoni kávéfőzésnek az az előnye, hogy egymás után tudunk kóstolni különböző termőterületről származó kávékat. Ha lehetőségünk adódik, érdemes kipróbálni, milyen ízek, illatok jellemzik a szóban forgó országok kávéit.

A kereskedelemben kapható kávék túlnyomó része keverék. Természetesen itt nem abban az értelemben használom a „keverék” szót, hogy pörkölt árpa vagy maláta lenne a pörkölt kávéhoz hozzáadva! Egyszerűen arról van szó, hogy többféle kávé keverésével állítják elő.

Most 3 kávét fogok bemutatni, egyelőre csak nyerskávé formájában.

Afrika a kávé őshazája. Erről a kontinensről nézzük most a kenyai kávét, mely általában nedves eljárással feldolgozott arabika kávé. A kávészeretők körében népszerű fajta, íze kellemesen savanyú. A mellékelt képen jól látható, hogy a kávészemek nem teljesen egyformák; mégis felfedezhető az arabikák típusjegyei: a kicsit oválisabb forma, az S-alakú vágás a szem belsejében és a viszonylag egységes színvilág. Alacsonyabb koffeintartalma népszerűvé teszi a kávét nagyobb mennyiségben ivók körében.

Kenyai arabika
Kenyai arabika




Második kávénk a dél-amerikai kontinensről származó igen népszerű fajta, melyet a török kávét készítők is szeretnek, de legnagyobb mennyiségben az eszpresszóhoz használt keverékek fő összetevőjeként értékesítik. A brazil Santos a világ egyik legismertebb kávéja. Száraz eljárással dolgozzák fel, így az édeskés íze a csészéig megmarad. Lágy, visszafogott íze szembetűnő az erőteljesebb, karakteresebb közép-amerikai fajtákhoz viszonyítva. Az édes, a kesernyés és a savanykás ízek meglepő kiegyensúlyozottsága jellemzi. Hasonlítsuk össze a két arabikáról készült felvételt!

Santos
Santos


Harmadik kávénk egy robuszta. Vietnám - jelenleg Kolumbiát megelőzve - a világ második legnagyobb kávétermelő országa. Magyarországon többnyire a száraz eljárással előkészített kávét ismerik erről a területről, de a mellékelt kép egy átlagosnál nagyobb szemnagyságú, mosott eljárással feldolgozott kávét mutat. Érdemes összevetni a két fenti arabika fajtával. Jóval tömzsibb, kevésbé egységes képet mutat. Koffeintartalma magasabb, kesernyés íz (a tipikus robuszta íz) jellemzi.

Vietnámi robuszta
Vietnámi robuszta


A fenti kávék nyerskávéként (zöld kávé) lettek megörökítve. Akár ebben a formájukban, akár az elkülönített pörkölés után keverjük össze őket, már egy újabb „fajtát” kapunk, melyek ismét új ízélményt jelentenek számunkra. A pörkölésről és a keverés módjairól később írok.

Legközelebb Dél-Amerikába kalandozunk!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.