Csupacsokis brownie
Körömpörkölt csülökkel
Mákos guba
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Tojásos nokedli fejes salátával
Kapros tökfőzelék virslivel
Babgulyás
Kínai szezámmagos csirke
Klasszikus stíriai metélt
Kijevi csirkemell rizibizivel
Dödölle - az eredeti recept
Vadas marha
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Káposztás tészta egyszerűen
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Epres blondie
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus kuglóf
A konyha egy olyan műhely, ahol már csak azért is érdemes rendet tartani, hogy amikor legközelebb ismét szükség van az egyik alapanyagra, fűszerre vagy edényre, a megszokott helyen és tisztán találjuk meg.

Amióta kis csemetéim sokat főzőcskéznek „játszásiból”, a rend fenntartása nem is olyan egyszerű feladat. De csemeték ritkán dolgoznak a kávézókban barisztaként.

Tiszta kar két kifolyóval
Tiszta kar két kifolyóval

Van egy ember, akitől a legtöbbet tanultam a kávéfőzés szabályairól, a tökéletes eszpresszó elkészítésének módjáról. Évek óta összeköt minket a sors, és Frici nap mint nap a következő kérdést szegezi nekem (és társaimnak) a kávéfőző környezetében: Ki főzött itt kávét? Leírhatatlan a kérdésben lévő szemrehányás. A hangsúly egyértelművé teszi, hogy nem dicséret következik.

Elöljáróban hozzáteszem, hogy mindannyian fontosnak tartjuk a higiéniát: Ricsi barátom például a szerszámokat is szappanos vízzel mosogatja, és utána szagolgatja, hogy virágillatúak lettek-e.

Ez a fokozott tisztaságmánia éppen hogy nem lépi át a betegség határát, de el kell ismernem, hogy rendkívül fontos. A magyar ÁNTSZ-es előírások és a HACCP szabályai néha túlságosan is részletesek, de valahogy a kávéfőző környéke vendéglátóhelyeink többségének nem az erőssége. A kávéfőző, a daráló és a hozzájuk kapcsolódó munkafelület a kávé elkészítésének fontos szereplői, tisztaságuk nagyban befolyásolja az elfogyasztott ital élvezeti értékét. Frici már azért megrovásban részesít minket, ha a pogácsa hosszabb ideig marad a kávéfőzőben, vagy ha nem tisztítjuk meg az asztalt a kiszóródott őrölt kávétól. Néhány fő szabályt az alábbiakban írok le.

Ezen nincs nyoma a tejnek
Ezen nincs nyoma a tejnek

Ha bemegyünk egy kávézóba, rögtön láthatunk néhány árulkodó jelet. Én a kávéfőzőgép gőzcsövére szoktam egy pillantást vetni: ha rá van száradva a tej, akkor ott tejjel készülő italt biztos nem kérek. Ha ugyanis a pultos ezt a sajtszerű készítményt is beletunkolja a tejhabomba, ami lehet. hogy 5 órával ezelőtt, az utolsó cappuccino elkészítésekor került fel a csőre, akkor az ital utáni vágyam bizony jelentősen csökken. Egy kis odafigyeléssel ez gyorsan megoldható lenne: a gőzölés után azonnal el kell távolítani a fémcsőről a ráragadt tejhabot vagy forró csokoládét, és akkor nem fog rászáradni. A műveletsor befejező eleme mindig a gőzcső rövid megnyitása, hogy a végén lévő lyukak is tiszták legyenek.

Kar szűrővel és tisztításhoz használatos vakszűrővel
Kar szűrővel és tisztításhoz használatos vakszűrővel

Érdemes egy kis törölközőt is a közelünkben tartani, mellyel a kávéfőzőkarban lévő szűrőt tökéletesen ki lehet törölni. Sokan nem használnak zaccfiókot, és a kukába ütik a zaccot. Talán ez nem is lenne nagy hiba, ha a kar és a szűrő szélét nem a szemetes falához vernék, ami persze nem csak kávézaccot látott előtte. Utána ezt a kart felhelyezni a fejbe; hát… Tudom, hogy drága a zaccfiók, de a kék-sárga áruházban 3000 Ft-ért beszerezhető vastag falú, rozsdamentes fémtároló, mely elegendően mély a zacc-pogácsák tárolására, és kis furfanggal egy rúd is rögzíthető rá, amelynek már nyugodtan üthetjük a kart. Ha nem akarunk az ütögetéssel bajlódni, kanalazzuk ki a zaccot, és használjunk egy csak erre a célra bekészített ecsetet, mellyel a maradék zacc könnyen kisöpörhető a szűrőből. Azonban ezt az ecsetet másra ne használjuk!

Balatonfüreden jártam a minap, és olyan jó volt látni, hogy a nap végén a kávézó dolgozói elmosták a csepptálcát, mely a csészék alatt óhatatlanul is összegyűjt egy kis zaccot. Mennyivel jobb ilyen környezetben kezdeni másnap a munkát!

A fejszűrő tisztasága nagyban befolyásolja a kávé ízét
A fejszűrő tisztasága nagyban befolyásolja a kávé ízét

A fej és a kávéfőző függőleges felületeinek lemosása szintén része a napi tisztításnak. A külső tisztítást meg kell előznie a fej vakszűrős átmosásának, melynek célja, hogy a fejben maradt kávézacc ne égjen be a szűk járatokba. Gyakran érezhető kellemetlen kesernyés mellékíz a lefőzött kávékban, mely az átmosás hiányának tudható be.

Végezetül megemlítem, hogy a profi bariszta az ital kiadása után a környezetét teszi rendbe, a pultot törli, mosogatógépet pakol, miközben készül a következő vendég fogadására.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.