Klasszikus stíriai metélt
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell
Krémes spenótfőzelék
Tojásos nokedli fejes salátával
Mákos guba
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Hagymás rostélyos
Epres blondie
Kijevi csirkemell rizibizivel
Farsangi szalagos fánk
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Zsemlegombóc
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Körömpörkölt csülökkel
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Csupacsokis brownie
Dödölle - az eredeti recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Vadas marha
Tavasz van! A hagymás virágok már rendületlenül törnek az ég felé. Eljött a teraszok, a kiülős helyek ideje, és fel kell készülni a jeges italokra is. Ma átnézzük, mitől lehet jeges a kávé.

Ha hazánkban jeges kávét rendelünk, általában egy-két gombóc változó minőségű jégkrémre, és vízzel felhúzott kávéra számíthatunk. Nézzük meg, hányféle lehetőség kínálkozik még!

Először is ott van a felejthetetlen görög változat: a frappé. Egy aprócska hibája, hogy instant kávéból készítik, de egy krétai nyaralást megidézhetünk egy presszókávéból és jégdarabokból készített, vízzel, kicsi tejjel és kicsi cukorral felhabosított vagy felturmixolt változattal is. Az illata biztosan jobb lesz, mint az eredetié, leszámítva a tengerpart sós levegőjének fuvallatát. Bátran használhatunk botmixert vagy hagyományos turmixgépet. Sokan keresnek meg azzal, hogy professzionális blendert akarnak vásárolni, de ilyenkor mindig megkérdezem, milyen igénybevételnek tennék ki; ugyanis ára kb. hússzorosa a háztartásban használt gépekének. Amennyiben napi egy-két italt készítünk, a kis gépek is megbirkóznak akár a jégkockákkal is.

Több se kell hozzá!
Több se kell hozzá!

Egy jeges korty
Egy jeges korty

Sokan isznak kávét tejjel, így a most elkészített változatot nekik ajánlom. Olaszországban szinte minden kávézó rendelkezik jégkása készítő géppel (granita), melyet gyakran egy instant porból, vízből vagy tejből és előre lefőzött eszpresszóból, kb. egy órányi keveréssel megdermesztett (besűrített) és folyamatosan mozgásban tartott jeges ital készítésére is használnak. Az adagokat kis üvegpoharakba mérik; áruk duplája az eszpresszó árának.

Nem kell, hogy rendelkezzünk ezzel a drága géppel, otthon is kísérletezhetünk a legjobb íz megtalálásával. Ehhez szükségünk lesz egy erős eszpresszóra, néhány jégkockára, egy kis tejre és cukorra ízlés szerint. (Én ez utóbbit kihagyom, mivel cukor nélkül iszom a kávémat, és a tej miatt egyébként is édesebb/selymesebb lesz az íze.)

Egyik kedvenc nyári italom
Egyik kedvenc nyári italom

Egy perc turmixolás biztosan elegendő, és már gondolkodhatunk is, hogyan díszítsük az italt: a csokoládé biztosan illik hozzá. Karakteresebb változat nyerhető akkor, ha csak kis adagot készítünk egy kávéból.

A turmixgép használatának legérzékenyebb része: a mosogatás. Én ezt mindig az ital elkészítése után, de még elfogyasztása előtt megteszem, ugyanis ekkor még nem kötött rá a később már nehezen eltávolítható ital.

Ha már használatban van a gép, érdemes meglepni a gyerekeket is egy egészséges itallal. Mi a kertünkben szedett, garantáltan vegyszermentes meggyet bezacskóztuk kb. 20 dkg-os adagokban, lefagyasztottuk, melyet most fél liter tejjel és egy kis mézzel vagy cukorral készítünk el.

Nyomokban meggyet is tartalmaz! :)

Meggyes turmix - nem csak gyerekeknek
Meggyes turmix - nem csak gyerekeknek


A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.