Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Karácsony

Ezt tedd a töltött káposzta gombócába rizs helyett, és imádni fogod a végereményt!

Miskolci töltött káposzta
A karácsonyi menüsor egy kihagyhatatlan eleme a töltött káposzta. Mivel szinte tájegységenként kicsit - vagy nagyon - máshogyan készítik, nincs egyedül üdvözítő, hagyományos recept, inkább izgalmas variációk léteznek - mint például ez a miskolci töltött káposzta, ahol rizs helyett valami egészen mást raknak a töltelékbe.

A töltött káposzta esetében fokozottan igaz a tétel: ahány ház, annyi féle képpen készítik el. Már tájegységenként is különbözik - csak, hogy a szabolcsi paradicsomos, édeskáposztás, vagy a nyírségi kukoricadarás változatot említsük - mit értünk "hagyományos" recepten. Az alábbi változta Miskolc-és környékéről eredeztethető - és ott bizony rizs helyett gerslit raknak és gombócba, és némi füstölt hús, és oldalas, sőt, köröm is kerül a savanyú aprókáposzta mellé.

Miskolci töltött káposzta (Vidék íze magazin)
Miskolci töltött káposzta (Vidék íze magazin)

Íme a recept!

Miskolci gerslis töltött káposzta

Hozzávalók (6 személyre):

  • 50 dkg darált sertéshús
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 2 fej nagy vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • őrölt pirospaprika
  • 10 dkg gersli
  • 1 db tojás
  • 10 db savanyúkáposzta-levél
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 20 dkg füstölt tarja vagy csülök
  • 1 db nyers köröm vagy farok
  • 40 dkg oldalas (20 dkg csont nélkül)
  • 1 mk. őrölt babérlevél
  • őrölt pirospaprika
  • 1 mk. őrölt kömény
  • 1 csipet majoránna
  • 1 tk. paradicsompüré
  • 1 tv paprika
  • 1 db paradicsom
  • liszt
  • zsiradék
  • bors

Elkészítés:

  1. Legelőször az oldalast kicsontozzuk, a csontokat egy kis fazékba rakjuk annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, és legalább két órán át forraljuk.
  2. A darált húst keverőtálba tesszük. Öt deka füstölt szalonnát ledarálunk vagy késsel nagyon kicsi kockákra vágunk, ezt is hozzáadjuk. Az egyik vöröshagyma felét finomra vágjuk, és kevés zsiradékon halványbarnára pirítjuk. Ez is megy a darált húshoz. Rászórjuk a gersli felét, hozzáadjuk a tojást, fűszerezzük sóval, borssal, őrölt köménnyel és babérral, két kávéskanál őrölt pirospaprikával, egy csipet szárított majoránnával, egy-két gerezd zúzott fokhagymával. Olyannak kell lennie, mint egy jó kolbásztölteléknek.
  3. A káposztalevelet megkóstoljuk, ha túl sós vagy túl savanyú, akkor hideg vízzel átmossuk. A középső nagy, vastag eret kivágjuk, majd megtöltjük a leveleket a fűszeres töltelékkel.
  4. A maradék füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, egy akkora fazékban, amelyikben majd el fog férni a káposzta, kipirítjuk.
  5. Rátesszük a megmaradt másfél vöröshagymát finomra vágva, és üvegesre dinszteljük.
  6. Hozzáadunk két gerezd zúzott fokhagymát, fél percig pirítjuk.
  7. Megszórjuk egy evőkanál őrölt pirospaprikával, rákockázzuk a paradicsomot és a paprikát, forraljuk. Levesszük a tűzhelyről.
  8. Belekeverjük a paradicsompürét.
  9. Az apró káposztát is megkóstoljuk, szükség szerint átmossuk.
  10. Belerakjuk a felét a pörköltalapba.
  11. Szép sorban rápakoljuk a töltelékeket és a darab húsokat (oldalas, füstölt hús, köröm). A tetejére rakjuk a maradék apró káposztát, rászórjuk a maradék gerslit.
  12. Felöntjük az oldalas csontjaiból főzött alaplével, ha kell, kis vízzel kiegészítjük, az a lényeg, hogy a lé jó kétujjnyira lepje el a szilárd összetevőket. Két órán át főzzük.
  13. Ha kész, zsemleszínű rántással besűrítjük.

Előkészítés: 1 óra
Főzés: 4 óra
1 adag: 510 kcal

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.