Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Puncstorta  recept
Puncstorta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Talán az, hogy a limonádét nehezebb elrontani. Van, amikor kevésbé édes, van, amikor savanyúbb. Kipróbálhatjuk, milyen, ha mentát forrázunk az alapba, megbolondíthatjuk gyümölcsök friss levével, levendulát, vagy bazsalikomot is szórhatunk a tetejére. Kis túlzással – bármit is teszünk vele, ráfoghatjuk, hogy limonádét készítettünk. Vagy mégsem?

Nézzük megint az alapanyagok oldaláról: az egyik italhoz elengedhetetlen a citrom, a másikhoz a kávé. Mindkettőt külföldről kell hozni, nálunk október környékén már rosszul éreznék magukat a fácskák. A citromnak a héját is fel szoktuk használni, ami talán még nagyobb ellenőrzést igényelne.

Egyik cukrász partnerünk - tudva, hogy rendszeresen járunk Olaszországba - azt kérdezte: nem akarjátok a citromot is felvenni a forgalmazott termékek közé? Elege lett ugyanis az íz nélküli citromokból; ízeset akar. Emlékszem arra, mikor egy novemberi olasz „tanulmányút” alkalmával egy láda mandarint vettem az út szélén. A gyümölcsön lévő levelek épek voltak, fényesek. Megtetszett. Bár nem értek hozzá, úgy gondoltam, ez azt jelenti, hogy friss. Estére, mire Magyarországra értem vele, a levelek már megfonnyadtak, nem voltak szépek, nem látszott rajtuk a különleges frissesség. Így akik megkóstolták, azt hitték, hogy itthon vettem, és meglepődtek, hogy milyen csodás ízük volt.

A citromnál is fontos a fajta és a minőség
A citromnál is fontos a fajta és a minőség

Mint ahogy a citrom és a mandarin két különböző ízvilágot képvisel, ugyanígy két külön világ a robuszta és az arabika. De milyen jó, hogy létezik mind a kettő!

Nagyon sokan keresnek meg minket a 100% arabika fajták után érdeklődve, és mi is, barátaimmal rengeteget kóstolunk „dűlőszelektált” különlegességeket (ha ezt a szót kölcsönvehetem a borászoktól), de ne feledkezzünk meg a robusztákról sem! A robuszták között szintén meg lehet különböztetni a minőségi kategóriákat: akár a termesztés helye, akár a feldolgozás módja szerint, akár a szemek homogenitása, vagy hibáktól való mentessége szerint is. Az afrikai vagy az indiai robuszták különleges élményt nyújtanak.

2 éve vettünk egy nagyszerű könyvet egy ausztrál írótól a szokásos trieszti kávés kiállításon. Csak most, újraolvasva tűnt fel, hogy neki is milyen előítéletei voltak a robusztával kapcsolatban, és az idők folyamán ő is beleszeretett egy-két jó fajtába. Megváltoztatta véleményét: a robuszta is lehet jó. Mostanában több olyan, túlnyomó többségében robuszta, vagy 100% (több fajta) robusztából álló keveréket kóstoltam, amiben időről időre találok jó, új ízeket. Sőt, egyre több pozitív visszajelzést kapunk a Dél-Olaszországból beszerzett kávék kapcsán. (Ott igen gyakori, hogy a keverék arabikát csak olyan formában lát, hogy pl. a pörkölőben tárolnak olyat is…)

Félre az előítéletekkel: a robuszta is lehet finom!
Félre az előítéletekkel: a robuszta is lehet finom!

Nem mondom, hogy a savanykás ízek tobzódnának bennük… A kesernyés, édeskés, csokis, gyümölcsös, fás ízek annál inkább! Itt is kóstoljunk úgy, mintha bort kóstolnánk! Először nézzük meg a lefőzött kávét, utána csak az illatra koncentráljunk, és csak végül igyunk. Ekkor próbáljuk meg többször megjáratni szánk minden részében. Ha lenyeltük, várjunk egy kicsit, és figyeljük meg, milyen utóízek maradnak a nyelvünk és a nyelőcső környékén.

Kóstolgassunk!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.